https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Na gradu Grad predstavili dela Javnega zavoda Krajinskega parka Goričko v letu 2016 in 2017

Grad, 03.03.2017 ob 11:30  

V okviru odprtja gradu Grad v sezoni 2017 so z umetniško razstavo pomurskih in avstrijskih umetnikov ter srečanjem županov v sredo, 1. marca 2017, v koncertnem salonu gradu Grad na kratko predstavili dela Javnega zavoda KP Goričko v letu 2016 in predstavitev dela zavoda v letu 2017.


Kot so povedali je izvajanje javne službe in poslovanje zavoda potekalo po sprejetem programu dela in finančnem načrtu za leto 2016.

Glavni poudarki opravljenega dela v letu 2016 so bili:
•    Pripravljen in oddan osnutek Načrta upravljanja KP Goričko, NUG, 2017-2021.
•    Podaljšano obdobje izvajanja in zaključen projekt Gorički travnik, FM EGP.
•    Vključitev v KOPOP ukrepe in izvajanje košnje z obnovo travnikov za izboljšanje ohranitvenega stanja natura 2000 habitatov.
•    Izvedene akcije Naj travnik, Naj sadovnjak in Naj ograček (v sodelovanju z Goričkim drüjštvom za lepše vütro).
•    Izvajanje utečenih akcij nameščanja zaščitnih mrež za dvoživke, podstavkov za gnezda ter obnova in nameščanje gnezdilnic za ptic.
•    Prijavljena in pridobljena dva projekta v čezmejnem programu sodelovanja z Madžarsko, Green Exercise in Avstrijo 321 go.
•    Sodelovanje v Trideželnem parku na javnih dogodkih in izvedba kviza ter natečaja za otroke osnovnih šol KPG, v Naravnem parku Raab in Narodnem parku Örség.
•   Izbor projekta Upkač za EU projekt-moj projekt z izvedbo javnega dogodka na gradu s promocij ponudnikov KBZ ter izvedbo Dneva evropskega sodelovanja v septembru.
•    3. Javni poziv za pridobitev pravice do uporabe Kolektivne blagovne znamke KPG in dodeljena pravica do uporabe še 16 uporabnikom (skupaj 79).
•    Zaposlitev 5 delavcev v dveh programih javnih del.
•    Obnova kamnite poti od gradu do vasi, uredite obhodne poti okoli gradu in obnova nadstrešnice v Središču.

Poslovni izid v letu 2016 je bil pozitiven. Obisk gradu Grad pa se je v primerjavi z letom 2015 povečal.

Glavni poudarki  v programu dela 2017 so:
•   Zagotoviti ugodni in/ali izboljšati ohranitveno stanje naravnih vrednost v KPG, kvalifikacijskih habitatnih tipov in vrst na območju Natura 2000 Goričko ter ohranjati ugodno in/ali izboljšati ohranitveno stanje zavarovanih vrst živali in nahajališč zavarovanih vrst rastlin.
•    Opravljanje naravovarstvenega nadzora na območju KPG.
•    Dokončanje Načrta upravljanja za območje Goričko 2017-2021 in sprejem na Vladi RS.
•    Spremljanje stanja v naravi in krajini (dnevni in nočni metulji, vodne, odvodne in ptice kulturne krajine, posegi v vodne ekosisteme, NV).
•    Spodbujati naravi prijazno kmetovanje z namenom izboljšanja stanja habitatnih tipov in vrst območja Natura 2000.  
•    Oddaja Vloge za dodelitev sredstev za izvedbo projekta Vzdrževanje kmetijske krajine za ptice in metulje ter začetek izvajanja.
•    Upravljanje s parkovno infrastrukturo.
•    Upravljanje središča za obiskovalce gradu Grad in KPG ter ohranjanje kulturnega spomenika.
•    Informiranje obiskovalcev in promocija ponudbe na gradu Grad in v KPG.
•    S promocijo blagovne znamke krepiti prepoznavnost KPG.
•    Sodelovanje z lokalnimi skupnostmi.
•    Povezovanje v Skupnosti parkov na področju strokovnega dela in ozaveščanja ciljne skupine OŠ na nacionalni ravni.
•   Aktivnosti v Trideželnem parku Goričko-Raab-Örség: sodelovanje OŠ (natečaj, kviz, druženje otrok, e-knjige, razstava), pohod ob Dnevu zemlje, Igre ob evropskem dnevu parkov, kolesarski maraton in brevet.

