https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Policija pred pričetkom motoristične sezone: Na prvo vožnjo v sezoni se odpravite sami

26.03.2016 ob 8:00  

S toplejšim vremenom je na cestah vse več motornih koles. Policisti opozarjajo na potrebne priprave, ki jih motoristi pred sezono ne smejo izpustiti.


Prve vožnje naj bodo individualne

Kot opozarjajo, je vsekakor potrebno, da se preveri aktivna in pasivna varnost motorja in motorista. Voznikom motornih koles svetujejo, da se v novo sezono zapeljejo previdno in vidno. Prve vožnje naj bodo individualne in ne skupinske. Potrebno je paziti na posledice zime, ki so ostale na cestiščih, predvsem na luknje in razpoke v asfaltu ter na pesek, ki se še vedno pojavlja na in ob robovih cestišč. Potrebno se je zavedati, da na hladnem asfaltu pnevmatike še nimajo tako dobrega oprijema kot na vročem poletnem asfaltu, zato je potrebno v prvih kilometrih pnevmatike primerno ogreti, hitrost vožnje pa prilagoditi razmeram na cesti.

Smrtnim žrtvam botroval alkohol

Na območju Policijske uprave M. Sobota so bili v obdobju od leta 2000 – 2015 motoristi udeleženi v 603 prometnih nesrečah, v katerih je umrlo 24 motoristov, 145 jih je bilo hudo in 295 lahko telesno poškodovanih. Zaskrbljujoč je podatek, da so vozniki motornih koles od 603 prometnih nesreč v katerih so bili udeleženi 364 povzročili.

V letu 2015 sta v prometnih nesrečah umrla 2 voznika motornih koles, 9 jih je bilo hudo in 19 lahko telesno poškodovanih. Oba voznika motornih koles, ki sta lani v prometnih nesrečah umrla, sta v času nesreče vozila pod vplivom alkohola.

Opozorilo tudi vsem ostalim udeležencem v prometu

Vozniki vseh ostalih vozil pri svoji vožnji upoštevajte motoriste, ki so v prometu bolj ogroženi. Vseskozi spremljajte dogajanje na cesti, tudi za vozilom v vzvratnih ogledalih, pred odločitvijo o prehitevanju vozil se prepričajte, če ni vzporedno z vami že hitrejši motorist. Vključevanje iz stranske na glavno cesto opravite previdno, bodite pozorni na motoriste.

Veliko vlogo imajo tudi starši

Pri zagotavljanju varnosti voznikov motornih koles in koles z motorjem pa imajo veliko vlogo tudi starši. Otrokom dovolite voziti motorno kolo le takrat, ko le-ti imajo veljavno vozniško dovoljenje ustrezne kategorije. Starši poskrbite, da bodo otroci vozili le tehnično brezhibno vozilo in uporabljali ustrezno zaščitno opremo.

Policisti z raznimi aktivnostmi za večjo varnost motoristov

Policisti PU M. Sobota bodo v letu 2016 tovrstni problematiki posvetili vso pozornost oziroma za izboljšanje stanja izvajali tako represivne kot preventivne aktivnosti. Sodelujejo z motorističnimi klubi in izvajajo raznovrstne preventivne aktivnosti, ki so usmerjene v krepitev ozaveščanja na tem področju, s ciljem zagotovitve čim večje varnosti voznikov motornih koles, pa tudi ostalih udeležencev v cestnem prometu. Izvedli bodo tudi več poostrenih nadzorov nad vozniki enoslednih motornih vozil s poudarkom na hitrosti in tehnični brezhibnosti motornih koles in v primeru ugotovljenih kršitev zoper kršitelje ukrepali v skladu z zakonodajo.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.