https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Murskosoboški župan: stanje v Pomurskih lekarnah je nezakonito, Ivan Zajc ne bo dobil soglasja MOMS

Puconci, 28.03.2018 ob 15:00  

V sredo, 28. marca, je v prostorih CEROP-a v Puconcih potekala 72. redna seja sveta Pomurske razvojne regije, na kateri so se med drugim zbrali pomurski župani in njihovi predstavniki. Na dnevnem redu seje je bilo sicer enajst točk, po pričakovanjih pa je največ prahu dvignila aktualna problematika delovanja javnega zavoda Pomurske lekarne. 


Župani in ostali prisotni so si v polemični razpravi izmenjali nekaj ostrih besed  in različnih pogledov o pereči problematiki. Dogovorili so se, da bodo samo o tej temi sklicali izredno sejo sveta naslednji teden. V. d. direktorja Pomurskih lekarn Ivan Zajc se seje ni udeležil, z opravičilom zaradi neodložljivih obveznosti.

Problematika delovanja javnega zavoda Pomurske lekarne prisotna že nekaj časa

Kot je znano se spor med Mestno občino Murska Sobota in javnim zavodom Pomurske lekarne vleče že kar nekaj časa.  V preteklosti se je že poskušalo rešiti problematiko s sprejetjem odloka, a brez uspeha. Na seji so kot enega izmed razlogov za nesoglasja med občinami ustanoviteljicami javnega zavoda, omenili tudi delitev štiri milijonskega dobička v preteklosti. Svoj delež iz tega dobička je MOMS želela nameniti za ureditev projekta Soboškega jezera. Župani in ostali prisotni na seji, so si postavili vprašanje in cilj, kako presekati ter razrešiti to zapleteno stanje in problematiko v javnem zavodu. Nekateri so MOMS očitali tudi,  da si poskuša zagotoviti »totalno prevlado« nad vsemi ostalimi občinami ustanoviteljicami javnega zavoda v Pomurju.

Poglavitni očitki Pomurskim lekarnam: ne izvaja javnih naročil in ne spoštuje zakonitosti

Župan Mestne občine Murska Sobota dr. Aleksander Jevšek je v govoru odločno zanikal vse očitke na račun MOMS, hkrati pa označil delovanje javnega zavoda Pomurske lekarne kot nezakonito, neprisotnost v. d. direktorja Pomurskih lekarn Ivana Zajca pa kot arogantnost. Poglavitni očitki Pomurskim lekarnam so bili, da ne izvaja ne javnih naročil in ne spoštuje zakonitosti. V uvodu je pohvalil delovanje in urejenost CEROP-a v Puconcih, stanje največjega javnega zavoda v Pomurju, delovanje Pomurskih lekarn, pa je označil kot diametralno nasprotje temu. V nadaljevanju je povedal, da lekarne na območju MOMS ustvarijo 50 % prihodkov v Pomurskih lekarnah, medtem, ko nekatere manjše občine povzročajo izgubo.

Župan MOMS Jevšek: Ivan Zajc ne bo dobil soglasja MOMS, ker dela nezakonito

»Stanje v Pomurskih lekarnah je nezakonito. Ivan Zajc ne bo dobil soglasja MOMS, ker dela nezakonito. To stanje se samo podaljšuje, ker ima nekdo v ozadju za to interes, ceno pa plačujejo naši občani. In to nas mora skrbeti,« je bil odločen župan MOMS Jevšek.

»Naša dolžnost je varovanje javnih financ v javnem zavodu, o čemer smo obvestili državne organe. Delovanje javnega zavoda bi moral biti prvi vzorčni primer zakonitosti in urejenosti, kjer so prisotne vse občine soustanoviteljice v pomurski regiji. Tudi na tem področju vlada velik nered,« je povedal župan Jevšek.

Med županom občine Sveti Jurij ob Ščavnici, Miroslavom Petrovičem in županom MOMS ter direktorjem občinske uprave MOMS je bilo na temo problematike Pomurskih lekarn izmenjanih kar nekaj polemičnih besed.

