https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Delavci migranti so se na shodu spomnili delavke migrantke iz Prekmurja, ki je naredila samomor

12.09.2016 ob 9:45  

Delavci migranti na sobotnem shodu napovedali odločen boj za svoje pravice ter poudarili: Ne želimo privilegijev, zahtevamo enakost! Ob tej priložnosti so izdali tudi informacijsko knjižico Pomoč delavcem migrantom. Na vseslovenskem shodu delavcev migrantov UŠČ Leona Štuklja v Mariboru se je v soboto zbralo okoli sedemsto delavcev tudi z družinami.

 

V soboto popoldan je v UŠC Leona Štuklja v Mariboru potekal vseslovenski shod delavcev migrantov v organizaciji Sindikata delavcev migrantov Slovenije. Shod je bil namenjen predvsem delavcem migrantom, ki so manj vešči uporabe sodobnih komunikacijskih orodij. Vodstvo sindikata je zbrane člane in nečlane seznanilo z dosedanjimi aktivnostmi in jim predstavilo vizijo boja za njihov pravice v prihodnje. Predsednik SDMS dr. Martin Ivec je zbranim predstavil nadaljnje aktivnosti sindikata ter poudaril da bodo izkoristili vsa pravna sredstva na domačih in evropskih institucijah za dosego pravične in enakopravne obravnave v davčni postopkih v Republiki Sloveniji. Podpredsednica dr. Barbara Pregl Breznik je predstavila delo same organizacije, način delovanja, predstavila rezultate dosedanjega dela ter izpostavila jasna izhodišča za pogajanja z vlado Republike Slovenije ter dodala, da v sindikatu ne želijo privilegijev ampak zahtevajo enakost.

Foto: vecer.com

Zbrani so se seznanili z uveljavitvijo raznih pravic, ki jih pridobijo kot zaposleni v Avstriji s poudarku na postopku pridobivanja t.i. Pendlerpauschal-a in Steuerausgleich-a. O referendumskih pobudah in zbiranju podpisov za le-te je spregovoril glavni tajnik Mario Fekonja. Katja Kreslin je predstavila kako se včlaniti v sindikat ter prednosti in ugodnosti, ki jih pridobijo novi člani ali podporniki. Vsi zbrani pa so ob prihodu prejeli informativne knjižice POMOČ delavcem migrantom, v kateri so zbrani podatki o SDMS ter ponuja na pogosto zastavljena vprašanja s katerimi se srečujejo delavci migranti doma in v tujini. Dr. Martin Ivec je še delo sindikata ocenil: »da je sindikat v pol leta svojega delovanja vzpostavil dobro organizirano mrežo, po regijah od koder prihajajo delavci migranti. Tako člane kot nečlane se sproti seznanja z aktualnimi stvarmi njihove problematike preko spletne in facebook strani, SMSov, emailov in preko krajevnih delegatov.«

Foto: sindikat sdms

Delavci migranti pa so se ob Svetovnem dnevu samomorov pridružili akciji Prekolesarimo svet in z mirno položitvijo nageljnov pred Izpostavo FURS-a v Mariboru predstavnikom vlade sporočili, da želijo dialog in pogajanja na mirni način. Brez šikaniranja in nerazumnih odločb, ki velikokrat tudi posamezne delavce pripeljejo na rob obupa in posledično do brezizhodne situacije – samomora. S tem dejanjem so se spomnili kolegice delavke migrantke iz Prekmurja, ki jo je pred meseci nerazumna odločba FURS-a pripeljala do samomora. Kot je povedala podpredsednica SDMS dr. Barbara Pregl Breznik, je okoli 50-letna mati samohranilka, ki je delala v avstrijski tovarni s tekstilom, ob prejetju položnice za plačilo 5000 evrov davka, obupano ugotovila, da te ne more plačati, in žal izhod videla le v samomoru. »Informativni izračuni, ki jih FURS pošilja delavcem migrantom ne upoštevajo plačanega davka v tujini, zato so zraven priložene položnice za 10 do 15 tisoč evrov. In človeka lahko zadane kap, ko odpre tako pismo,« je povedala Pregl Breznikova.

Foto: vecer.com

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      12.09.2016 ob 10:50 šiling gost

      Sram vas je lahko, da izkoriščate to grozno dejstvo delavke. Tudi prihodki domačih delavcev lahko človeka privedejo do obupa. Če pa kdo dobi položnico za 10 in več tisoč evrov, pa je verjetno zato, ker davka ni plačeval več let, pa ne bi imel skrbi, da bi ga zadela kap.Samo pravice so vas, kaj pa obveznosti???

      10 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      12.09.2016 ob 11:35 groš gost

      Tako je šiling, na mrtvih si delajo migrantje renome, lahko bi bili radi, da so si vsaj službo našli, eni tega ne moremo. Pa čeprav v tujini, davek je pa pač davek, ko smo se domači delavci borili za pravice, so se migranti iz tega smejali, pa tudi zaradi davkov trpimo.Slabo se z slabim vrača.

