https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO: V Ljutomeru zaključili vseslovenski projekt Lions klubov Slovenije “Plakat miru” 2015/16

Ljutomer, 13.04.2016 ob 7:45  

Lions klub Ljutomer je pod okriljem Lions klubov Distrikta 129, Slovenija, v Galeriji Ante Trstenjaka v Domu kulture Ljutomer pripravil svečano zaključno slovesnost z razstavo zmagovalnih del projekta Plakat miru 2015. V natečaju je sodelovalo 1600 otrok iz sto desetih šol iz cele Slovenije.


Naslov mednarodnega likovnega natečaja »MIR POVEZUJE« Lions za Plakat miru 2015/2016, je povezal 36 Lions klubov v Sloveniji in skupno se je nabralo kar 145 plakatov, izmed katerih je bilo izbranih 25 zmagovalnih.

Prireditev ob zaključku vseslovenskega projekta je potekala v dveh delih.  Po uvodnem pozdravu županje občine Ljutomer, mag. Olge Karba in predsednika Lions kluba Ljutomer Boštjana Pihlar, so otroci navdušeno ustvarjali velik Plakat miru, v dolžini 10 m, pod vodstvom likovnih pedagogov Vitomira Kavčiča in Vladimirja Potočnika. Medtem, ko so otroci iz različnih koncev Slovenije ustvarjali plakat, so si njihovi starši, učitelji in mentorji pod organiziranim vodstvom članov Lions kluba Ljutomer ogledali mesto in se ustavili še v  ljutomerski knjižnici in enoteki Ljutomer.

Narisani plakat je bil nato svečano dvignjen in pritrjen na steno galerije, s posebno poslanico miru. Zbranim in svetu jo je sporočil posebni gost prireditve, ambasador PLAKATA MIRU 2015, Robi Markoja, član Strelskega društva Štefan Kovač Turnišče, ki je že dolgo časa v samem vrhu slovenskih strelcev. Sledil je spust golobov miru. Poletelo jih je kar 300, kar so omogočili člani Sekcije “Letač”, ki deluje pod okriljem Turističnega društva Ljutomer.  

V drugem delu je sledila razglasitev zmagovalcev. Nagrajeni so bili zmagovalni plakati miru, ki so jih ustvarili otroci na temo miru. Na nivoju Distrikta zmagovalec in drugo in tretje uvrščeni so dobili skulpturo sklenjenih rok ter priznanje. Ostali finalisti so prejeli priznanja za uvrstitev med 25 finalnih del. Vsi finalisti so prejeli simbolična darila donatorjev. Iz zmagovalnih 25 plakatov je bila postavljena razstava.  

Priznanja in nagrade za prva tri mesta, so podelili guverner Lios klubov Slovenija Branko Dolenc, pooblaščenka guvernerja za Plakat miru Darja Delavec in predsednik Lions kluba Ljutomer, Boštjan Pihlar.

  1. mesto - Lions klub Slovenske Konjice, učenka Monika Bračič, OŠ Loče, mentorica Vlasta Zorc.
  2. mesto - Lions klub Trebnje, učenka Ana Marija Rožič, OŠ Veliki Gaber, mentorica Vida Ceglar.
  3. mesto - Lions Klub Domžale, učenka Anja Kosmač, OŠ Preserje  Radomlje, mentorica Vera Trstenjak.

V kulturnem delu programa so zaplesali otroci  iz Folklorne skupine Vrtca Ljutomer s pesmijo in plesom, pod vodstvom mentoric Antonije Podnar in Melanije Rošker. Uspešen slovenski športnik, Robi Markoja, zaposlen v Slovenski vojski, je zbranim predstavil svoje športno udejstvovanje, treninge in športne rezultate. Mladim ustvarjalcem je približal poglede na vrednote, vztrajnost ter trdno delo, preden pridejo rezultati. Poudaril je, kako pomembno je, da mir delimo in živimo vsi. Veliki in majhni, otroci in odrasli,  ter da moramo to početi in živeti  danes, vedno in povsod.

Ob tem svečanem zaključku natečaja Plakat miru 2015 je guverner Lions klubov Slovenija podelil tudi posebna priznanja zaslužnim mentorjem in koordinatorjem projekta. Spomenki Juretič iz LK Lendava, Vladimiru Bahču ml. iz LK Novo Mesto, ter mentorici Tjaši Gorjup iz OŠ Šempeter, ki že vrsto let skupaj z učenci dosega prepoznavne rezultate. Zahvale in posebne pozornosti sta bila deležna tudi predsednik LK Ljutomer Boštjan Pihlar in koordinatorica Plakata miru pri LK Ljutomer Breda Žunič za uspešno pripravo in izvedbo zaključne prireditve.

Ustvarjeni plakat prinaša močno sporočilo, da je pomemben vsak posameznik in vsaka risba. A risbe povezane v sporočilo sestavljajo zgodbo o miru in povezanosti, kar so potrdili tudi otroci sami, pokazali pa še golobi v zraku, ki so lepo poleteli v jati. Projekt Plakat miru se nadaljuje. V letu 2016/2017 poteka pod geslom “Praznovanje miru”. Spet bodo nastajala nova likovna dela, skozi katera bodo otroci izrazili svojo globoka občutenja na temo miru.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      13.04.2016 ob 22:37 tunek gost

      Po uvodnem pozdravu županje občine Ljutomer, mag. Olge Karba in predsednika Lions kluba Ljutomer Boštjana Pihlarja. In sta končno spet skupaj. Liberalci ste jo postavili in sedaj imamo sranje, ki se ga desetletje ne bo dalo sanirati. Da ste se skregali je en velik nateg. Še kot svetnik si odstopil da vse lepše ven vidi. Nič vas ni slišati in nič se ne bunite. Vse že v naprej dogovorjeno in nameščeno. Kot španske žajfnce. Še ŠIM in LTO uničite in ste zmagali.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.