https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

FOTO: V murskosoboški knjižnici predstavili novo knjigo Bojana Zadravca: Vladekova pot v neznano

Murska Sobota, 25.01.2017 ob 15:00  

V Pokrajinski in študijski knjižnici v Murski Soboti je sinoči potekala predstavitev knjige dr. Bojana Zadravca z naslovom Vladekova pot v neznano.


V polni murskosoboški knjižnici so predstavili kroniko židovske družine iz Murske Sobote z naslovom Vladekova pot v neznano. Z avtorjem sta se pogovarjala Bea Baboš Logar in mag. Franc Kuzmič. V kulturnem programu so nastopili Rudi Ringbauer, Andi Sobočan na cimbalah, Boštjan Rous pa je prebral več odlomkov iz nove Zadravčeve knjige. Ob začetku predstavitve je bil predvajan posnetek s pokopališča v Jeruzalem, kjer so navzoči poslušali molitev. Uvodnih nekaj besed je povedal dr. Franc Kuzmič.

Mag. Kuzmič je povedal, da "knjiga sodi v spomin na žrtve holokavsta. Na koncentracijsko taborišče Auschwitz, kjer je umrlo največ Židov in to kar 6 milijonov. Večina, ki so preživeli pa se je vrnila v Jeruzalem, kjer so pokopani." V nadaljevanju je Rous prebral odlomek iz knjige, ki govori o družini Polak in kako so prišli vojaki po Vladeka, ki je moral iti v taborišče.

»Pred leti, po smrti Vladekovega očeta v Izraelu je po večerji njegova sestrična prinesla fotografijo od Vladeka. Name je ta slika naredila tako močan vtis, da nisem mogel zaspati,« je povedal avtor knjige. Lansko leto, ko se je Zadravec vrnil v Izrael, so našli ogromno škatel in v eni so bile fotografije, ki jih je vzel in prinesel domov v Slovenijo, ker so se mu zdele škoda, da bi jih zavrgel. Od redko katere družine so se namreč ohranile slike, dodaja Zadravec. 1. januarja 2007 se je avtor pogovarjal z Vladekovim očetom, ki je bil takrat v domu za ostarele v Jeruzalemu in je ta spregovoril v čisti prekmurščini. Prvo vprašanje, ki je postavil Bojanu je bilo, če še stoji tempelj in ali je še kaj Židov ostalo v Murski Soboti? Odlomek pogovora ja bil zavrten tudi med samo predstavitvijo knjige.

Bea Baboš Logar je povedala, da »ima ta knjiga veliko vrednost. Je mozaik sestavljen iz pripovedi, ki jih je Bojan poslušal, iz intervjuja, razmišljanja o knjigi, ki pa ima rdečo nit. Avtor v knjigi opisuje družino Polak, želel je opomniti, kar so ljudje pozabili. O osebah, ki nastopajo v knjigi so v Prekmurju ostale pripovedi. Avtor je tako dvignil celotno »Staro Soboto«.

Na vprašanje, kaj je Bojana gnalo k pisanju knjige, je odgovoril, da ljubezen. Ljubezen do židovstva. O osebah namreč Bojan piše kot, da bi jih poznal, ker je o njih veliko poslušal in si zapisoval. To je kronika, zgodovinsko dejstvo.    

Vse se je začelo s pokopom Abrahamove žene v Beltincih. Njun sin Samuel nadaljuje rod in si družino ustvari v Dokležovju, ki se nato po revoluciji preseli v Mursko Soboto na Zvezno ulico. Končuje se z vojno in smrtjo. »Vrednost te knjige je, da si lahko v živo predstavljamo, kako je bilo v tistih časih, avtor zelo lepo prikazuje Prekmursko pokrajino. V knjigi je nekaj lepih, a tragičnih pripovedi. Govori o slovesu od Sobote, trije preživeli so se potem vrnili v Jeruzalem. Je knjiga realizma, kjer ni vsiljenih romantičnih vložkov« je povedala Bea Baboš Logar. Knjiga se konča z intervjujem Vladekovega očeta.

O Vladeku v knjigi ni napisanega veliko. Avtor je napisal tisto, kar je vedel in izvedel. Vladekov oče ni nikoli povedal nič o Vladeku iz tete Teruške pa je moral »vleči ven,« da je kaj izvedel. Veliko ljudi iz Izraela je namreč hotelo izbrisati spomin na Evropo, pove avtor knjige.   

V knjigi so opisani tudi običaji. Vsak običaj ima močno vrednost, simboliko je povedal avtor. Esejsko se je lotil fotografije, ki imajo močan efekt. Avtor se holokavsta loteva iz drugega zornega kota in ima močan efekt na bralca. Ob koncu pa dr. Bojan Zadravc pove, »da je to zgodba o židovskem kmetu.«

Po predstavitvi knjige je sledila pogostitev in razrez čokoladne torte narejene po starem židovskem receptu. Letos bi namreč Vladek dopolnil 80 let. "Vladek naj v knjigi živi naprej" še pove avtor knjige.

Več fotografij v spodnji galeriji...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.