https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Regionalno stičišče nevladnih organizacij Pomurja (RSNOP) z vami tudi v novem programskem obdobju 2015 - 2019

15.12.2015 ob 11:29  

LRF za Pomurje je od leta 2008 naprej izvajalec projekta Regionalno stičišče nevladnih organizacij Pomurja (RSNOP).

V okviru projekta je bila vzpostavljena regionalna mreža nevladnih organizacij Pomurja, v katero je trenutno vključenih 451 nevladnih organizacij iz Pomurja. Mreža je bila vzpostavljena z namenom povezovanja nevladnih organizacij v regiji in s ciljem, da postane nevladni sektor v regiji enakovreden partner pri razvoju. Mreža zastopa interese nevladnih organizacij v regiji v komunikaciji z drugimi subjekti na nivoju regije. Deluje po načelih participativne demokracije. Vseskozi je poslanstvo mreže RSNOP nuditi strokovno podporo in pomoč za učinkovitejši razvoj nevladnih organizacij Pomurja, prav tako pa nastopati kot močan zagovornik nevladnega sektorja v Pomurski regiji. S svojim delom in aktivnostmi strmimo k hitrejšemu napredku nevladnega sektorja v regiji, ki bo enakovreden partner, aktivno vključen v civilni dialog na lokalni ter regionalni ravni in kot tak prispeval k razvoju naše regije z novimi vsebinami, projekti in storitvami.

V preteklih programskih obdobjih smo za nevladne organizacije izvajali številne brezplačne podporne storitve ter z različnimi aktivnostmi zagotavljali večjo vidnost v medijih, gospodarstvu in splošni javnosti. Pomembni premiki so bili narejeni na področju mreženja in povezovanja nevladnih organizacij z namenom večanja vpliva nevladnih organizacij na javno politiko na lokalni in regionalni ravni. Vseskozi smo nudili strokovno podporo in pomoč za učinkovitejši razvoj nevladnih organizacij, vzpodbujali smo filantropijo in prostovoljstvo v lokalnem okolju ter partnerska sodelovanja in obenem nastopali kot močan zagovornik nevladnega sektorja v Pomurski regiji. Skozi leta delovanja smo uspeli, da imamo svojega predstavnika v Razvojnem svetu Pomurske regije, Razvojnem svetu kohezijske regije Vzhodna Slovenija, Svetu Vlade RS za spodbujanje razvoja prostovoljstva, prostovoljskih in nevladnih organizacij in v Monitoring Committee Programa sodelovanja V-A SI-HU. Hkrati smo člani Sveta nevladnih podpornih organizacij Slovenije, Združenja slovenskih ustanov, Razvojnega centra CNVOS, Info centra CNVOS, Mreže izobraževalnih nevladnih organizacij Slovenije, Slovenske mreže prostovoljskih organizacij, Slovenske mreže Fundacije Anna Lidh ter ustanovitelji / člani Lokalnih akcijskih skupin LAS Pri dobrih ljudeh, LAS Goričko in LAS Prlekija.

Stanje in vizija razvoja nevladnega sektorja terja nadaljevanje in nadgradnjo aktivnosti, ki so bile vzpostavljene v letu 2008 in sicer regionalnega stičišča z brezplačnimi storitvami za nevladne organizacije in regionalnega stičišča kot podpornega mehanizma v procesu zagovorništva.

Lokalna razvojna fundacija za Pomurje tudi v novem programskem obdobju nadaljuje z aktivnostmi v okviru Regionalnega stičišča nevladnih organizacij. Osnovni namen je nadaljevanje dela regionalnega stičišča, s sistemom brezplačnih storitev za nevladne organizacije, delovanjem podpornega okolja, kot institucije, ki spremlja in sodeluje pri razvoju nevladnih organizacij, pri čemer bo poudarek na krepitvi zmogljivosti nevladnih organizacij za zagovorništvo in izvajanje javnih storitev.

Aktivnosti bodo tako posvečene krepitvi usposobljenosti nevladnih organizacij za organizacijski razvoj in aktivaciji nevladnih organizacij v procese zagovorništva in civilnega dialoga, ki je ključnega pomena za premike v razvoju, uveljavljanju sektorja ter ustvarjanju pogojev za spodbudno okolje ter krepitvi čezsektorskega povezovanja in sodelovanja. Spremembe na področju uveljavljanja nevladnih organizacij v družbenem prostoru so namreč povezane tudi s sistemskimi rešitvami, ki jih lahko dosežemo samo skozi proces zagovorništva ter dialog z javno/lokalno (samo)upravo.

Potekale bodo aktivnosti za krepitev vloge regionalnega stičišča in za notranji razvoj stičišča (krepitev usposobljenosti za zagovorništvo in strateško načrtovanje, opravljanje organizacijske strukture, evalvacijo doseženih rezultatov, itd.), v smislu večje profesionalizacije kadrov in storitev ter aktivnosti za povečanje prepoznavnost in krepitve nevladnega sektorja v regiji in njegove strokovno/strateške vloge.

S skrbno načrtovanimi aktivnostmi želimo v novem programskem obdobju prispevati k napredku razvoja pomurskih nevladnih organizacij v smislu krepitve institucionalne usposobljenosti NVO, ki imajo potencial za naslavljanje lokalnih potreb, kar je temeljni pogoj za razvoj sektorja in njegove uveljavitve pri oblikovanju javnih politik, zvišanju števila zaposlenih, čezsektorskem povezovanju in sodelovanju za reševanje lokalnih potreb, večanju vloge nevladnih organizacij pri izvajanju javnih storitev, ipd. 

 

Regionalno stičišče pa bo hkrati še naprej delovalo tudi kot info točka, saj se bodo še v nadalje preko spletnega portala stičišča (www.lrf-pomurje.si) objavljale informacije o razpisih, izobraževanjih, seminarjih, konferencah, dogodkih, zakonodaji in drugih relevantnih vsebinah. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.