https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Zaključek Balkan Rivers Toura v Albaniji s protestnim shodom in poskusom predaje peticije

24.05.2016 ob 7:05  

Več kot 150 kajakašev iz vse Evrope in ZDA, vrsta albanskih poslancev, lokalnih prebivalcev, umetnikov, predstavnikov albanskih in mednarodnih okoljskih organizacij ter tudi podpredsednica Evropskega parlamenta Ulrike Lunacek, se je te dni zbralo v Tirani in pozvalo albansko vlado naj ustavi načrte za izgradnjo serije hidroelektrarn na reki Vjosi. S protestnim shodom in poskusom predaje peticije premierju Ediju Rami se je tudi uradno zaključil Balkan Rivers Tour, ki je pod vodstvom olimpijca Roka Rozmana v 35 dneh veslal po 23 izjemnih rekah skozi 6 držav od Slovenije do Albanije.

Reka Vjosa je eden od zadnjih preostalih rečnih draguljev Evrope, saj je v svojem celotnem 270 kilometrskem toku, od pogorja Pinde pa vse do Jadranskega morja, teče prosto in brez umetnih ovir. Albanska vlada se je pred kratkim odločila, da bo na njej zgradila serijo velikih hidroelektrarn in je že podelila koncesijo turškemu podjetju. Projekt predvideva zajezitve prav na enem izmed ekološko najbolj dragocenih rečnih odsekov na katerem so številni prodnati otoki in poplavni gozdovi, idealni habitati za številne vrste ptic in nenazadnje gre za območje naselij in zemljišč, ki jih ekstenzivno kmetijsko obdelujejo domačini.

Na zaključku kampanje na reki Vjosi so sodelovali kajakaši iz Slovenije, Albanije, Grčije, Italije, Nemčije, Avstrije, Nizozemske in ZDA in mnogi drugi. Stališče številnih podpornikov je izrazil Rok Rozman, pobudnik in vodja turneje in dejal, da so 35 dni veslali po rekah med Slovenijo in Albanijo in so turnejo zaključili z velikim finalom na reki Vjosi, kraljici balkanskih rek. Dodal je, da je njena zajezitev nesprejemljiva. In to ne samo njim kajakšem, temveč tudi številnim prebivalcem in predstavnikom albanskega parlamenta. Zato so tukaj vsi skupaj dvignili glas proti temu projektu in številnim drugim, ki se načrtujejo po Balkanu na naših najlepših rekah.

Foto: Oblak Aljaž

Balkan Rivers Tour se je uradno zaključila 20. maja v Tirani, ko je ob aplavzu nekaj sto gledalcev in podpornikov iz številnih držav, Rok Rozman s podporniki  in s kajaki na rami prispel v center albanskega glavnega mesta in pred zgradbo vlade želel premierju Ediju Rami izročiti peticijo – kajak, s katerim je preveslal vseh 23 rek in na katerem je bil poziv za ustanovitev narodnega parka Vjosa pod katerega se je podpisalo več kot 1000 sodelujočih na turneji. Vendar niti Edi Rama niti katerikoli predstavnik vlade ni bil pripravljen sprejeti peticije, policija pa je blokirala vhod v vladno zgradbo. Rok Rozman je kajak postavil pred policijski kordon.

Martin Šolar, direktor WWF Adria je poudaril, da se je Balkan Rivers Tour zaključil, toda sporočilo te izjemne kampanje bo ostalo zelo živo in vedno aktualno. Ter, da je sporočilo s katerim so povezali skupaj lokalno prebivalstvo, ki živi ob balkanskih rekah, kajakaše, medije, lokalne in EU politike, korporacije in tri mednarodne naravovarstvene organizacije – WWF, Euronatur in Riverwatch le eno:  Skupaj zmoremo. Želijo ohraniti zadnje prosto tekoče reke od Slovenije do Albanije. WWF Adria je ena izmed organizacij za varstvo narave, ki vidi ohranitev rek in rečnih habitatov kot enega ključnih izzivov v regiji in zato se pridružujejo pozivu organom in nosilcem odločanja v Albaniji, da zavarujejo reko Vjoso in rečejo glasen NE zajezitvi Vjose.

Foto: Jan Oblak

Ulrike Lunacek, podpredsednica Evropskega parlamenta je dejala, da je Albanija država kandidatka za članstvo v EU in bila bi katastrofa, če bi njena najbolj dragocena naravna bogastva bila pred tem izgubljena. Države članice EU in tudi tiste, ki pristopajo (Albanija) morajo slediti smernicam iz okvirne direktive o vodah in doslej ti kriteriji v državah Zahodnega Balkana niso bili izpolnjeni, predvsem v Albaniji.

Več fotografij v spodnji galeriji...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.