https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: V Lendavi se je odvila že 37. Lendavska trgatev in pisana povorka dovršenih predstavitev

Lendava, 04.09.2016 ob 14:00  

Včeraj je bila Lendava v znamenju tradicionalne, že 37. Lendavske trgatve, ki poteka v sklopu Festivala Vinarium Lendava. Več tisoč obiskovalcev je v Lendavi spremljalo razgibano povorko predstavitve domačih običajev in tradicionalnih vinogradniških opravil, ki so jih predstavili predstavniki okoli 40 krajevnih skupnosti, domačih in tujih društev ter vitezov vina. Letos je sodelujoče skupine prvič ocenjevala tudi strokovna komisija, ki je podelila več priznanj. Obiskovalci so nato uživali ob nastopih folklornih skupin in v kulinaričnih dobrotah, ki so jih pripravile krajevne skupnosti oz. društva. Zvečer sledi še zabava na prizorišču ob lendavskem hotelu Elizabeta.

 

Letošnja Lendavska trgatev se je odvijala, podobno kot prejšnja leta, na različnih lokacijah v mestu. Tradicionalna, že 37. etnološko-kulinarična prireditev v Lendavi je praznik vinogradnikov, ki prinaša pester celodnevni program in bogato kulinarično ponudbo, začinjeno z odličnimi lendavskimi vini.

Dopoldne je potekala tradicionalna povorka skozi staro mestno jedro Lendave, kjer se je predstavilo okoli 40 krajevnih skupnosti, domačih in tujih društev. Med okoli 700 udeleženci povorke so mdr. sodelovali vitezi vina, večtisočglavi množici obiskovalcev je pomahala tudi Cerkvenjaška vinska kraljica Martina Breznik. V povorki, ki je prikazovala domače običaje in vinogradniška opravila, so sodelovali tudi vozovi s konji.

Letos je sodelujoče skupine v povorki prvič ocenjevala tudi 4-članska strokovna komisija, ki je podelila več priznanj v treh kategorijah. Predsednica komisije, etnologinja in umetnostna zgodovinarka Sandra Habjanič je naznanila, da so v kategoriji »vozovi« podelili 3 zlata priznanja. Prejeli so jih PGD Dolina, KS Trimlini in KS Lendava. Srebrno priznanje je pripadlo KS Radmožanci, bronasti priznanji pa KS Pince in KS Gornji Lakoš. V kategoriji »folklora« so podelili 3 priznanja. Zlato priznanje je osvojil hrvaški KUD Podturen, srebrno je pripadlo Hrvaškemu KD Pomurje Lendava in bronasto Romskemu društvu Romano Jilo. Komisija je v rubriki »raznovrstno« podelila zlato priznanje Društvu starodobnikov Beltinci, srebrno so osvojili Polanski Pücki iz Velike Polane in bronasto Kolesarski klub Turnišče.

Direktorica Lendavske trgatve Monika Bači je povedala, da se prireditev iz leta v leto krepi, saj opažajo porast turističnih društev: »Tudi zaradi tega je tradicionalna povorka na visokem nivoju in kakovostna. Strokovna komisija, ki smo jo letos uvedli, bo poskrbela za to, da bo povorka ohranjala kulturno dediščino našega kraja in okoliških držav.«

Lendavski župan mag. Anton Balažek pa je ob tem poudaril, da bodo vsebine, kot je Lendavska trgatev še krepili in dodal, da so Festival Vinarium Lendava izkoristili tudi za predstavitev lendavske kandidature za Evropsko prestolnico kulture 2025: »Naš cilj je, da skozi prireditve ohranjamo kulturno dediščino in ohranjamo naravno dediščino, predvsem pa, da kulturo približujemo turistični ponudbi tega območja.«

 

Prireditev si je ogledala tudi Eva Štravs Podlogar, v. d. generalne direktorice Direktorata za turizem in internacionalizacijo. Izpostavila je, da je slovenski turizem uspešen toliko, kolikor so uspešni turistični ponudniki po vsej Sloveniji in ob tem izrekla čestitke Lendavi za velike korake na področju turizma. Lendavi je tudi čestitala za ambiciozen pristop h kandidaturi za Evropsko prestolnico kulture: »Lendava ima vse možnosti in atribute za uspešno kandidaturo. Združevanje turizma, kulture, urejanja okolja, prepoznavanje zgodovine in nadaljnjega razvoja si zasluži priznanje. Lendava je zagotovo zelo primeren kandidat za Evropsko prestolnico kulture«.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      04.09.2016 ob 18:14 gost gost

      Dosadni ste s touf Lendavof, pa s sto slikami. Škoda prostora za takše bedne slike, šterih nišče ne gleda. Če nemate kaj drujgo pisati, te se ukinite.

      5 13 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      04.09.2016 ob 19:21 gost

      Vsaka čast vsem vam , ki ste tole prireditev pripravili , kot tudi vam , ki ste se je aktivno udeležili in se nam lepo predstavili ! Lepo je obujati spomine in se vsega tega spominjati !!! LEPO JE BILO !!!!

      7 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      04.09.2016 ob 20:59 čoka gost

      Ne jemlji si zaslug fant, ker niso tvoje.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      05.09.2016 ob 6:25 češplja gost

      trgatev je bijla pred letami, tou su zdaj samo kopije, novega nič, še slabše. Človik nemre dobiti deci vijna zašenki, ka pride z Goriškij brd, ite tja, pa boste videli, ko imajo praznik češenj, kaj so oni sposobni.Samo Prekmurci bi radi "hitro" vse prodali, tudi hitro se jim zatakne, potem pa krivijo narod, da nič ne kuoi. Najprej probat, nato kupit -A NI TO LOGIKA BIZNISA?

      1 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      05.09.2016 ob 10:12 linda gost

      Bedna prireditev, ka bole nemre biti. Hvalijo pa samo ti lokalpatrioti, pa ne vejo zakoj. Dosadna pa bedna Lendava, rejsan je.

      2 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        05.09.2016 ob 18:18 gost

        In zdaj boš trdil da je v Hotizi ali Strehovcih pa Beltincih lepše in boljše ???? Kaj že ?? Daj argumentiraj malo pa ne na tem tvojem gostilniškem nivoju...

        2 0 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      05.09.2016 ob 12:35 kodila gost

      Linda, nemaš čistak prav. Nej je bedna. Je pa slabša kak je bijla nekda. Nekda je tou delalo turistično drüjštvo, zaj pa tüdi, samo se gospoudje kcoj rijvlejo in se vö mečejo, kak da majo oni zasluge za 37 lejt. In gda se što kcoj rijvle in pametuje, se zadeva ne konča glij dobro. Strinjan se pa glede veselice. Groza.

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.