https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Listina cehovskih pravic krojaškega ceha iz leta 1770 zopet v rokah Varašancev

Turnišče, 05.02.2016 ob 7:10  

Včeraj je v prostorih Občine Turnišče potekala slovesna predaja Listine cehovskih pravic krojaškega ceha Turnišče. Direktor Knjižnice Lendava dr. Albert Halász je predal knjigo cehmeštru krojaškega ceha Turnišče, Jožefu Palu, in županji Občine Turnišče mag. Vesni Jerali Zver.


Pred natančno 246 leti, 5. februarja, je Marija Terezija na Dunaju z lastnoročnim podpisom in pečatom potrdila Listino cehovskih pravic krojaškega ceha Turnišče. Omenjena cehovska pravila so bila nato 24. septembra tega leta po grofu Francu Eszterházyju predana predstavnikom krojaškega ceha iz Turnišča.

Za ohranjanje in varstvo zgodovinskih dokumentov posameznega ceha je skrbelo vsakokratno vodstvo ceha, ki je določilo osebo in način hrambe dokumentov. Največkrat je bil to prav cehmešter (poglavar) ceha ali notarius (pisar), ki je dokumente hranil v cejski ladi (skrinji). V Turnišču tako predstavniki krojaškega, čevljarskega in kovaškega ceha danes hranijo zajeten arhiv dokumentarnega gradiva, ki ima trajen pomen za znanost in kulturo ter ima veliko vrednost pri raziskovanju cehovske zgodovine in tradicije v Turnišču od zgodnjega 18. stoletja dalje. Prav na podlagi tega je začel Pokrajinski arhiv Maribor evidentirati ohranjeno gradivo. Na njihovo pobudo pa je bilo dokumentarno gradivo krojaškega ceha v Turnišču leta 2012 v evidenci Arhiva Republike Slovenije razglašeno za zasebno arhivsko gradivo.

Vse do leta 2003 je listino terezijanskih cehovskih pravic iz leta 1770 hranil krojaški ceh v Turnišču. Natančneje, hranil jo je cehmešter ceha, Jožef Pal. Tega leta je prišlo na pobudo Občine Turnišče do restavriranja listine pri Arhivu Republike Slovenije. Z namenom boljših pogojev hrambe zgodovinsko pomembne listine in brez vednosti ter strinjanja krojaškega ceha Turnišče, jo je leta 2004 predal takratni župan Občine Turnišče takratni direktorici Knjižnice Lendava, v okviru katere deluje krajevna knjižnica Turnišče. Listina cehovskih pravic krojaškega ceha v Turnišču, je bila na podlagi dopisa Knjižnice Lendava S-276/2004 iz dne 31. 5. 2004 vpisana v vzajemni katalog baze COBISS pod številko 0115076.

Listina cehovskih pravic iz Turnišča je tako postala del knjižničnega gradiva Knjižnice Lendava, ki z njo rokuje po Zakonu o knjižničarstvu (ZKnj) in drugih področnih določilih. Ministrstvo za kulturo, Direktorat za kulturno dediščino se je glede Listine cehovskih pravic krojaškega ceha Turnišče, dne 23. 12. 2015, pod številko dokumenta 612-26/2015/5 menil, da gre za rokopisno gradivo, ki je bilo v tedanjem obdobju najpomembnejši dokument osrednje oblasti, namenjen opredelitvi poslovanja, in kot tak predstavlja kategorijo arhivskega gradiva in ne knjižničnega gradiva.

Občina Turnišče bo z Listino cehovskih pravic krojaškega ceha Turnišče primerno rokovala in bo podala predlog za vpis v razvid zasebnega arhivskega gradiva.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.