https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

Horvat kritičen do ministričinega odgovora o programu zgodnjega odkrivanja dojk Dora v Pomurju

21.07.2016 ob 11:00  

Poslanec in podpradsednik Stranke NSI Jožef Horvat se je na ministrico za zdravje obrnil z vprašanjem, kdaj lahko pričakujemo program zgodnjega odkrivanja raka dojk Dora tudi v Pomurju. Do njenega odgovora, ki v ničemer ne omenja Pomurja, pa ni zadovoljen.


»Rak dojk je visoko ozdravljiv, če je odkrit dovolj zgodaj. Zato je za zmanjševanje umrljivosti pomembno predvsem zgodnje odkrivanje bolezni, takojšnje, učinkovito in vsaki bolnici prilagojeno zdravljenje. Pri tem je ključnega pomena državni program zgodnjega odkrivanja raka dojk Dora, ki se v Sloveniji izvaja že od leta 2008, a ne v Pomurju. Pomurske ženske so v zdravju in zgodnjem odrivanju raka dojk še vedno nepravično prikrajšane. Letno v Pomurju zaradi raka na dojkah umre 22 žensk. Bi jim presejalni program lahko rešil življenje?« je v pisnem poslanskem vprašanju ministrici za zdravje Milojki Kolar Celarc zapisal podpredsednik NSi in poslanec iz Pomurja Jožef Horvat.

»Neizvajanje državnega programa zgodnjega odkrivanja raka dojk v Pomurju mnogi ginekologi vidijo kot veliko nepravičnost med ženskami v Pomurju in ženskami v ljubljanski ali mariborski regiji. Zato si prizadevajo maksimalno zmanjšati to neenakost z napotitvami svojih pacientk na redne mamografske preglede. A to NI zamenjava za preventivni program Dora,« je še dodal podpredsednik NSi Horvat.

Poslanec Jožef Horvat je ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc vprašal: »Gospa ministrica, kdaj bo program zgodnjega odkrivanja raka dojk Dora dosegljiv ženskam v Pomurju?« Odgovor ministrice v niti enem delu ne omenja pomurske regije.

Odgovor ministrice Milojke Kolar Celarc objavljamo v celoti:

»Na celotnem področju Slovenije že več kot desetletje poteka oportuno presejanje za zgodnje odkrivanje raka dojk, ki ga predpisuje Pravilnik za izvajanje preventivnega zdravstvenega varstva na primarnem nivoju. Oportuno pomeni, da imajo vse ženske v starosti 50 do 69 let množnost opraviti presejalno mamografijo. Gre za starostno obdobje, ko je presejalna mamografija za zgodnje odkrivanje raka dokazano učinkovita, zato je izvedba presejanja strokovno upravičena. Preiskava je plačana iz sredstev obveznega zdravstvenega zavarovanja, kar pomeni, da je za žensko brezplačna. Na preiskavo se naroči ženska sama z napotnico izbranega ginekologa. Del strokovne obravnave vsakega ginekologa je zato svetovanje vsaki navidezno zdravi ženski, ki doseže predpisano starost in pride na kurativni ali na preventivni pregled. Kljub tej možnosti pa pričakovanih javnozdravstvenih učinkov presejanja ni bilo, zato se je pred leti začela nadgradnja oportunega presejanja z organiziranim presejanjem. Organizirano presejanje namreč pomeni, da program žensko osebno, s pisnim vabilom povabi na presejalno mamografijo in da se storitve izvaja v skladu z evropskimi standardi kakovosti in s strani usmerjeno izobraženega kadra.

Onkološki inštitut Ljubljana kot nosilec programa DORA, je organiziran presejalni program zaenkrat vzpostavil na področju Območne enote Ljubljana in Maribor. V tem letu se je program že razširil na področje Območne enote Kranj, začenja se širitev na področje Območne enote Koper, do konca leta pa še na področje Območne enote Nova Gorica. Proti koncu letošnjega leta pa se bodo začele priprave na razširitev programa v vse ostale območne enote in priprave na usposobitev drugega presejalno-diagnostičnega centra v Mariboru, kjer bodo izvajali nadaljnja diagnostiko najdenih sprememb in dokončno obravnavo. To bo omogočilo, da bodo predvidoma v letu 2018 vse ženske v Sloveniji v starostni skupini od 50 do 69 let pregledane v programu DORA. Do takrat bodo ženske, ki še niso vključene v program DORA imele pravico do presejalne mamografije pod istimi pogoji.

Hkrati bi opozorili, da je presejanje, kot omenjeno, strokovno in etično upravičeno le za ženske v starosti, ko je incidenca raka velika, saj gre za pregledovanje navidezno zdravih žensk. Za zgodnje odkrivanje raka dojk pri mlajših ženskah je najpomembneje, da so seznanjene z družinsko zgodovino glede raka dojk, da si že iz mladosti redno mesečno pregledujejo dojke in da se pri vsaki spremembi, ki jo opazijo ali zatipajo, pogovorijo z izbranim ginekologom.

Aktivnosti na področju zgodnjega odkrivanja raka dojk ves čas sledijo novim strokovnim ugotovitvam in novim možnostim ugotavljanja ogroženosti z rakom dojk, ki so utemeljene na znanstvenih dokazih. Če se bo pokazalo, da obstajajo utemeljeni dokazi za spremembe sedanjega programa in njihove javnozdravstvene učinke, bo ministrstvo, predloge stroke podprlo.«

 

Vir: www.jozefhorvat.si

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      21.07.2016 ob 13:07 gomilice gost

      Pa ka se te oglaša vej pa ga nišče na milon svejti ne šljivi .Ka se vö meče ?

      11 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        21.07.2016 ob 13:52 gost

        Gomiličar, zelo konkretno in upravičeno vprašanje g. Horvata, tebe pa daje osnovni bonton in problemi s pismenostjo.

        9 10 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      22.07.2016 ob 6:34 lujzek gost

      dober si puslanec za svoj žep kasi panamilon svejti šče tij napravo za prekmurje vese vijdi kaksi dober kama si spravu muro tuti je lejku prste zdigavati vguspodarstvi sieden velki drek

      4 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      23.07.2016 ob 17:39 liplančar gost

      Te srmak nekaj mele ,pa mele pa vse zabadav nišče ga ne šmergla

      1 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.