https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Testno črpanje plina: Zmogljivost vrtine na Petišovskem polju je 249 tisoč kubikov dnevno

07.02.2017 ob 13:20  

V minulih dneh so na Petišovskem polju pričeli s testno proizvodnjo plina. Plin bodo hrvaški INI pričeli dostavljati v prihodnjih mesecih. Prvi plin iz vrtine, ki premore zmogljivost 249.000 standardnih kubičnih metrov na dan (oz. 8,8 milijona standardnih kubičnih feet-ov na dan), so že pričeli črpati.


Iz družbe Geoenergo, sicer skupne družbe Nafte Lendava in Petrola, sporočajo, da so iz vrtine v Lendavi že izčrpali prvi plin, v teh dneh pa so uspešno izpeljali prvo fazo priprav vključevanja vrtine pg-10 v testno proizvodnjo.

S pripravami na testno proizvodnjo nadaljujejo vsak dan, med drugim bodo nadaljevali z opremljanjem ustja vrtin z varnostnimi elementi, vrtine povezali na pridobivalno plinovodno omrežje, in opravili vzdrževalna dela na centralni plinski postaji.  Testnemu črpanju plina sledi priprava elaborata o zalogah plina, elaborat pa mora nato potrditi še državna komisija za ugotavljanje zalog in mineralnih surovin.

Med dvema vrtinama v Petišovcih in pridobivalnim plinovodom v Lendavi bo nato zgrajena povezava, plinovod, iz Lendave pa bodo nato plin dostavljali na Hrvaško, kjer bodo plin prečistili in ga ponudili evropskemu trgu.

Foto: siol.net

V Geoenergu zagotavljajo, da dela, ki jih bodo izvajali v prihajajočih mesecih, ne bodo vplivala na lokalno okolje, življenje ali zdravje prebivalcev. Britansko-slovenski koncesionarji za črpanje plina na Petišovskem polju, zaradi nasprotovanj okoljevarstvenikov še čakajo na pridobitev pravnomočnega okoljevarstvenega dovoljenja za postavitev naprave za čiščenje zemeljskega plina in ločevanje nafte na polju v Petišovcih. Začasno rešitev so našli v tem, da bodo plin prodajali s pomočjo INE in zmogljivosti na Hrvaškem.

 

 

 

 

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.