      8 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      12.09.2016 ob 13:19 cent gost

      henjajte že onouk se gor prositi,plačajte tal ka ste dužni keromi pa kaj nepaše se naj preseli v TUJINO

      7 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      12.09.2016 ob 17:10 busybee gost

      Kakšni betežniki ste tu gor na bruhanje mi ide..ne da se mi na dugo pa na široko ite si poglednite prvo bistvo problema zakoj se pač ide pa te neka motajte nej na pamet pa zato ker ste pač nevoščljivi ka nešče 200 ali 300 evrov več od vas zasluži ali pa 1000 več(za tiste keri ste lenuhi pa se van ne da..) San tudi delan v avstriji pa či nešče misli ka bon plačo en cent toj zamazanoj državi to de se zgodilo SAMO PREK MOJGA TRUPLA!!! Sploj pa nej izračunani davek ge smradi na davčnoj direkt tekmujejo keri de več nabil, brez vseh olajšav, brez potnih stroškov, brez malice in brez upoštevanja davka plačanoga v Avstriji. Betežniki zdaj me pa popluvajte idioti nepismeni.

      4 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        12.09.2016 ob 21:40 gost

        Sam gobec te je! Še prošli in cvilil boš, da bi plačal. Čim prej postani truplo, bo vsaj en bedak manj! Škoda, da ne delam na davčni. Tvoj smrdeči gobec bi ti zabio v rit in te vprašal kdo je smrad.

        6 5 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      12.09.2016 ob 17:26 gost

      Dežava Slovenija ima z državo Avstrijo sklenjen sporazum, Plačaš v Avstriji davek, KAR JE RAZLIKA, če je, PLAČAŠ DRŽAVI SLOVENIJI, tak kot mi državljani. In ti bumbar nad mano (busybee) ne drkaj kurac, sam lahko sebe nateguješ, domači državi plačaš samo razliko!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ali si nepismen in nepoučen, ker pač v Avstriji delaš dela, na katera se Avstrijci poserju (lederfabrik), pa tudi za ta usrana dela moraš plačati davek, naši predragi Sloveniji, pa če ti je prav ali ne!

      5 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      12.09.2016 ob 19:44 busybee gost

      Gost nad mano ta "razlika" je samo manipulacija z kero država ščej napuniti korito tistin keri ven kradnejo...Nepismen si pa tij saj san lepo napiso naj mi Furs prizna olajšave, davek plačan v Avstriji pa bon plačo nega problema, nede me pa nišče vo noro brez podlage v zakoni. či nevejš je minister financ lani sprejel odlok brez objave samo tak interno ka pač olajšave ne prizna se pravi oni bi te znorili brez podlage v zakoni in zaradi toga je takši kaos z temi položnicami nej pa zato ka bi nekdo že par lejt nej plačo davka.. Sicer se pa naslajaj ti pa tebi podobni tudi to sranje de nenderi spadnolo či nej prej v Starsburgi dokončno. Mogoče si ti nepismen, neven ge iden zaj delat v lederfabriko ti se pa zabij v čelo majmun retarderani!

      3 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        12.09.2016 ob 21:46 gost

        Ti že dela prpa??? Še malo nazaj si trdil, da ne boš plačal niti centa (samo prek tvojega trupla). Čiv, čiv, čiv, čiv, čiv...

        5 3 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        13.09.2016 ob 12:54 gost

        Kak lejko tak lažeš. Vej pa FURS glih tak prizna olajšave, sicer v malo menšon procenti kak doma zaposlenin ali prizna. Če bi se pozanima kak tou ide in nebi vrvo ten sindikaliston ka narod napizdavlejo bi nej meo problemov. Ge poznan par lidij keri delajo v avstriji pa niti enomi neje potrebno nigdar takših velkih zneskov plačevati zatou ka majo vse porihtano in so se na pravih mestaj poznaimali kak tou ide. Eni celou nazaj dobivlejo dohodnino, isto kak mi, zaradi olajšav. Hejnjate že ednouk srati telko pa nan ne odavlite več tej laži.

        2 0 Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      12.09.2016 ob 22:37 gost

      Leder fabrik ha ha ha ha ha

      4 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      13.09.2016 ob 7:13 busybee gost

      Gost glej ti si pravi material za davčno, idi pa pitaj či te delat zemejo,vidiš pa čuješ samo tisto ka ti ščeš ostalo pa naj bo kak bo. Glej na tvoion nivoji je večina politikov in zaradi takših bednikov je slovenija tan ge je. Či te moti lederfabrik te moti, bokše to kak pa grable cecati na p te motiodpori kero do tvoii deca nazaj plačuvali, in niti malo mi prpa ne dela, pod pogoii ka so zdaj brez olajšav nemo plačo nika pa ci

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      13.09.2016 ob 8:26 busybee gost

      Bumbar od gosta. Kaksi sporazum ma slovenistan z avstrijo glede obdavče!nja?? Nikšoga! Bi pa migranti radi sporazum ka bi končno red bil. Pozdrav od busybee

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        13.09.2016 ob 11:14 gost

        Čiv, čiv, čiv, čiv, čiv, čiv, čiv, čiv, čiv, čiv, čiv, čiv, čiv, čiv, čiv, čiv, čiv...

