https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

V stavbi nekdanje Ekonomske šole bo zaživel muzej romske, judovske in evangeličanske kulture

Murska Sobota, 04.08.2016 ob 8:00  

Stavba nekdanje Ekonomske šole, ki je v lasti Mestne občine Murska Sobota, bo v prihodnjih letih dobila novo vsebino. V njej bo zaživel multikulturni muzej povezan z zgodovino Pomurja. Na sprehodu med gradom in evangeličansko cerkvijo si bodo obiskovalci lahko ogledali še muzej romske, judovske in evangeličanske kulture.

 

»Stavba nekdanje Ekonomske šole že nekaj let sameva in propada. Odločili smo se, da temu naredimo konec. To stavbo bomo poklonili zgodovini Prekmurja oziroma Pomurja. V njej bomo v prihodnjih letih uredili muzej romske, judovske in evangeličanske kulture, treh kultur, ki skupaj z večinsko krščansko v tem prostoru stoletja sobivajo. To sobivanje je posebnost tega okolja. Čeprav večkrat slišimo, da smo v tem prostoru Prekmurci in Romi posebnost, da idealno sobivamo, pa žal pogosto lahko odkrito povemo, da smo še daleč od tega. Tudi zaradi nepoznavanja zgodovine. To je korak naprej, za še boljše sobivanje in spoznavanje teh različnih kultur,« je ob odprtju spominske plošče povedal župan Mestne občine Murska Sobota dr. Aleksander Jevšek.  

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      04.08.2016 ob 15:04 fergopiš gost

      to so nazadnjaki, zato je tole ---korak nazaj !

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      05.08.2016 ob 12:10 paver gost

      Bilo je govora da bi napravili še eno kuhinjo ker Lazarov dom je že pretesen telko püjščanskih hodi ta gejst .

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        05.08.2016 ob 14:45 lapec gost

        kje in kdaj pa bo muzej , v katerem se bo dalo videti , kako in kdaj so romi-cigani delali !

        2 1 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.