https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GOSPODARSTVO

Tovarna sladkorja v Ormožu bi bila na stari lokaciji koristna naložba

02.02.2016 ob 7:30  

Po izsledkih študije o možnostih ponovne pridelave sladkorne pese in proizvodnje sladkorja v Sloveniji  bi lahko bila oživitev pridelave ekonomsko upravičena, potencialno tudi investicija v tovarno.

 

Študija, ki jo je izvedla mariborska kmetijska fakulteta, naročilo pa ministrstvo za kmetijstvo, med drugim ugotavlja, da je v Evropi po sladkorni reformi povečanje proizvodnih zmogljivosti tovarn potekala istočasno z zmanjšanjem njihovega števila. Zmogljivosti so se dvignile s 6.700 ton pese na dan na 8.400 ton v povprečju.

Vendar sladkor ni edini proizvod sladkorne pese. Pomembna je tudi v kolobarju, zaradi zaostrovanja pogojev na trgu sladkorja in negotovosti z ukinitvijo kvot v Evropi, je vse več govoroa o alternativnih proizvodnjah poroča rtvslo.si. Med najpogostejše alternativne proizvode sladkorne pese štejemo etanol, kar naj bi bilo po številnih študijah sodeč tudi ekonomsko upravičeno.

Investicija v tovarno sladkorja bi bila upravičena predvsem na lokaciji nekdanje tovarne v Ormožu in bi naj prenesla celo nižjo ceno sladkorja. Vrednost naložbe na stari lokaciji ocenjujejo na 150, na novi lokaciji pa okoli 200 milijonov evrov.

V Združenju pridelovalcev sladkorne pese so z ugotovitvami zadovoljni. Po besedah predsednika združenja Miroslava Kosija, so nekatera pričakovanja zaradi nižje cene sladkorja morda prav tako nekoliko nižja, a da ameriške institucije napovedujejo dvig cen sladkorja in pese.

Združenje izvaja dejavnosti postavitve manjšega obrata v Ormožu za uporabo sladkorne pese v kemični industriji. Investitorji po besedah Kosija obstajajo. Konec meseca bodo na Ptuju na posvete  skupaj z nizozemskimi gosti predstavili med drugim tudi poslovni model in finančno konstrukcijo za zastavljeno vzpostavitev proizvodnje.

Foto: delo.si

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      16.02.2016 ob 11:43 Hvala gost

      Prej so bili vsi kmetje za zaprtje tovarne, sedaj pa ko ni več ne bo subvencij, kmetje so namreč dobili odškodnino, sedaj pa se derejo za tovarno, kje so bili prej, naj se slovenski kmet že enkrat odloči, kaj hoče. Ko bika prodaš, ni več tvoj.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.