https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Zvišanje socialne pomoči na 331 evrov – razlika med socialno pomočjo in minimalno plačo je prenizka

 

DZ je včeraj s 33 glasovi za in 22 proti sprejel novelo zakona o socialnovarstvenih prejemkih, ki zvišuje osnovni znesek minimalnega dohodka oz. denarne socialne pomoči. A glede na prehodne določbe bo znesek od začetka junija do konca leta znašal 385 evrov, od leta 2019 pa 331 evrov.


Spremembe v politiki, še posebej v predvolilnem času, lahko spremljamo skoraj vsakodnevno.

Že z začetkom uporabe novele 1. junija je vlada predlagala zvišanje osnovnega zneska minimalnega dohodka oz. denarne socialne pomoči z veljavnih 297 na 331 evrov. Vendar je matični parlamentarni odbor za delo, 11. aprila, predlog novele dopolnil z amandmajem Levice, da znesek v obdobju od začetka junija do konca leta znaša 385 evrov. 

Znesek 331 evrov, ki ga je predlagala vlada in predstavlja 11-odstotno zvišanje zdaj veljavnega zneska, je po pojasnilu ministrice za delo Anje Kopač Mrak določen tudi glede na višino minimalne plače. Slednja mora biti po njenem opozorilu višja od denarne socialne pomoči. Povišanje bo veljalo za samske osebe in za pare brez otrok. "Delo mora ostati vrednota v naši družbi," je dodala Kopač Mrakova.

Prejemanje denarne socialne pomoči pa vpliva tudi na višino drugih prejemkov, kot npr. otroški dodatek, subvencija vrtca, kosila, malice in najemnine. Prav tako so brezposelni pravičeni tudi do oprostitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, poudarja Kopač Mrakova. Izrazila je željo, da bi ohranili obstoječa razmerja med prejemkom tistih, ki delajo, in tistih, ki ne. S predlogom Levice bi družina z dvema otrokoma v vrtcu in v šoli dobila 1104 evre, dva z minimalno plačo bi prejela 1334 evrov, medtem ko bi družina z dvema povprečnima plačama prejela razpoložljivega dohodka 1852 evrov, je pojasnila.

Foto: zvišanje socialne pomoči za 34 evrov, iz 297 na 331 evrov

Mnenja strank o predlogu Levice

V SMC opozarjajo, da so s podporo dopolnilu Levice na seji odbora dali "jasen signal", da se bo morala nova vlada čim prej, najkasneje pa do konca leta, resno lotiti vprašanja glede višine denarne socialne pomoči. 

Po izračunih ministrstva je predlog Levice težak 100 milijonov evrov letno, medtem ko po ocenah Levice za pol leta znaša slabih 10 milijonov evrov.

Po ocenah SMC stroški niso tako visoki, da jih javne finance ne bi prenesle, ukrep pa bo veljal le do konca leta, nakar naj bi se pomoč znižala na 331 evrov. Tabaković sicer meni, da bi tudi po novem letu moral biti znesek okoli 385 evrov, je pa to stvar koncepta socialne politike.

V NSi menijo, da Slovenija mora ostati socialna država,vendar dodajajo, da je najboljša socialna politika tista, ki ustvarja nova delovna mesta. V državi se danes ne splača delati, saj je razlika med socialno pomočjo in minimalno plačo prenizka, je ocenil poslanec Jožef Horvat.

V DeSUS so opozorili, da s 331 evri ni mogoče dostojno preživeti. Hkrati pa je treba upoštevati sorazmerje med višino socialne pomoči in drugimi zneski, tudi zneskom minimalne pokojnine.

V SD pa podpirajo prizadevanja svoje ministrice in vlade, da se položaj najšibkejših izboljša, a tudi, da čim več ljudi znova dela in ne živijo od denarne socialne pomoči.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      20.04.2018 ob 14:01 gost

      in kdo bo potem delal za 600€ če b z junijem 385 € socijalna pomoč in kdo so ti upravičenci cigani i in lenuhi ki jih država podpira

      19 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      20.04.2018 ob 15:14 gost

      Se enostavno več ne bo splačalo delati. Socialna pomoč + varstveni dodatek = cca nekaj čez 500 €. Nekdo mora za ta denar delati 8 ur dnevno. To ni pošteno. Jaz imam 22 let delovne dobe, sem invalid III. kat pa bom dobil nekaj € več? To je sramota. Zato pa smo kjer smo. Banda pokvarjena. Levica bi kar talala. Naj Mesec da svoj denar. In taki so v parlamentu?

      14 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      20.04.2018 ob 16:04 banda gost

      Sramota od sramote, človek ki pa je zbolel in si zaradi tega ni sam kriv, pa dobi komaj 400 € invalidske..pa kljub temu da je že 20 let delal..sramota...vidi se kdo so ciljna volilna baza levičarjev, Albanci, Cigani, Bosanci , Srbi.