»Pozvali bomo svet zavoda, naj predlagajo novega direktorja. Zdaj so na vrsti oni. Mi bomo zgodbo s tem zaključili,« je sklenil tematiko o Pomurskih lekarnah župan MOMS Jevšek.

 

Argumente in stališča župana MOMS je pravno podkrepil direktor mestne uprave Murska Sobota Srečko Đurov.

»V. d. direktorja Pomurskih lekarn Zajc, se s svojo odsotnostjo požvižga na predpise, sodbe sodišč in tudi na župane,« je v uvodu povedal Đurov.

Kot je dejal, je v takem odnosu in delovanju Zajca do pomurskih županov ter predstavnikov občin ustanoviteljic zaznati aroganco in določeno mero strahu.

»Za vrsto storitev se v Pomurskih lekarnah ne izvajajo javna naročila, kar je za javni zavod nesprejemljivo. On ima težave z zakonom, ker ne spoštuje predpisov. Tako ravnanje se lahko pravno opredeli kot prekršek, v določnih primerih pa tudi kot kaznivo dejanje,« je bil kritičen direktor mestne uprave MOMS.

V Pomurskih lekarnah 150.000 evrov premoženjske škode letno

Po njegovih ocenah se je v Pomurskih lekarnah pri dobavi zdravil in materiala povzročilo že 150.000 evrov premoženjske škode letno. V več letih pa, da lahko pridemo do večmilijonskih zneskov.

»Resnica je, da so Pomurske lekarne ugrabljanje s strani Zajca in sveta zavoda,« je še dodal Đurov.

Za naslednji teden sklicana izredna seja sveta o problematiki Pomurskih lekarn

Na seji je bil podan predlog za prekinitev te točke dnevnega reda ter nadaljevanje, ko bo v. d. direktorja Ivan Zajc prisoten. Svet je tako na seji sprejel sklep, da se je seznanil z aktualno problematiko in stanjem v javnem zavodu. Tako bo naslednji teden sklicana izredna seja sveta samo z eno točko dnevnega reda – problematika stanja in rešitve glede javnega zavoda Pomurske lekarne.

Več o vsebini ostalih točk dnevnega reda seje pa sledi v nadaljevanju …

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      28.03.2018 ob 16:22 gost

      Jevšek ne sekejraj se, Zajc de osto tij boš pa leto

      36 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      28.03.2018 ob 16:36 kolumnapetek gost

      Ka de se te Jevšek neso iz županske pisarne, ka si smejšen. Lekar nede še neka časa skapčo ka je eden proti vsen ostalin. Btw, ne odločaš ti če MOMS da soglasje ali nej, ampak mestni svejt kateremu si zakonsko obvezan dati v glasovanje... Ampak ka de tebe zakon, nej? Komunisti ste znani po ton ka se požvižgate na zakone. Samo neven kome na znanje jih te pišete. Mogoče zato, ka si te zmišlavlete ka nekdo "nezakonsko" posluje... Boj ti direktor Pomurskih Lekarn, pa vidimo kelko uspešnih javnih razpisov boš skous spelo, v bolnici do ti pa lidje merale ka nedo mogli dobite zdravil.

      23 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      28.03.2018 ob 16:47 gost

      Jevšek lažeš sam sebi....interes ti je ka občani nebi preplačali zdravil po drüjgi strani bi pa rad ves dobiček obdržo za sebe. Če gledaš na občane zakoj zdigavlete cejne vode pa pa smeti? Zakoj si takšen prasec?

      26 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      28.03.2018 ob 17:04 gost

      Jevšek, GO HOME. Na Koroško pa tam komandiraj. Sicer pa imaš v žepu mesto ministra za notranje zadeve, samo prava opcija mora dobiti volitve. Zdaj pa to negiraj, če imaš obraz. Tvoja sekira bo v medu tako ali drugače. Za rajo pa te tako nikoli ni brigalo.

