https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Začetek Kulturnega tedna na Srednji poklicni in tehniški šoli v Murski Soboti

Murska Sobota, 07.02.2017 ob 7:00  

Včeraj, 6. februarja so v avli Srednje poklicne in tehniške šole M. Sobota s tradicionalno prireditvijo »Kulturni teden na SPTŠ« in odprtjem razstave obeležili slovenski kulturni praznik. Letošnji kulturni teden ima naslov SPREMINJANJA in poteka od 6. do 11. februarja, z njim pa mdr. obeležujejo tudi 500-letnico reformacije.  


Letos, že 23. zapored so dijaki in učitelji Srednje poklicne in tehniške šole M. Sobota soobeležili slovenski kulturni praznik s tradicionalno prireditvijo »Kulturni teden na SPTŠ«. To je skupek razstav in prireditev, ki so jih pripravili strokovni aktivi v sodelovanju z dijaki, namenjene pa so tako udeležencem izobraževalnega procesa na šoli kot tudi zunanjim obiskovalcem oz. pomurski javnosti nasploh. Letošnji kulturni teden ima naslov SPREMINJANJA in poteka od 6. do 11. februarja, z njim pa mdr. obeležujejo tudi 500-letnico reformacije. Razstave, ki tematizirajo vznik in potek reformacije, njen prispevek k slovenski kulturi in slovstvene dosežke prekmurskih protestantov, dopolnjujejo tematske razstave, v katerih strokovni aktivi predstavljajo izbrane dogodke in osebnosti, ki so spreminjali potek zgodovine in uveljavljali nove pristope v strokah, za katere se izobražujejo dijaki na šoli.

Pozdravni nagovor je pripadel Ludviku Sukiču, ravnatelju SPTŠ. Slavnostni govornik na prireditvi je bil mag. Geza Erniša, častni škof Evangeličanske cerkve v Republiki Sloveniji, povezovalka programa pa je bila Gabrijela Granfol Peurača. Na proslavi so se z besedo in glasbo predstavili tudi dijaki in izvedli pesniško-glasbeni recital iz poezije prekmurskih evangeličanov »Dike naše mili trak« (recitatorji: Alen Buzeti, Sara Horvat, Maja Karničnik; glasbeni izvajalci: Nina Benko, Jure Fartelj, Dorina Huič, Dominik Kontrec, Sara Pelc Čeh; izbor besedil: Franci Just; režija: Milan Vincetič; tehnična oprema: Jože Ružič).

Razstavni program na SPTŠ:
Reformacija
Razstava, v pripravo katere so se poleg profesorjev zgodovine in geografije vključili tudi dijaki, opisuje vzroke za nastanek novega verskega gibanja, njegove temeljne postulate, kot jih je v svojih znamenitih 95 tezah ubesedil Martin Luther, predstavlja potek reformacije in protestantske ločine v preteklosti in v sodobnem svetu.

Slovenska protestantska kulturna pot
Ta razstava ponuja model slovenske protestantske kulturne poti, v vitrinah pa so na ogled izvirniki in faksimile poglavitnih slovenskih protestantskih tiskov.
Prva postaja: nemška mesta in slovenski kraji, v katerih so živeli in delovali Primož Trubar, Adam Bohorič, Jurij Dalmatin in Sebastijan Krelj, ki so Slovencem dali prve tiskane knjige, ustvarili slovenski knjižni jezik in ukoreninili slovensko etnično zavest. Druga postaja: prekmurski kraji, v katerih so bili rojeni prekmurski protestantski pisci, ki so v prekmurskem knjižnem jeziku ustvarili bogato slovstveno dediščino. Tretja postaja: mesto Betlehem v ameriški zvezni državi Pensilvanija, kjer so prekmurski izseljenci evangeličanske veroizpovedi ustanovili Evangeličansko-luteransko cerkev svetega Ivana.

Ročno ali strojno?
Razstava predstavlja plakat kot likovni nosilec sporočil in njegovo pojavnost skozi stoletja. Dijaki/nje v programu Tehnik oblikovanja so pod mentorstvom likovnih pedagogov upodobili prvega moža slovenske reformacije Primoža Trubarja in preoblikovali njegov zgodovinski portret z različnimi grafičnimi postopki, od tradicionalnih srednjeveških tehnik do sodobnih računalniških pristopov.

Utekočinjeni les
Utekočinjen les je rezultat slovenskih raziskovalnih potencialov, pridobivajo iz lesnih odpadkov in ponuja številne možnosti uporabe. Razstava aktiva mizarjev predstavlja načine izdelave in uporabe utekočinjenega lesa.

