https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Hči nekdanjega župana Murske Sobote upravičena do gradu na Goričkem in vile v Murski Soboti

09.09.2016 ob 12:13  

Tako se glasi sklep vrhovnega sodišča, s katerim je Elizabeta Wurth upravičena do vračila po drugi svetovni vojni zaplenjenega premoženja.

 

Wurthova je bila sicer sprva neuspešna v denacionalizacijskem postopku, vendar ji je v drugo uspelo, poroča Jože Pojbič v Delu.

Njen oče Ferdinand Hartner je bil nekdanji župan Murske Sobote, odvetnik Danilo Hari pa je na vrhovnem sodišču obnovil kazenski postopek zoper Hartnerja. Slednji je bil po drugi svetovni vojni razlaščen in v odsotnosti obsojen na smrt. Hari je tako dosegel razveljavitev obsodbe, s tem pa tudi zaplembo premoženja, kar je zagovarjala Wurthova. Gre za grad na Goričkem in vilo v Murski Soboti, ki so ju jugoslovanske komunistične oblasti po drugi svetovni vojni zaplenile Ferdinandu Hartnerju.

Okrajno sodišče v Murski Soboti je zahtevo Wurthove najprej zavrnilo, višje sodišče pa je takšno sodbo razveljavilo. Okrajna sodnica je nato odločila, da so zahteve Wurthove upravičene, temu je pritrdilo še višje, na koncu pa še vrhovno sodišče. 

Grad na Goričkem

Wurthovi odškodnina, grad in vila v državni lasti?

"Za vrnitev podržavljenega premoženja pokojnega Ferdinanda Lindvaya Hartnerja, ki so mu ga 17. avgusta 1945 zaplenili s kazensko sodbo Vojaškega sodišča Mariborskega vojnega področja, ni več pravnih ovir, kar velja tudi za grad pri Gradu na Goričkem in Hartnerjevo vilo v Murski Soboti," so pojasnili na državnem tožilstvu.

Grad in vila bosta vseeno verjetno ostala v državni lasti, Wurthovi pa bodo izplačali odškodnino. Kakšna bo, še ni znano.

Hartnerjeva vila v Murski Soboti (foto: Pannon pleasure)

Sodeloval z okupatorjem

Ferdinand Hartner je bil župan Murske Sobote od leta 1933 do 1945. V tem času je javno obžaloval, da je Prekmurje po prvi svetovni vojni pripadlo Jugoslaviji. Ob začetku druge svetovne vojne, ko je Madžarska okupirala Prekmurje, je podpiral načrtno madžarizacijo Prekmurja in sodeloval z madžarskimi okupacijskimi oblastmi.

    Komentarji

    1. gost
      09.09.2016 ob 12:30 gost

      Lastnina je nedotakljiva, pa če je to komu prav ali ne.

      15 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      09.09.2016 ob 13:15 gost

      Komunisti so razlaščali vse po prek zdaj ko je pa to treba vračat pa VIHAJO z nosovi.

      13 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      09.09.2016 ob 14:10 Horgoš gost

      Tako je tudi prav. Izdajalce in asimilatorje je potrebno nagraditi za svoje dobro opravljeno delo.

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      09.09.2016 ob 16:00 gost

      Lahko vrnejo vse, toda Hartner bo zavekoma ostal izdajalec in madžaron!

      9 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        11.09.2016 ob 22:53 grad gost

        Kaj si sam to videl, da bi naj bil tak? Ali kar slepo verjameš temu, kar so ti komunisti natvezili? Premožnim so hoteli vzeti premoženje, da so se ga večkrat tudi potem sami polastili. Najbolj enostavno je bilo nekomu prilepiti etiketo, da je narodni sovražnik. Ljudje so seveda morali verjeti takratni oblasti. Eni, ki ne razmišljajo s svojo glavo še danes verjamejo v zgodbe, ki so jih izmislili komunisti in si jih izmišljajo še danes.

        3 1 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      09.09.2016 ob 16:02 gostja gost

      Žalostno in neetično je, da se sedaj največji izdajalci in podporniki okupatorja rehabilitirajo in se jim vrača vse, kar so nakradli od osiromašenega naroda, ki niti za kruh ni imel. Če je ta lastnik res bil takšen izdajalec, mađaron in še kaj mu ne bi smeli ugoditi. Premoženje bi naj dalje ostalo državno.

      12 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      09.09.2016 ob 19:54 §§§ gost

      Škoda sploh da so kdaj obnavljali grad in metali ta tisoče € .Znala se je zgodovina gradu in lastnika in boljše da bi grad propadno .Tu eni otroci ne morejo na morje ker so starši izgubili službe zaradi lopovih nimajo denarja a država vrača milijone in milijone .Sramota .Izbrisani so že dobili odškodnine ?

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      09.09.2016 ob 22:32 gost

      Ovce prodali so vas politiki že davno.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      09.09.2016 ob 23:53 sct gost

      Teh nekaj milijonov odškodnine je kaplja v morje proti temu, koliko milijard škode so naredili novodobni tajkuni z privatizacijo, slabimi posojili, propadom podjetij, nasedlimi investicijami, provizijami od javnih investicij, ..., preveč za dalje naštevanje.

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      10.09.2016 ob 10:10 bandi gost

      No zato so pa comprnice odletele z Grada v Beltince, ....

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      10.09.2016 ob 11:55 gost

      Kaj se dela danes prav tako razlaščajo ljudi ,ki so kaj dolžni jim vržejo 10% od vrednosti in jim odvzamejo lastnino KAKO SE TO IMENUJE DANES ? to je nacionalizacija ali kaj veljajo drugačna merila?

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      12.09.2016 ob 9:52 prekmurec gost

      Moji predniki so bili večji kmetje in jim niso vzeli posesti, ker so se borili za svojo domovino s partizani. kaj pa so vzeli izdajalcem, pa je bilo verjetno prav in za mene povsem logično.

      0 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      12.09.2016 ob 10:58 mirkoislavko gost

      Partizani pa Prekmurje.......pa tvoji predniki....malo si ge kaj prešte, tudi tu: Petanjci med drugo svetovno vojno. - EtnoInfoLab

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.