https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

INTERVJU

Sanja Kropec in prvih 100 dni vodenja Zveze za hokej na travi Slovenije

29.12.2015 ob 9:05  

Sanja Kropec je v tem letu prevzela vodenje Zveze za hokej na travi Slovenije. Potem ko je za njo prvih sto dni vodenja športa, ki je popularen tudi v Prekmurju, smo mlado Pomurko povprašali o aktualnem dogajanju in načrtih za prihodnost tega športa.


Sanja Kropec, kot je mnogim znano, ste prvo ime slovenskega hokeja na travi. So tudi za vas ti zadnji dnevi v letu zelo naporni?

Z vidika vodenja Zveze za hokej na travi Slovenije dnevi ob koncu leta niso najbolj naporni, saj smo ključne odločitve glede prihodnjega leta uspeli sprejeti že v prejšnjih mesececih, sedaj pa se ukvarjamo predvsem z zadnjimi detajli za organizacijo državnega dvoranskega prvenstva ter ostalimi administrativnimi zadevami. Dela je kar nekaj, ampak z odličnimi sodelavci in dobro razdelitvijo dela gre lažje. 

Za vami je že prvih sto dni vodenje Zveze. Kaj se je dogajalo na Zvezi za hokej na travi Slovenije (ZHNTS)  v tem času?

Ob sprejemu vloge nove ekipe ob koncu avgusta smo se osredotočili predvsem na analizo situacije, zbirali vse potrebne informacije, kaj je za postoriti še od prejšnjega vodstva in potem seveda urejali tudi sprotne stvari, saj je bila nova sezona v hokeju na travi takrat tik pred zdajci. Kljub časovni stiski nam je uspelo izvesti jesenski del tekmovanja, opraviti vse obveznosti do krovnih organizacij, spoznati delo na Zvezi in tako mislim, da priti do neke točke v delovanju, od kje bo lahko s primerno zavzetostjo šlo še navzgor. Mladi ekipi so v pomoč priskočili izkušeni predstavniki klubov in to se mi zdi najbolj pomembno, da hokejski klubi sodelujejo med seboj in skupaj oblikujejo poslanstvo Zveze. 

Kot je znano, Zveze že od predsedovanja g. Kučana noben predsednik ni vodil do konca mandata, v tem času pa se je zamenjalo kar šest predsednikov? Lahko čakamo da bo sedanja ekipa delovala dolgoročno?

Ta situacija mi je znana, saj hokej igram že dvanajst let, hkrati pa sem bila del aktivne ekipe v letu 2010, ko sem urejala področje komuniciranja. Žal se v zadnjih letih v prejšnjih vodstvih ni izšlo najbolje, zato tudi šport kot tak ni mogel napredovati in razvijati prepoznavnosti, pridobivati nove člane, ampak je vse bolj ali manj stagniralo. Glede na trenutno situacijo, ko se mi zdi, da je led že nekoliko prebit, menim, da bo sedanje vodstvo ostalo trdno in zavzeto še naprej. Vendar pa je situacija na Zvezi izjemno odvisna od pripadnosti in aktivnosti hokejskih klubov. Zveza mora delovati za klube in tudi klubi morejo delovati v sožitju z Zvezo, zato je dolgoročen cilj predvsem nadgrajevati sodelovanje med Zvezo in klubi v dobro športa kot takega ter posledično pridobivati nove člane in povečevati prepoznavnost športa.

Sestavili ste zelo mlado ekipo, od katerih so nekateri novinci v hokeju na travi. Izvira to iz rečenice da na mladih svet stoji ali ste enostavno želeli začeti z novo hokejsko ero, starejšim pa povedati, da niso uspešno opravljali svojih dolžnosti?

