https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Potomci zagovornika madžarizacije Prekmurja prejeli odškodnino v višini 1,9 milijona evrov

20.03.2017 ob 14:00  

Elisabethe Wurth je kot dedinja murskosoboškega župana in zagovornika madžarizacije Prekmurja, Ferdinanda Hartnerja, od države prejela 1.9 milijona odškodnine za premoženje, ki je bilo po vojni zaplenjeno njenemu očetu.

Elisabethe Wurth se je na sodišču več let trudila za vračilo premoženja, ki so ga leta 1946 na vojaškem sodišču v Mariboru zaplenili njenemu očetu. Ker pa je Wurthova nedavno umrla, je denar trenutno pri odvetniku Hariju Danilu, kjer čaka na odločitev dedičev. Nakazali so mu 1.888.946 evrov za odškodnino, obresti in sodne stroške.

Po medvojni priklljučitvi Prekmurja, je Ferdinand Hartner Lindvay podpiral boj proti Slovencem, postal poslanec vladne stranke Magyar Elet Párt in načrtno podpiral madžarizacijo Prekmurja in pregon Judov ter sodeloval z madžarskimi okupacijskimi oblastmi. Po končani vojni so ga obsodili na smrt, vendar se je le-te izognil tako, da je pobegnil prek meje že marca.

Zasegli so mu grad pri Gradu, več sto hektarjev kmetijskih zemljišč in vilo v Murski Soboti. Država se je poravnala za odškodnino, zato grad tako ostaja v državni lasti, kjer je tudi sedež Krajinskega parka Goričko.

Direktorica Pomurskega muzeja Murska Sobota, Metka Fujs, je povedala, da bi se pravobranilstvo v tem primeru moralo bolj zavzemati za interese države, saj je bil Hartner eden izmed tistih, ki so Nemce pričakali z navdušenjem, ko so 6. aprila 1941 vkorakali v Mursko Soboto. 16. aprila se je začela zamenjava slovenskih uradnikov in učiteljev, začetek kulturne prenove in vključevanje v administrativno razdelitev Madžarske, ko je v mesto vkorakal madžarski bataljon.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      20.03.2017 ob 17:25 gost

      boru se za Madžare, mij smu jemi spičkali imovino, zdaj se pa v grobi obrača(či še obstaja kaka kost), telku je skasejru, jebe se njin za grad, tou trbej zdržavati, evrčke pa samo pejglati, ka nedu zepani

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      20.03.2017 ob 17:39 gost nedo gost

      SRAMOTA ! To se samo v državi, kot je Slovenija lahko zgodi. Drugje bi že znali obračunati s takim izdajalcem naroda in zagovornikom potujčevanja .Sicer pa ni čudnol, če vemo, kdo vse je bil na oblasti od osamosvojitve dalje. Sami licemeri in všečneži velecenjene Evrope, ki nam je prinesla toliko dobrega. In to velja za vse, od prve do zadnje vlade do sedaj.

      6 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      20.03.2017 ob 18:03 gost nedo gost

      Jas ne, ker na volitve ne hodim. In to prav zaradi tega, kar sem opisal. Če pa bi bile stranke in kandidati, ki bi jim bilo vredno zaupati, pa bi.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      20.03.2017 ob 20:12 Naci+ gost

      PRAVNA DRŽAVA STANE - Advokat Hartnerjevih potomcev (kdo bi vedel, katerega "kolena"so že) se je (po)trudil in dokazal, da bila zaplemba Hartnerjevega gradu pri Gradu na Goričkem nezakonita oziroma politična, zato je RS grad vrnila potomcem oziroma izplačala odškodnino v omenjenem znesku. Vsi, ki imamo pripombe na tako odločitev, se moramo žal sprijazniti z vsoto, kajti lahko bi bila še višja. Še "huje" bi bilo, ko bi potomci zahtevali stavbo ne le v last, ampak tudi posest in s tem samstojno odločanje, ali bi ga obdržali ali pa prodali. In zgodilo bi se lahko (v najslabšem primeru), da bi sedanji "stanovalci" morali pobrati šila in kopita, saj bi se morda v njem hoteli spet naseliti templarji -- kot nekoč: braniki krščanstva pred islamizacijo. Grad sicer zapiski omenjajo že leta 1208. Ima 365 sob. Toliko kot je dni v enem letu. Glede na to, da ima obnovljno ostrešje in novo kritino, v zadnjih nekaj letih pa tudi dobrega upravljalca, bo služilše stoletja.

