https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Na OŠ Puconci potekal tradicionalni mednarodni tabor »Bogastvo narave za danes in jutri«

Puconci, 01.07.2018 ob 11:51  

Na Osnovni šoli Puconci so ob zaključku šolskega leta v soorganizaciji z Zvezo za tehnično kulturo Slovenije pripravili že tradicionalni mednarodni tabor »Bogastvo narave za danes in jutri«, ki je trajal od 26. do 29. junija 2018.

Mednarodni tabor za osnovnošolske otroke iz različnih koncev Slovenije, kot tudi iz sosednjih držav, se na OŠ Puconci že leta odvija zadnji teden v mesecu juniju. Letos se je tabora udeležilo okoli 32 udeležencev, med drugim iz hrvaškega Preloga in madžarskega Tordasa. Pod vodstvom različnih mentorjev in strokovnih delavcev so se v tednu dni prepletale vsebine z najrazličnejših področij, kot so spoznavanje lokalnega okolja, energija, naravoslovje in tehnika, zdrav način življenja, ohranjanje kulturne dediščine in še česa.

Čim več radovednega iskanja novih znanj, izkušenj in zanimivosti iz Pomurja

Na otvoritvi tabora je udeležence najprej pozdravil in jim izrazil dobrodošlico ravnatelj Osnovne šole Puconci Štefan Harkai. Otrokom je v času tabora zaželel čim več radovednega iskanja novih znanj, izkušenj in zanimivosti iz Pomurja. Nekaj besed je ravnatelj namenil radovednosti, ki je lepa čednost, saj se tako lahko otroci veliko naučijo in morda bodo ravno oni na tej osnovi zavrteli svet v drugo smer. Tako naj ne mine dan, da se ne bi vprašali o čem novem, še neodkritem, jih je spomnil.

Ravnatelj je govor sklenil z željo, naj otroci ob druženju izvejo čim več novega in koristnega, odnesejo iz Pomurja lepe spomine in stkejo nova prijateljstva. Obenem se je zahvalil za pomoč soorganizatorjem in sodelavcem na šoli.

Po pestrih vsebinah čez dan naj otroci najdejo čas tudi za sprostitev in druženje 

Zatem je udeležence tabora pozdravil župan Občine Puconci Ludvik Novak in jim v nagovoru zaželel dobrodošlico, obenem pa dosti novih znanj in spoznanj, predvsem pa lepo bivanje v Občini Puconci, na Goričkem in širše v Pomurju.

Nadalje je prisotne nagovoril idejni vodja tabora, Franc Kous, zunanji sodelavec ZOTKS, učitelj na OŠ Puconci in večletni sodelavec na taboru. Kot je poudaril, ljudje z učenjem krepimo telo in duha. Mladim udeležencem tabora je zaželel, da naj uživajo pri svojem delu in ustvarjanju, odkrivajo naj nova znanja in se veliko koristnega naučijo. Po pestrih vsebinah tabora čez dan, naj v popoldanskem in večernem  času najdejo čas tudi za sprostitev in druženje ter sklepanje novih prijateljstev.

Mladi raziskovalci naj bodo pri svojem odkrivanju novih znanj pogumni in radovedni

Udeležence je prav tako nagovoril predsednik murskosoboškega Regionalnega centra Zveze za tehnično kulturo Slovenije (RC ZOTKS) Iztok Zrinski. Izrazil je veselje, da lahko vsako leto znova pride na Osnovno šolo Puconci, ki je po njegovih besedah ena izmed najboljših raziskovalnih šol v Sloveniji. Občina Puconci pa, da ima posluh za mlade, raziskovanje in ustvarjalnost ter razvoj.

Predsednik murskosoboškega RC ZOTKS je govor sklenil z besedami, da naj bodo mladi raziskovalci pri svojem raziskovanju novih znanj pogumni in radovedni in tako bo ves svet v njihovih rokah.

Izdelovaje lončenih izdelkov in opazovanje neba s teleskopom

Tabor mladim udeležencem vsako leto ob začetku poletnih šolskih počitnic nudi možnost pridobivanja novih znanj in izkušenj, obenem pa nekaj zabave, sprostitve in sklepanja novih prijateljstev. Organizatorji tabora se že vrsto let poskušajo vsebinsko bolj ali manj osredotočiti na lokalno okolje in občino, domačo pokrajino ter Krajinski park Goričko. Na letošnjem taboru so se tako mladi raziskovalci med drugim ustavili na lončarski delavnici pri lončarstvu Zelko v Pečarovcih, kjer so se lahko preizkusili pri delu na vretenu in poslikavi lončenih izdelkov.

Nadalje so se učenci preizkusili v prepoznavanju živali po oglašanju (zvoku), izdelavi preprostega zvočila (kitare,…) in poskusih o zvoku (zvočni top, nitni telefon, pojoči kozarci,…). Obiskali so proizvodne prostore podjetja ROTO v proizvodno-obrtni coni v Puconcih, kjer so si ogledali proizvodnjo kajakov in delavnice. Obenem so ob večerih v računalniški učilnici izdelovali taborniške spletne strani in bilten.

Zvečer je sledilo astronomsko opazovanje neba, ogled nočnega neba s teleskopom, opazovaje planetov, zvezd in meglic. Na področju naravoslovja in tehnike so se udeležili delavnice ročnih del, izdelave rož iz naravnih materialov in papirja.

Športne delavnice, kopanje v termah in pustolovski park

Zanimivosti letošnjega tabora so bile tudi spremljajoče dejavnosti, kot so popoldansko kopanje v termah Lendava in adrenalinska doživetja v pustolovskem parku pri Bukovniškem jezeru. V novi telovadnici osnovne šole in na prostem so se lahko učenci razgibali in sprostili ob različnih športnih delavnicah.

Mladi udeleženci so letošnji raziskovalni tabor sklenili z zaključno slovesnostjo in piknikom na turistični kmetiji Zelko v Pečarovcih.

 

Foto: Osnovna šola Puconci in Pomurec.com

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.