https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

V Sloveniji več delovno aktivnih oseb

31.05.2018 ob 6:05  

Danes objavljeni podatki Državnega statističnega urada kažejo, da se je število delovno aktivnih oseb v mesecu marcu v Sloveniji, glede na februar, povečalo za 0,7 odstotka na približno 863.200 oseb.

Trend gospodarske rasti zadnjih nekaj let v Sloveniji še kar traja, kar posledično zmanjšuje brezposelnost in povečuje število delovno aktivnih prebivalcev. Število delovno aktivnih oseb se je najbolj povečalo na področju gradbeništva, in sicer za 3,8 odstotka. Gledano na ravni celega leta se je število delovno aktivnih v Sloveniji povečalo za 3,5 odstotka.

Več samozaposlenih, zaposlenih pri pravnih in fizičnih osebah

Samozaposlenih oseb je bilo marca v Sloveniji približno 90.900 oz. 10,5 odstotka. Število zaposlenih pri pravnih osebah se je povečalo za 0,7 odstotka na približno 722.200. Število zaposlenih pri fizičnih osebah se je prav tako povečalo za 2,2 odstotka na približno 50.100 oseb.

Glede na predhodni mesec, se je število delovno aktivnih moških povečalo izraziteje, kot število delovno aktivnih žensk. Število delovno aktivnih moških se je povečalo za en odstotek na približno 471.300, število žensk pa za pol odstotka na približno 391.900 oseb.

Največje povečanje zaposlenih v gradbeništvu

Število delovno aktivnih moških se je najbolj povečalo v gospodarski panogi gradbeništvo, za približno 2000 na približno 51.200. Izmed teh pa se je najbolj povečalo število državljanov Bosne in Hercegovine, in sicer za približno 700, na nekaj več kot 11.100 oseb.

Glede na različne panoge in dejavnosti je nadaljnji pregled pokazal, da se je število delovno aktivnih oseb v primerjavi s prejšnjim mesecem povečalo v 19 dejavnostih, le v eni se je zmanjšalo.

Število delovno aktivnih oseb se je najbolj povečalo v gradbeništvu, za približno 2100, to je za 3,8 odstotka na približno 56.300. Najbolj pa se je zmanjšalo v finančni in zavarovalniški panogi, za 0,1 odstotka na približno 21.000.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      31.05.2018 ob 9:32 77 gost

      LAŽ,ljudi zavajate,kateri dela to statistiko je pijan ali pa zdrogiran,naj več je nezaposlenih 50 do 60 let in posebej še delovni invalidi,ki se jih delodajalci in s.p bojijo kot hudič križa.Prosim vas da saj vi ne bodite lažljivci,kradljivc in hinavci,kot so politiki in delodajalci.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.