https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Forum romskih svetnikov bo v Murski Soboti pripravil posvet o varnosti v romskih naseljih

16.08.2016 ob 10:00  

Forum romskih svetnikov bo v kratkem v Murski Soboti pripravil posvet o varnosti v romskih naseljih, ki je pomembna tudi za prebivalce v okolici teh naselij. Ob tem pa opozarjajo, da je vir težav velikokrat socialna izključenost in brezposelnost, zato pripravljajo tudi projekte za zaposlovanje Romov.

Predsednik foruma romskih svetnikov Darko Rudaš ob tem pravi, da živimo v zahtevnem družbenem okolju, družba se sooča z novimi varnostnimi izzivi in s temi okoliščinami se morajo spopadati tudi romski svetniki - kot ljudje in kot predstavniki Romov. Zato tudi odločitev za posvet, na katerem bodo 24. avgusta v Murski Soboti predstavniki Romov in različnih institucij (policija, centri za socialno delo, izobraževalni in zdravstveni zavodi, občine ...) skozi različne izkušnje iskali rešitev za zagotavljanje varnosti ljudi v teh zaostrenih družbenih razmerah.

Po poročanju STA je Rudaš ob tem še poudaril, da če bomo zagotovili visoko stopnjo varnosti prebivalcev romskih naselij, bomo v največji meri dvignili varnost okoliškega prebivalstva. Spomnil je tudi na to, da se vsi zavedamo, kako pomembno je zagotavljanje varnosti na nacionalni ravni, medtem ko pozabljamo, da je del te varnosti tudi varnost v romskih naseljih.

Vprašanja varnosti se sicer odpirajo na ravneh znotraj romske skupnosti, v odnosu med romsko skupnostjo in okoliškimi prebivalci kot tudi v odnosu države, občine in javnih institucij do Romov in obratno. Rudaš ob tem priznava, da opažajo slabšanje odnosa Romov do tistih, ki opravljajo različne javne službe, zato se je tudi na to treba odzvati. Težave, ki se pojavljajo, so družbene, kulturološke in verske narave. Vprašanje zagotavljanja varnosti zato zahteva celovit družbeni pristop in sodelovanje različnih pristojnih institucij. Šele, ko se bomo začeli medsebojno spoštovati, bomo lahko začeli razvijati medsebojno zaupanje, je v nadaljevanju odločen Rudaš.

Foto: Arhiv Pomurec.com

Geslo posveta: Nikoli ne počni tistega, kar ne želiš, da bi se zgodilo tebi

A Romi niso le problem policije. Po Rudaševem mnenju težave izhajajo pretežno iz socialne izključenosti te populacije in visoke stopnje brezposelnosti. Zato bodo isti dan v okviru kmetijskega sejma Agra predstavili projekt Zelena delovna mesta za romsko manjšino, katerega ključni cilj je reintegracija socialno izključenih Romov v polje plačanega dela in širše družbe.

Ob tem pravi, da je treba ustvariti romske podjetnike, romske delavce, ki se bodo vključevali v gospodarstvo ter si tako sami zagotavljali možnost za dostojno življenje. Kajti dejstvo je, da so Romi pri delodajalcih še vedno diskriminirani, vendar pa se je treba držati načela: Če ti nihče ne želi dati službe, si jo ustvari sam.

Rudaš je izpostavil še murskosoboški projekt gojenja rastline miskantus, iz katere pridelujejo gnojila za povrtnine in kurjavo. V poskusnem obratu so že zaposlili enega Roma, po Rudaševih predvidevanjih bi jih lahko do 50. Sedaj v sodelovanju z občino iščejo zapuščena zemljišča, ki kazijo podobo občine, na katerih pa bi lahko Romi gojili omenjeno rastlino.

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.