https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Laszlo Göncz: O razvojnih vprašanjih žal še vedno samo govorimo, učinkov je sorazmerno malo

30.12.2017 ob 12:00  

Ob prehodu v novo leto smo na našem portalu dali besedo tudi pomurskim poslancem. Spregovorili smo o minulem letu in se skupaj zazrli v leto 2018. Laszlo Göncz, poslanec madžarske narodne skupnosti, meni, da moramo v prihodnje več moči usmeriti na razvojna vprašanja - tako glede inovativnosti v gospodarstvu in podjetništvu kot v turizmu in kmetijstvu


Kako izgleda vaše delo v domačem okolju, to je v poslanski pisarni, na terenu …?

Moje delo v volilni enoti je dokaj specifično v primerjavi z ostalimi poslanci. Jaz vsaj dvomesečno organiziram ti. poslanske ure v vseh narodnostno mešanih občinah ter poslanske forume, ki praviloma imajo konkretno vsebino (v ospredju narodnostna problematika ali pa splošna vsebina). Občasno organiziram tudi poslanski kolegij, kamor so vabljeni predstavniki narodnostnih organizacij in ustanov ter večkrat sklicujem tiskovne konference za narodnostne medije. V poslanski pisarni sem na voljo po dogovoru vedno, ko je to mogoče.

Kako pogosto ste prisotni v domačem okolju? Se vračate vsak teden?

Ob vikendih sem vedno doma, in takrat obiskujem prireditve, kamor sem vabljen. Ob ponedeljkih praviloma delo organiziram v volilni enoti, vendar se - po potrebi - tudi med tednom vračam na kakšen sestanek, če je to nujno. Sicer pa sem na sejah delovnih teles Državnega zbora, ker sem član kar v sedmih komisijah oz. odborih ter sem tudi vodja naše poslanske skupine.

Na kateri dosežek/rezultat svojega dela v minulem letu sta najbolj ponosni? In zakaj prav na tega?

Jaz vedno izhajam iz osnovnega poslanstva poslanca, zato sem najbolj zadovoljen tedaj, ko lahko sodelujem pri snovanju in realizaciji sistemskih rešitev ter pri pripravi in sprejemanju učinkovitih zakonov. Menim, da je ti. pomurski zakon ter podaljšanje njegove veljavnosti pomemben dosežek. Velikokrat sem posredoval pri urejanju različnih zadev lokalnih skupnostih in narodnostnih organizacij pri državnih ustanovah. Z vidika svojega osnovnega poslanstva, ker sem pač poslanec madžarske narodne skupnosti, sem zadovoljen, da smo končno uspeli zagotoviti zakonsko možnost neposrednega financiranja občinskih narodnostnih organizacij iz državnega proračuna ter da smo po večletnih usklajevanjih in dogovorih le pripeljali do konca usklajeno besedilo predloga zakona a posebnih pravicah italijanske in madžarske narodne skupnosti na področju izobraževanja. Veseli me tudi, da sem lahko sodeloval pri snovanju dobrih bilateralnih odnosov med Slovenijo in Madžarsko ter pri nalogah, ki so v podporo porabskim Slovencem.

Foto: www.dz-rs.si

Katerim vprašanjem oz. problematikam, vezanim na Pomurje, bi po vašem mnenju v letu 2018 morali posvetiti več časa in aktivnosti?

O razvojnih vprašanjih žal še vedno samo govorimo, pravih učinkov pa je sorazmerno malo. Vse moči bi morali usmeriti na to področje - tako glede inovativnosti v gospodarstvu in podjetništvu kot v turizmu in kmetijstvu -, kajti le dodana vrednost lahko pomeni preboj pri prehodu našega območja iz manj razvitega statusa v vsaj slovensko povprečje. Socialna varnost in zdravstveni sistem morata biti nujna osnova, kar je treba postaviti na stabilna tla, vendar če želimo razvoja in demografske zdržnosti območja, edina pot vodi zgolj skozi učinkovite razvojne programe. Na tem bomo morali vsi skupaj veliko več postoriti, pri čem mora biti prvi korak politična odločitev o ustanovitvi regij oz. pokrajin. Brez tega, da bi Pomurje imelo status pokrajine, bomo razvojno težko napredovali...

Letos nas čakajo dvoje volitve, tako državnozborske kot tudi lokalne. Se nameravate v prihodnje bolj udejstvovati na lokalnem ali državnem nivoju? Menite, da lahko več storite za dobrobit Pomurja ali Slovenije?

V bodoče želim k razvoju naše regije prispevati predvsem na strokovnem področju (če bom pri tem lahko kaj dodal). Kje in kako, je v tem trenutku težko napovedati. Neposredne politične dejavnosti v bodoče ne želim opravljati, kar pomeni, da ne bom kandidiral niti na državnozborskih volitvah, niti na občinski in narodnostni ravni.

Kaj bi zaželeli Pomurcem in Pomurkam v letu 2018?

Pomurkam in Pomurcem v tem letu predvsem želim mirno, vendar glede strokovnih izzivov pestro življenje, veliko zdravega poguma, osebnega zadovoljstva in zdravja ter da bomo povezovalni, odprti drug do drugega, ne glede na narodno, versko ali ideološko pripadnost.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.