      20 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      28.03.2018 ob 17:06 hoši ming gost

      Đurov tüdi palamudi pritepenec in rito lizec .Kak de se neso iz občine ko bo drugi župan te bo greben izgubil

      23 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      28.03.2018 ob 17:06 Pfg gost

      Ce dokazano zajc narocuje brez javnih narocil je to krsenje zakona.

      2 15 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      28.03.2018 ob 17:22 sghghsghshs gost

      Ne vem če je to res spisal ameriški novinar, ampak mislim, da drži vsak stavek: Ameriški novinar je v New York Timesu o Sloveniji zapisal: Obstaja država v Evropi pod Alpami, ki meji na Balkan in je omejena sama s seboj. Tam živijo najlepše ženske, vendar nataliteta upada. Tam nezaposleni največ delajo. Tam živijo ljudje na najbolj plodni zemlji, ki pa je neobdelana. Ker se obdelovanje plodne zemlje kmetom ne izplača. Tam večinoma prazni vlaki še vedno vozijo najpočasneje v Evropi, brez upoštevanja voznega reda, po avtocestah pa se vozijo noro hitro - s plačevanjem cestnine, ki je med najdražjimi v Evropi. V tej državi vsi igrajo košarko, smučarji dosegajo svetovne športne dosežke. Rekreacija jim je prioriteta, delo pa rekreacija. Vsi hitijo v službo, a vsi zamujajo. Osemurni delavnik traja deset ali več ur. In nihče se ne upira fevdalnemu izkoriščanju. Zdravstvo je tam brezplačno, zdravljenje pa morajo vsi plačevati. Tam so svobodni novinarji, ki svobodno pišejo in poročajo po ukazih svojih šefov, katerim objave narekujejo skorumpirani politiki in zakulisni veljaki, odvisno od njihovih potreb. Tam je svetovna kriza dobila državljanstvo. Tam so javna naročila skrivnost, državne skrivnosti pa javne. Tam še niso znani končni zmagovalci 2. svetovne vojne. Tam pišejo zgodovino nepismeni, najbogatejši so pa tisti, ki nikoli niso delali. Tam je Slovenija ...

      16 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      28.03.2018 ob 17:38 volilec gost

      počakajmo volitve, ka mo vidli ka de narod pravo!!

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      28.03.2018 ob 17:53 Gost gost

      Jebeš varaš šteri ma za župana človeka šteri je cejlo življenje mislo, ka je boug na zemlji. Žijvo in živej na grbi davkoplacevalcov...te si pa še toga medlovnoga, postavi za direktora OU....Nika potro, nika napravo...

      14 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      28.03.2018 ob 19:37 imre gost

      Te Jevšek ,de se razčesno od poraza ka ne more v Pomurske lekarne potisnoti svojega človeka iz SD .Zajcu ne morejo dokazati kakšnih lopovčin .

      19 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      28.03.2018 ob 20:04 resnicaboli gost

      Ali zna izračunati škodo, ki jo povzročajo Pomurske lekarne samo Jevšek? Ostali župani so potremtakem totalno nesposobni? Jaz enostavno tega cirkusa ne razumem.

      16 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      29.03.2018 ob 9:57 gost

      Naš dragi župan pa brez razpisov kipüvle stvari....ker on lejko

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      29.03.2018 ob 11:08 javni zavod gost

      ka pa zavod za kulturo, turizem in sport dela javne razpise za svoje stvari?? za sobosko vilico, dobavitelje....?

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      29.03.2018 ob 11:11 gost

      za soboske dneve se dela javni razpis?

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      29.03.2018 ob 11:39 imre gost

      Ka je bil kje razpis za ponudbo del okrog spomenika ,ali to odloča samo eden na MOMS kdo bo izvajalec ?

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      29.03.2018 ob 15:30 gost

      mah, stare prdonje te spet glasuvali za stare prdonje. Idemo ven iz te Slovenije.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      29.03.2018 ob 19:36 razočarani gost

      raje se pitajte štou se dobivle pa zakoj pri amerianci in se slika naokoli prejko ma brez vejze

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      30.03.2018 ob 11:45 sobocanka gost

      ..jevševanje in đurovanje...po domače...užaljeno...

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.