https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

NSi vložila zakon, s katerim bodo starši lahko določili skrbništvo v primeru njihove smrti

09.09.2016 ob 14:00  

Poslanska skupina NSi je v Državni zbor vložili novelo zakona, s katero predlagajo, da bi starši lahko vnaprej določili skrbništvo oz. izvrševanje roditeljske pravice v primeru njihove smrti, predlog pa vključuje tudi stare starše kot možne skrbnike.

Omenjeni zakonski predlog je posledica številnih pobud, ki so jih člani in simpatizerji NSi izrazili po referendumu o Zakonu o zakonski zvezi in družinskih razmerjih (ZZZDR), kjer je bil vladni predlog, ki bi uredil to področje, zavrnjen. Predlog NSi v pravni red Republike Slovenije tako prinaša dve novi rešitvi:

1. uvaja možnost, da stari starši pridobijo oz. izvršujejo roditeljsko pravico v odnosu do vnukov v primeru, ko starši teh otrok niso več živi ali je obema staršema odvzeta roditeljska pravica in

2. uvaja možnost, da starši z notarskim zapisom ali v veljavni oporoki izrazijo svojo voljo glede posvojitve, izvrševanja roditeljske pravice ali skrbništva svojih otrok v primeru smrti obeh staršev.

Foto: 24kul.si

Podobno pravno ureditev tega področja imajo tudi v nekaterih primerljivih državah EU, kar je razvidno iz primerjalnega prikaza ureditve v drugih pravnih sistemih. Celoten predlog novele ZZZDR s podrobnejšo obrazložitvijo rešitev NSi je na voljo tukaj.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      09.09.2016 ob 16:06 gost gost

      Seveda, če so stari starši še pri močeh in sposobni opravljati to delo. Ne pa za vsako ceno in, da je pogoj samo ta, da so stari starši.Še vedno mora obstajati organ, ki določi otrokove koristi.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      09.09.2016 ob 19:54 gost

      to vala tudi za cerkveno nezakonsko deco???

      1 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.