      9 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      20.03.2017 ob 21:30 tajkuni gost

      Točno tako kot si povedal Naci+. Veliko jih sploh ne bere kajkje piše in tudi ne poznajo stvari in zato pišejo neumnosti kot da bi se vračalo prvotnu lastniku. Koga je Hartner podpiral je eno. Način kako so mu odvzeli premoženje pa je druga stvar. Sicer je pa ta 2 milijona drobiž v primerjavi s tem koliko so naši razni tsjkuni in prisklednili pokradli v zadnjih 25 letih.

      5 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      21.03.2017 ob 7:11 pomurc gost

      To pa se lahko lepo zahvalimo Demosovoj vladi, ki je nastavila tako zakonodajo, ki omogoča vračilo tudi vsem kolaborantom, na čelu s cerkvijo.

      6 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        21.03.2017 ob 7:40 miha gost

        kot kolaborantsko cerkev verjetno misliš protestante, prvo se natančneje pouči o zgodovini, a sploh veš kdo so bili nosilci madžarizacije, tega se v današnjih časih očitno ne spodobi preveč na glas povedat

        4 3 Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      21.03.2017 ob 21:00 LFL gost

      Pomurc ti si BUMBAR. Kritiziraš DEMOS.. Zdaj si poglej tvoje LEVUHARJE .Počivalšek zavozil Cimos pa nikom ništa ŽIDAN zajebal TERAN , zdaj so pa vsi krivi samo ON Ne. Na vrsti je pa ERJAVEC z PIRANSKIM ZALIVOM ... pa se te spet slišimo - - javimo. Toliko o tvojih LEVIH .

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      22.03.2017 ob 20:28 LFL gost

      Če DEMOSova vlada ni dobro nastavila zakon, kot navaja gost pomurc , so ga imele VSE VLADE za DEMOSOM priliko SPREMENITI in napake ODPRAVITI. Kot pa vidimo to ni storila nobena vlada ne LEVA in ne DESNA. Sem mišljenja da je zakon dober in POŠTEN , do tistih ki jim je bilo njihovo PREMOŽENJE odvzeto NEZAKONITO. To so pa bile KOMUNISTIČNE finte, da je vse last LJUDSTVA. MALO MORGEN, v DEMOKRACIJI. NAPAKE ,TOVARIŠEV pa zdaj vsi PLAČUJEMO tudi tisti ki jih še dandanes podpirate. Tak da se nič ne pritožujte.PLAČAJ V OBLIKI DAVKA BODI TIHO ,UŽIVAJ in še naprej podpiraj LEVUHARJE in plačuj njihove NAPAKE.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        23.03.2017 ob 19:20 žal gost

        ker nobena vlada ni imela interesa za Prekmurje , zato se tudi strinjam z enim od predhodnikov : nazaj k madžarski kroni

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      22.03.2017 ob 22:51 gost

      gost-Naci+,nika be nej bilo hujše,če bi potomci grad-Grad zahtevali nazaj.zoj so pač zejle somo odškodnino,ka če bi bju v njihovi laste be države nej trbelo skrbeti za njega,pa še tej voluharje ko so zoj v njem,be nej Boge čos kradnole.Po njihovi zasluge zoj Goričko somo fejst nazaduje nej ka be se razvijalo.če be ga pa upravljali dediči be njin pa gvušno bilo bole v interese razvoj gradu in Goričkega.Ten voluharon ko pa zoj z njin upravljajo je pa somo v interese do je plačilne den,-državna plača ne zaostaja- kok de pa narod živo pa njin je malo mar,pravejo Avstrija je poleg ite ta.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.