https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

V Radencih je potekala že 20. Pomurska salamiada

Radenci, 17.03.2016 ob 16:00  

V Radencih so že 20. leto zapored izpeljali odmeven dogodek Pomurska salamiada. Razglasitev rezultatov tekmovanja je bila na prireditvi minulo soboto v zdravilišču Radenci.

Na 20. pomurski salamiadi je sodelovalo 44 izdelovalcev domačih salam s 56 vzorci salam. Tekmovanja se je udeležilo 8 novih salamarjev. Letos so imeli tudi tekmovalca iz sosednje Avstrije. Prvaki 20. pomurske salamiade so:

UVRSTITEV TEKMOVALEC NASLOV SALAMA SKUPNA OCENA
1. MILAN KOLAR Ravenska c., Beltinci 9 51,6
2. MILAN KOLAR Ravenska c., Beltinci 42 49,7
3. ROBERT SMEH Čakova, Sv. Jurij ob Ščavnici 18 49,7
4. MARJAN HAMRUŠ Desternik, Destrnik 40 49,5
5. ANDREJ KARDINAR Lutverci, Apače 27 49,2
6. MARJAN KRALJ Ihova, Benedikt 56 48,9
7. GIZA SEVER Pečarovci, Mačkovci 4 48,2

Prvaki se bodo udeležili slovenskega finala salamiad, ki bo 14. maja v Straži na Dolenjskem. Ker se je g. Kolar med prvake uvrstil z dvema različnima vzorcema, se lahko po pravilih zveze salamarjev udeleži finala le z enim. Izdelke je ocenjevala strokovna komisija v sestavi: Vladka Hradil Barbarič univ. dipl. inž. živ. teh., Zdenka Tompa učit. kuharstva, gastronom kulinarik, mag. Lidija Matavž dr. med. vet., Ljubo Fekonja dr. med. vet., mag. Milko Lebarič univ. dipl. inž. živ. teh, Igor Kustec univ. dipl. inž. živ. teh. in Milan Hari univ. dipl. inž. živ. teh.

Najvišja možna skupna ocena štirih sodnikov (sodnika z najvišjo in najnižjo oceno se ne upoštevata) je 60 točk, od tega največ 6 točk za okus, 4 točke za prerez – izgled, barvo in teksturo, 3 točke za vonj in 2 točki za zunanji izgled. Na vseh 20 pomurskih salamiadah je bilo ocenjeno skupaj 1432 vzorcev salam, tekmovanja pa se je v vseh teh letih udeležilo 407 salamarjev. Vseh 20 salamiad sta se udeležila dva salamarja: Jože Hamler iz Gornjih Ivanjc in Edi Štata iz Podgrada. Do sedaj se je 14 salamarjev udeležilo tekmovanja več kot deset krat. Najuspešnejši salamarji pomurski salamiad, ki so se uvrščali na finalno prireditev pa so: Hamler Jože 11 krat, Kralj Marjan 9 krat, Rožman Karl 6 krat, Hlupič Darko in letošnji prvak Kolar Milan 5 krat.

Foto: Arhiv Pomurec.com

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.