Zdelo se mi je, da je v hokejskih vrstah potrebno tudi nekaj svežine, pridnih mladih, ki niso obremenjeni s preteklimi dogodki in ki si želijo spoznati hokej kot tak ter se aktivno vključiti v delo. Se mi zdi, da je Zveza z obstoječimi klubi tako majhna, da smo preveč obremenjeni s posamezniki in nekimi preteklimi dogodki in tako težko napredujemo, gremo naprej. Odločitev se je izkazala za pozitivno, saj imajo ti mladi vedno znova podporo in pomoč starejših, vseeno pa v delo vnesejo tudi nekaj svojega, nekaj od zunaj, kar Zvezi pripomore stvari videti tudi na drugačen način. 

Imate občutek, da so končno vsi klubi spoznali, da za normalno delovanje in za razvoj hokeja na travi   enostavno rabijo močno in dobro organizirano ZHNTS? V preteklosti smo namreč imeli občutek, da se samo v Moravskih Toplicah trudijo za dobro Zvezo. Konec koncev ste tudi vi bili njihov izbor.

Za enkrat so se klubi izjemno angažirali in kažejo aktivno sodelovanje, pomoč na vseh področjih pri dobrem delovanju Zveze. Prvi, lahko bi rekli pilotni, dvoranski turnir ne bi uspel brez tesnega sodelovanja in pomoči klubov. Ko se je do sedaj situacija izkazala za problematično, smo se vsedli in vsak od klubov je obljubil pomoč, obljubljeno tudi opravil in s skupnimi močmi smo zadevo rešili brez večjih komplikacij. In to se mi zdi najbolj pomembno, če bo šlo tako naprej, me ne skrbi za prihodnost Zveze. 

Kako kaže z možnostjo formiranja novih hokejskih centrov po Sloveniji? Včasih smo mnenja, da dokler ne bo hokeja na travi v Ljubljani, tako dolgo hokej ne bo dobil prave teže. Za povrh pa je Ljubljana verjetno edina evropska prestolnica, ki nima tega cenjenega športa.  Šest klubov pa bi prineslo tudi precej več sredstev Zvezi.

V letu 2016 se bo aktivno pričelo delati na vzpostavljanju majhnih skupnosti, najprej v bližnjih krajih, ki bi si želele igrati hokej na travi in tem se bo omogočila strokovna podpora za prve treninge, vključitev v tekmovanje in nadalje razvoj posameznih klubov. Petletni cilj je imeti vsaj šest klubov v državnem tekmovanju, v začetku v okoliških krajih, saj je brez sredstev in podpore znotraj mest izjemno težko doseči cilj, ampak če nam bo uspelo to, bo morebiti tudi Ljubljana dobila interes za ponovno vzpostavitev hokejskega dogajanja.

Je na vidiku tudi ponovni sklic reprezentance?

Tako je, v letu 2016 bo po dolgem mirovanju sklicana moška članska reprezentanca, ki bo prvič imela priložnost sodelovati na evropskem prvenstvu, če nam bo situacija naklonjena pa bomo morda prvenstvo organizirali celo na domačih tleh. 

V zadnjem času smo bili priča kar odmevnim prestopom slovenskih članic in članov v Avstrijo in na Hrvaško. Začelo se je z starejšim od bratov Fujs, pa nadaljevalo z Rituperjevo in Temlinom, pa sedaj še Anže Fujs in Petra Dervarič. Kaj lahko prispevajo taki transferji za popularnost hokeja v Sloveniji?

Ponosni smo, da imamo v svojih vrstah tako dobre igralce, ki postajajo nosilci igre v klubih v Avstriji in na Hrvaškem. To pomeni, da vzgajamo odlične igralce, ki lahko ob trudu parirajo ob najboljših igralcih Evrope. Želimo pa si, da bi se ti igralci kdaj znova vrnili v domače vrste, saj bi lahko na ta način dokazovali, da tudi kot Slovenija zmoremo oblikovati odlično ekipo, ki lahko pride visoko. Z vidika prenosa dobrih praks bi bilo to tudi zelo dobrodošlo, saj bi ti igralci iz tujine nazaj prinesli novo znanje, izkušnje, kar bi pripomoglo razvoju športa doma. 