Informacijska varnost
Razstava aktiva učiteljev elektrotehnike predstavlja nevarnosti in pasti informacijskih tehnologij.

Varovalni elementi v elektrotehniki
Pomemben del električnih inštalacij so poleg vodnikov in kablov, razdelilnih cevi, spojnih elementov, vtično-spojnih naprav, razdelilnikov in prenapetostnih odvodnikov tudi varovalni elementi. Razstava elektrotehniškega aktiva prikazuje razvoj varovalnih elementov v elektrotehniki.

Operacijski sistemi in grafične kartice
Na primeru spreminjanja operacijskega sistema Android razstava, ki jo je pripravil aktiv učiteljev računalništva, prikazuje razvoj računalniških operacijskih sistemov, dodan je še prikaz razvoja grafičnih kartic.

Toplotni pogonski stroji
Razstava, ki jo je pripravil aktiv učiteljev strojništva, kronološko predstavlja ključne prelomnice v razvoju toplotnih pogonskih strojev, ki so spreminjali in še spreminjajo človekovo življenje na vseh kontinentih. V prostorih Medpodjetniškega izobraževalnega centra pa so na ogled izdelki dijakov, ki so jih pripravili v okviru pouka CNC-tehnologij in projektnega dela.

English sleng text messaging
Izkoristiti vsak trenutek za esemesanje, tvitanje in sodelovanje v spletnih klepetalnicah. Trenutkov je zmeraj premalo, zato je treba sporočila ekonomizirati ter besede in besedne zveze krajšati. Pri pouku angleščine so dijaki/nje zbrali nekaj značilnih angleških kratic, ki jih uporabljajo v svojih SMS-sporočilih in v komunikaciji na socialnih omrežjih.

Brücken bauen
Migracije spreminjajo jezik skupnosti, v katero se migranti integrirajo. Razstava na zanimivih primerih prikazuje, kako so si v želji po obvladovanju nemščine kot jezika nove domovine mladi migranti v nemških mestih, kjer so se naselili, izoblikovali poenostavljeno nemščino, t. i. Kiezdeutsch. Predstavljene so tudi nemške besede leta iz zadnjega desetletja.

Od sokolskih prireditev do vrhunskih tekmovanj
Od ustanovitve Telovadnega društva Sokol v Murski Soboti leta 1920 in Športnega društva Mura leta 1924 je šport v Prekmurju doživel veliko sprememb in se tako po številu športnih panog kot kakovostno zelo razmahnil. Razstava aktiva učiteljev športne vzgoje predstavlja nekaj mejnikov v razvoju športa v Prekmurju.

Integral
Razstava aktiva učiteljev matematike predstavlja prispevek Isaaca Newtona in Gottfrieda Wilhelma Leibniza, ki sta v 17. stoletju postavila temelje integralskega računa. Razvila sta Newton-Leibnizevo formulo za izračun ploščin likov, ki jih določajo funkcije v koordinatnem sistemu. Razvoj integrala je prinesel napredek tudi v prostorski geometriji z računanjem prostornin rotacijskih teles.

Od zametkov heliocentrizma do teorije strun
Razstava predstavlja nekaj fizikalno-astronomskih odkritij od reformacije do danes, ki so radikalno spremenila človekovo predstavo o snovnem svetu.

Biologija v 16. in 17. stoletju
Po srednjem veku, ki ni dovoljeval znanstvenega obravnavanja človeka in narave, je v 16. in 17. stoletju nastopilo nekaj znamenitih biologov. Prvo revolucionarno odkritje je prispeval veliki angleški znanstvenik William Harvey, ki je pojasnil krožni krvni obtok pri človeku. V obdobju reformacije sta delovala še dva pomembna biologa, Marcello Malpighi in Anton van Leeuwenhoek. Prvi je že opisal zgradbo nekaterih notranjih organov pri človeku, drugi pa je prvi uvedel v biologijo uporabo mikroskopa in tako opozoril na obstoj mikro sveta. Njuna dognanja predstavlja razstava, ki jo je pripravil aktiv učiteljev naravoslovja.
 

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      07.02.2017 ob 7:48 gost

      Mislim ,da komentarja nej trbej !!! Vse se vijdi po slikah !

      3 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      07.02.2017 ob 22:33 gost

      Narod, ki se najbolj razživi ob jugo muziki, si ne zasluži kulturnega praznika.

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.