        3 1 Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      13.09.2016 ob 12:33 Pax gost

      Odziv FURS-a: Od sindikata so želeli pridobiti ime osebe, a njene identitete v sindikatu niso želeli razkriti. Finančna uprava je uspela ugotoviti, za katero zavezanko gre in preverila, kakšen je bil njen informativni izračun dohodnine za leto 2015. Zavezanka je izračun prejela aprila, vendar pa ni vseboval nobene položnice. "Nasprotno. Na podlagi informativnega izračuna za leto 2015 zavezanki pripada celo vračilo dohodnine. V Finančni upravi RS ne moremo in ne želimo soditi, zakaj so se v SDMS odločili za tako neutemeljene očitke zoper Finančno upravo RS. Upamo zgolj, da se v prihodnje v svojem boju za pravice ne bodo več posluževali takšnih in podobnih metod, ki neutemeljeno in brez konkretnih podatkov diskreditirajo Finančno upravo RS," so zapisali v odzivu. http://www.zurnal24.si/furs-zavraca-odgovornost-za-samomor-clanek-277646 Toliko o njihovi verodostojnosti.

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      13.09.2016 ob 12:44 busybee gost

      Zelo verodostojno, se pravi napravila samomor od veselja ka joj še celo oni penaz nazaj dajo. Ja seveda

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        13.09.2016 ob 12:49 gost

        Seveda, samo ti veš zakaj je naredila samomor, ker ti je sporočila razlog. Res nisi za drugam kot v lederfabriko, budalo!

        4 2 Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      13.09.2016 ob 12:56 gost

      Nej, verjetno je napravila samomor ka je bila oženjena s takšin bumbaron kak si tij busybee.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      13.09.2016 ob 14:10 busybee gost

      Rajši lederfabrik kak pa podporo prosit socialno, glede nato ka pišeš ob urah ko nekdo dela si 100% na socialni podpori ali pa delaš na davčni haha. Svojo nepismenost izražaš skozi frustracije nad delavci migranti. Zgoraj sem ti lepo obrazložil zakoj nemo plačo davka z argumenti ti pa jih nimaš nisi opazil?? Sam imam 7 stopnjo in sem bil prisiljen oditi v tujino da preživim družino zdaj pa naj zato plačam davek izračunan oderuško? Nebom! Tij gost pa podobni pa fajn dql

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        13.09.2016 ob 18:06 gost

        Fejst ti hasni tvoja VII. stopnja, ka jodlaron zaj drek pucaš in s svojimi frustracijami daviš in smetiš po neti. Babo si že namlato gnes (če jo sploh maš)?

        2 0 Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      13.09.2016 ob 14:14 busybee gost

      Ti pa podobni pa fajn dale grable cecajte pa čakajte 21 vsaki mesec majmun nepismeni

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      13.09.2016 ob 14:43 gost delavec gost

      samo čarni delajo v lederfabrik ja švaba to delo nede delo in zato samo delajo čarni ka za drugu delo so nej sposobni in šolani z 5 razredami osnovne šole delan v sloveniji in man malo več od minimalca pa moran plačat davek in nisem prejmenik socijalne kot vi

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      13.09.2016 ob 16:51 busybee gost

      Čarni ali beli z ten si do konca pokazo svoj primitivizem v slo moreš plačati davek ne pravi majmun?? Dobro jutro!! To je bistvo problema idiot ka ga MOREŠ PLAČATI PREVEČ drugače bi mel kakih 200 evrov več na mesec majmun. To je point ka bi mogoče takši kak tij lejko razmišljali zakoj ma SLovenistan tak visoke davke in bi napravili vsi neka malo ka bi tomi konec prišo, nej rajši naj delavec migrant plača neka ka je čista goljufija. Daj ne javlaj se več duga lajtunga. In niti malo me nej sram ka delam v lederfabrikči nato cilaš celi čas, bole bi lejko ove sram bilo ka nemrejo zagotoviti delovnih mest tudi za takše z višjo izobrazbo zdaj pa bi še davek meli...SRAMOTA

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      13.09.2016 ob 17:21 Julij gost

      Nemorem verjet da se med sabo fajtate zaradi tega ker so vam podkurili namesto da bi toto izražanje namenili tistim LOPOVOM ki so vam vse skupaj to zakuhal pa Lep pozdrav in pamet v roke

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.