Prav slaba prepoznavnost tega t.i. džentelmenskega športa je verjetno razlog, da nimamo več klubov po Sloveniji. Kaj se da tu narediti?

Težko je zadevo spremeniti v enem letu, potrebno je ogromno truda, sodelovanja in predvsem pripadnosti športu tako s strani igralcev, oboževalcev, klubov in nenazadnje posameznikov v Zvezi. Menim, da bi v prvi vrsti morali oblikovati ekipo trenerjev, ki bi zagotavljala strokovno vodenje po točkah v Sloveniji, po osnovnih šolah in ko bi zagotavljali prenos znanja na otroke, njihove starše, se pokazali kot kredibilen in resen člen, bi bilo od te točke naprej veliko lažje.

V teh dneh se precej govori o prvi izgradnji hokejskega igrišča z vodno podlago v Lipovcih. Kaj lahko prinese taka infrastrukturna pridobitev za hokej?

Prvo igrišče za hokej na travi na vodni podlagi bo slovenskemu hokeju prineslo predvsem kakovostno osnovo za organizacijo večjih tekmovanj, tudi osnovo za reprezentanco, da bo imela priložnost trenirati med drugim tudi na podlagi, na kateri se igra v tujini in bo tako lahko boljše pripravljena. Hkrati je to znak za naše oboževalce, krovne organizacije, tuje klube, da se v Sloveniji nekaj dogaja, da se nekaj premika v pravo smer. 

Se morda razmišlja o izgradnji nacionalnega panožnega centra in kje mislite, da bi ta lahko bil?

Ideje so trenutno še dokaj nedodelane, ampak želja Zveze je dolgoročno vzpostaviti lasten športni center, ki bi bil ločen od klubskih športnih centrov in bi bil na nek način nevtralno področje za reprezentanco, za gostovanje večjih tekmovanj, drugih reprezentanc. Če hoče Zveza postajati samostojna in močna, zagotovo potrebuje lasten teritorij. Težko je reči, kje bi ta lahko bil, zadeva bo predvsem odvisna od možnosti realizacije in posluha občin in investitorjev. 

Zadnja leta se je sodelovanje z Evropsko hokejsko federacijo skoraj prekinilo. Le-ta nam je slabo odzivnost precej zamerila. Ste že kontaktirali evropski hokejski vrh?

Z Evropsko hokejsko zvezo smo že vzpostavili dober kontakt, saj so nam pomagali urediti vse zadeve, ki so še ostale od prejšnjega vodstva, hkrati so nam pomagali pridobiti novo umetno podlago za igrišče v Lipovcih in smo celo na dnevnem kontaktu glede vsega. Imam dober občutek, saj se ogromno tudi sama obračam k njim po razne nasvete in zmeraj prisluhnejo in priskočijo na pomoč. Pomembno pa je, da svoje obljube držimo in opravljamo dolžnosti, saj bomo lahko tako pokazali, da mislimo resno. 

Kaj bi ob izdihljajih starega in ob prihodu Novega leta zaželeli našim bralcem in seveda tudi vsem, ki so v svetu hokeja na travi?

Da naj si vzamejo še nekaj dni oddiha, saj se takoj po novem letu pričenja hokejski spektakel, najboljši del sezone, in sicer državno prvenstvo v dvoranskem hokeju. Štirje nedeljski turnirji bodo prinesli napete tekme, ogromno hokejskega druženja, tokrat na treh različnih lokacijah. Vidimo se prvič 10. januarja v dvorani šole v Lendavi, nato na OŠ III v Murski Soboti in končno na velikem finalu, ki bo 7. februarja v Zeleni dvorani v Puconcih. Vsem želim zdravo in športno leto 2016, hkrati pa vas vse vabim, da se nam pridružite na dvoranskem prvenstvu.

Besedilo: Jože Črnko, foto: osebni arhiv Sanja Kropec

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.