Projekti: Green Exercise SI-HU, 321go SI-AT, Biodiversity – art of life (prijava na LIFE – komunikacija) – ocenjevanju, oddaja prijavnice na razpis programa Interreg Danube Transnational Programme 2014-2020 in sodelovanje v projektu ForLife, Interreg V-A SLO-HR kot pridružen partner v primeru potrditve.

Središče za obiskovalce gradu Grad
Na pragu nove sezone 2017 na gradu Grad vnašajo optimizem, saj so v preteklem letu imeli največji obisk v zadnjih 10 letih. Grajsko poslopje si je ogledalo čez 21.000 obiskovalcev, za kar 40 % več kot leto poprej. Večina obiskovalcev gradu prihaja iz Slovenije. Iz tujine pa jih prihaja največ iz Avstrije, Nemčije, Madžarske, Češke in Rusije.

Središče za obiskovalce na gradu Grad je osrednja informacijska točka za obiskovalce na Goričkem. Med marcem in novembrom so obiskovalcem na voljo informacije o ponudbi in dogodkih s celotnega območja Krajinskega parka in širše. Središče za obiskovalce je odprto tudi ob vikendih.

Na podlagi analize strukture obiskovalcev opažajo spremembe. Narašča namreč število individualnih obiskovalcev in osnovnošolskih ter srednješolskih skupin. Število večjih organiziranih skupin pada. Poleg turističnega ogleda gradu, številnih razstav, doživljajskih vodenj in delavnic za otroke, naravoslovnih in tehničnih dnevov, trideželnih iger in pohodov, koncertov, porok, prireditev in dogodkov iz področja kulture in varstva narave nudijo tudi nočitve v štirih grajskih sobah. Povečuje se tudi število obiskovalcev osrednje prireditve na gradu Grad – Jesenski bazar, ki je namenjena promociji izdelkov imetnikov Kolektivne blagovne znamke Krajinski park Goričko. Za uspešno se je izkazala tudi dodatna ponudba na gradu v času jesenskih počitnic. Ponudbo pa bogatijo s prodajo skupne vstopnice za ogled gradu in Doživljajskega parka Vulkanija. 

V Javni zavod Krajinski park Goričko pa za domače in tuje obiskovalce uvajajo nekaj novosti, ki bodo obogatile njihovo ponudbo. Posamezniki in skupine bodo lahko spoznali grajsko preteklost in številen zgodbe na kratkih filmih in avdio zapisih. Novost v ponudbi so avdio vodiči, ki bodo na voljo v drugi polovici leta 2017.

Foto: Tomislav Vrečič

Več fotografij v spodnji fotogaleriji...

 

Fotogalerija

Komentarji

  1. gost
    03.03.2017 ob 15:24 nody gost

    in kot fsako leto je največje delo nagajanje glede pridobitve soglasij za prireditev "Noč gračkoga zmaja"Prebivalci goričkih občin nimamo nobene pomoči oz. sožitja z KP Goričko....predstavljajo nam le oviro...Zlasti direktorica tega zavoda nima nobenega posluha za prebivalce...

    4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  2. gost
    03.03.2017 ob 22:06 gost

    S ten parkom Goričanci somo dosta gibijmo,haska nikšoga,odganjajo se vlagatelji,nemreš dobiti soglasja če ščes koj delate,njin so več vredne metuleki pa ptiče kok pa lidgej,glavno ka tej par ko je gej zaposlene vleče dobro plačo za neDELO,pa mejša drek.

    3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

info_outline

Opozorilo

Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.