https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Predstavitev zbornika ob 70. letnici delovanja Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota

Murska Sobota, 02.02.2017 ob 7:00  

V okviru slovenskega kulturnega praznika je sinoči, v murskosoboški knjižnici potekala predstavitev zbornika ob 70. letnici delovanja Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota "Zakladi znanja, spominov, zgodb." Predstavitvi je sledil literarno glasbeni večer s Tonetom Kregarjem in Jernejem Dirnbekom (MI2).


Direktorica Pokrajinske in študijske knjižnice Jasna Horvat je povedala, da je v zborniku opisanih 70 let knjižnične dejavnosti, predstavljeni so oddelki, delavci knjižnice med drugim tudi potujoča knjižnica. Knjižnica hrani Kučanovo zbirko – monografske publikacije (1007 enot gradiva), ki so dar prvega predsednika Republike Slovenije in Šömnovo zbirko, ki obsega okrog 10.000 enot monografskih gradiv, je še dodala Horvatova.

Dr. Klaudija Sedar je podrobneje predstavila zbornik in povedala, da "zbornik predstavlja knjižnico, njeno dejavnost in poslanstvo v vsej svoji veličini in je sad dela vseh knjižničark in knjižničarjev murskosoboške knjižnice. V uvodnem delu poda direktorica knjižnice spodbudno popotnico zborniku, predvsem pa knjižnici na njeni nadaljnji poti. Spremni besedi urednice zbornika in lepim željam županje in županov kot ustanoviteljev oziroma financerjev knjižnice, so podani mejniki v razvoju knjižnice, ki so sooblikovali zgodovino knjižnične dejavnosti oziroma koncepcijo razvoja knjižničarstva v Murski Soboti. V nadaljevanju je podan zgodovinski pogled, kjer so predstavljeni zametki knjižničarstva v Murski Soboti in pot, ki jo je prehodila knjižnica. Nato pa je predstavljena sedanja sodobna knjižnica.

V okviru domoznanske dejavnosti knjižnica skrbi za zbiranje in hranjenje pisne kulturne dediščine, za oblikovanje domoznanskih zbirk, promocijo le-teh in njihovih vsebin, posredovanje informacij, razstavno dejavnost in drugih domoznanskih dejavnostih, ki pripadajo k informiranosti o lokalnem okolju, krepitvi lokalne identitete in kulturnem utripu pokrajine.

V zborniku je podan tudi seznam dosedanjih uporabnikov, ravnateljev in direktorjev knjižnice ter sedanjih zaposlenih. Zbornik smo skleni s spomini in vtisi naših uporabnikov ter nekdanjih in sedanjih zaposlenih," je še povedala dr. Sedarjeva.

"Ob 70. letnici delovanja murskosoboške knjižnice čestitam vsem, ki so doprinesli k njenemu razvoju in uspešnemu delovanju. Mestna občina Murska Sobota kot ena izmed občin ustanoviteljic in financer knjižnice, si tudi v prihodnje prizadeva, da ji bo omogočeno nemoteno opravljanje poslanstva, ki je bistvenega pomena tudi za razvoj regije. Kajti, kot je nekdo zapisal, hrani knjižnica več pravega bogastva, kot dobra banka," je povedal dr. Aleksander Jevšek, župan Mestne občine Murska Sobota.

Literarni večer sta izvajala Tone Kregar ter Jernej Dirnbek in je bil mešanica predstavitve besedil v literarni obliki ter glasbenega nastopa, kjer sta ob spremljavi akustične kitare podala svoje skladbe v njihovi povsem prvinski obliki – takšni, v kateri so skladbe dejansko nastale, preden so jih v rockersko preobleko stlačili člani zasedbe Mi2. Zahvaljujoč obilici humorja, zajetega v vmesnem tekstu, zgodbah o nastanku skladb, obogatenih s pikrimi pripombami in medklici, pa tudi v izboru najbolj zabavnih besedil skladb, ki sta jih oba sodelujoča interpretirata na za Mi2 značilen način. Udeleženci so tako uživali v zabavnem glasbeno literarnem dogodku.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.