      11 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      20.04.2018 ob 20:41 gost

      Kaj pa LEVICA IN VSI TAKI PIZDEKI POREČEJO NA TO:Delal sem 41 let, vmes imel prekonjeno del dobo, sedaj dobim 412 EUR POKOJNINE!!!!. Soseda že prejema socijalni prejemek nekaj let, za delo sploh ni zainteresirana, zavoda to ne zanima. Je že najmanj 8 let brezposelna, sedaj pa prejme ta dodatek, JA KOJI KURAC BO PA ŠEL DELAT, ČE DOBI 40 EUROV MANJ OD MENE, KI SEM ZA NJO DELAL. jebemti sistem, slovenski politiki so umetniki nad umetniki, siromaki jih pa obožujejo.

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      20.04.2018 ob 20:41 VANEL gost

      Včeraj je JELINČIČ LEPO POVEDAL IN VPRAŠAL:PREDSEDNIK PAHOR JE RAZPUSTIL PARLAMENT IN RAZPISAL NOVE VOLITVE....TA RAZPUŠČENI PARLAMENT PA SPREJEMA SEDAJ VSE ŽIVE NORIJE IN ZAKONE..

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      20.04.2018 ob 21:47 Delavec gost

      Res samo črnina je bila danes v soboti in potem gdo dobi socialno pomoč cigani so največji uživalci in še občina jim bo gradila stanovanja nova pušča najbolje je biti cigan in vse maš zastonj res več nebomo delali za minimalna prokleta država gnila

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      20.04.2018 ob 23:18 gost

      Pa kaj lahko naredis s to socialno podporo, poloznice placas, pa je konec! Direktorji si naj malo znizajo place in vec dajo delavcem in bo vse laufalo! Taksne razlike v prejsnji drzavi ni bilo!!!!

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      21.04.2018 ob 8:37 gost gost

      država je kriva naj bi jim dala delo glejte kolko javnih del je naj grejo delat v gozdove in tako dalje lenuhi največ pa cigani so nezaposleni in jim še država plača zavarovanje dobijo plačajo kosila malice v šolah kje pa to dobi neromski otroci vse morajo plačat starši nismo vsi enako obravnavani na centro za socijalno delo

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      21.04.2018 ob 9:18 imre gost

      gost@21:20 .......... In ti Slovenijo primerjaš z državami kjer ima mesto več prebivalcev ,kot celotna Slovenija .Žalostno .Tak po pravici napiši koliko imaš končanih razredov OŠ ?

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      21.04.2018 ob 11:17 tamara gost

      Sami smo si krivi, ker smo izvolili levico in sredinsko levico. Takšen je njihov način, na veliko delijo podpore migrantom, azilantom, romom, južnjakom,..., samo delaven Slovenec je tepen po žepu. Skrajni čas je da izvolimo desnico, kot je Orban in Kurz v Avstriji. Orban deli podpore svojim ljudem ( Madžarom), ne pa muslimanom in črncem, ki so dokazano, največji lenuhi ! Zato pa na volitvah voliti NSi, SDS, Ljudsko stranko, SNS,...in ne bo več tovrstnih problemov.

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      21.04.2018 ob 15:14 pfg gost

      pomgradov delavec pa dobij 600 e plače oj država pokvarjena

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      21.04.2018 ob 17:22 pomgradov delavec gost

      to se zahvali polaničo ki itak nema kadra pomgrad ka vse beži v sosednjo avstrijo pa vidiš da ni nobenega človeka domačega samo šiptari in bosanci pa ramadanci ki itak na njih služi saj pa na švedskom majo pomgradovi delavci plačo 1.500 00€ neto sramota za polaniča ki od države še dobi nepovratna sredstva za svoje podjetje socijalna pomoč 385 € in kdo bo šel za minimalca delat polaničo nihče

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      22.04.2018 ob 4:37 palinka gost

      Kda so se pa šli delavci zbunit pa stavkat za višje plače ali mislijo da bodo brez prtiska in upora dosegnoli višje plače?????? Socialna pomoč je dobra vsaj z dveh razlogov in sicer prejemniki tuo socialno pomoč potrošijo v Prekmurji in s tem pomagajo lokalnome gospodarstve (oštarije,frizeraji,pekarne, mehanične delavnice ....itd). Drugič, če ne bi bilo soc. pomoči , bi delodajalci še dosti bole pritiskali na zaposlene delavce in tiste ki službo iščejo. Tou je pa tudi možno samo v Sloveniji in še bole v Prekmurji , ka tisti ka odločajo o naših usoda med sabo skregajo prejemnike soc. pomoči in takoimenovane revne zaposlene z 600 evri plače. Delavci na minimalci se bole ukvarjao s prejemniki socialnih pomoči kot pa s tem kako si izboriti višje plače!!!!! V oštarijaj se za svoje pravice ne da izborit, včasih se trbej organizirati pa iti ven z oštarij na ulico. Ges san se že eto pijto kda so stavkali učiteli,ge so pa te podplačani delavci ka so na minimalci pa se ne organizirajo in bi javno protestirali???? Svoj sindikat si napraviti, če so tej uradni sinkati podkupljeni in nega haska z njij.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      22.04.2018 ob 7:47 mocen sindikat gost

      Delavec se ne upa izpostavljat, zato je sindikat, ki se mora borit za delavce!! Se pa strinjam, da treba napravit nov sindikat, ki bo naredil tisto, kaj je njegovo poslanstvo!!!!! Imamo v Sloveniji tudi dobre sindikate, ki se ne obracajo proti vetru!!!!!!!!

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.