https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Aprilski mraz in sneg kmetovalcem, sadjarjem in vrtičkarjem povzročila za 44 milijonov evrov škode

06.10.2016 ob 14:00  

Skupna ocena škode na kmetijskih pridelkih in večletnih nasadih zaradi posledic aprilskega mraza in snega znaša 44 milijonov evrov, je prek Twiterja sporočila vlada. Med 25. in 30. aprilom sta pozeba in sneg škodo povzročala predvsem v sadovnjakih in vinogradih. Eno izmed najbolj prizadetih območij je bilo prav Pomurje.

Vlada se je danes seznanila s končno oceno spomladanske škode po pozebi. DZ je sicer julija sprejel interventni zakon o ukrepih za odpravo posledic te pozebe, s katerim bo prizadetim kmetom iz proračunske rezerve namenjenih 3,5 milijona evrov. Po ocenah, ki jih je resorno ministrstvo imelo ob sprejemanju zakona, naj bi bilo poškodovanih 56.500 hektarjev površin, poroča STA. Podobne spomladanske pozebe Slovenija ne pomni več desetletij. Prišla je zelo pozno, ko so bile rastline, predvsem sadovnjaki in vinogradi, po toplem vremenu v marcu in aprilu že v pozni fazi rasti, prizadet pa je bil velik del Slovenije, v veliki meri tudi Pomurje.

Foto: radio1.si

Pomurje, ki je zelo izrazita pokrajina tako po kmetijskih površinah kot po deležu kmečkega prebivalstva. Čeprav obsega le 6,6 % slovenskega ozemlja, ima 22,3 % slovenskih njiv in vrtov, 12,7 % sadovnjakov in 11,7 % vinogradov. Tako, da je škoda po pozebi v naši regiji še toliko bolj občutna. Člani UO KGZS so konec septembra sprejeli tudi pobudo, da se na območjih s škodo po pozebi dovoljenja za obnovo vinogradov, ki so sicer veljavna do leta 2018, zaradi izpada pridelka in pomanjkanja finančnih sredstev podaljša za 3 leta (do leta 2021) in opozorili na nujnost reševanja škode tudi po letošnjih neurjih z interventnim zakonom. Dali so tudi pobudo za tesnejše sodelovanje na področju letalske obrambe pred točo med Slovenijo in Avstrijo.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.