https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Slovensko gospodarstvo lani s 3,6 milijarde evrov čistega dobička

24.05.2018 ob 6:00  

Po podatkih Ajpesa so slovenske gospodarske družbe lani ustvarile 3,622 milijarde evrov neto čistega dobička, kar pomeni razliko med čistim dobičkom in čisto izgubo podjetij. Skupni prihodki gospodarskih subjektov, ki morajo javno objaviti svoje poslovne izide, so dosegli 93,841 milijarde evrov, kar je 13 odstotkov več, kot leta 2016, obenem pa se je povečalo število zaposlenih na 481.300.

Glede na podatke Agencije RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes) je lani slovensko gospodarstvo kot celota znova izkazalo dobro stanje. Klub temu gre zaznati nekoliko upočasnjen trend rasti, manj izrazita je bila tudi investicijska dejavnost.

Slovensko gospodarstvo za 13 odstotkov povečalo prihodke v enem letu

Svoje poslovne rezultate je posredovalo 66.470 gospodarskih družb in vse so povečale tako prihodke kot tudi odhodke v primerjavi z letom prej za 13 odstotkov. Poslovni rezultati izkazujejo čisti dobiček podjetij v skupni višini 4,585 milijarde evrov in čisto izgubo podjetij v skupni višini 963,7 milijona evrov. Leta 2016 je znašal čisti dobiček družb 4,267 milijarde evrov, čista izguba v istem letu pa 1,12 milijarde evrov.

K rasti gospodarstva največ prispevala majhna in velika podjetja

Slovenske družbe so povečale neto čisti dobiček za 475 milijonov evrov, kar predstavlja v primerjavi z letom 2016 15-odstotno rast. Po navedbah Ajpesa so k skupni rasti slovenskega gospodarstva največ prispevala majhna in velika podjetja. Med vsemi statistično zajetimi družbami, je bilo lani 87,2 odstotka mikro podjetij, 10,7 odstotka majhnih, 1,5 odstotka srednjih in 0,6 odstotka velikih.

Slovenske družbe so sicer lani ustvarile za osem odstotkov višjo neto dodano vrednost, denarni tok iz poslovanja pa povečale za sedem odstotkov. Največ prihodkov so lani ustvarile družbe v panogah trgovina, vzdrževanje in popravila motornih vozil, ki jim sledi predelovalna dejavnost.

56.148 samostojnih podjetnikov je lani ustvarilo skupno 4,901 milijarde evrov prihodkov, leta 2016 je ta vrednost znašala 4,44 milijarde evrov. Samostojni podjetniki so največ prihodkov ustvarili v ostalih dejavnostih, zatem pa v dejavnosti trgovine, vzdrževanja in popravila motornih vozil ter predelovalne dejavnosti.

Osrednja Slovenija gospodarsko najmočnejša

V njej je bilo lani 43 odstotkov podjetij s 37,5 odstotkov vseh zaposlenih in 46,3 odstototkov vseh prihodkov. Pozitivne številke pa so sicer prikazale vse regije. 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      24.05.2018 ob 12:30 Rahela gost

      Lepo, zdaj pa Slovenijo še očistit migrantov, saj so lenuhi in zavirajo rast, pa bodo še večji dobički.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.