https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

Občinski svetniki v Puconcih o pokopališkem redu, podeljevanju naziva častnega občana in planu vzdrževanja lokalnih cest

Puconci, 26.07.2018 ob 6:00  

Kot smo poročali pred dobrim tednom, je na sedežu Občine Puconci potekala 28. redna seja Občinskega sveta, na kateri so med drugim obravnavali odlok o rebalansu proračuna Občine Puconci, odlok o občinskem podrobnem prostorskem načrtu ter odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o urejanju javnih in drugih površin. V drugem delu poročila povzemamo drugo obravnavo odloka o pokopališkem redu v Občini Puconci, odlok o spremembah Odloka o priznanjih Občine Puconci, seznanitev z elaboratom o oblikovanju cene izvajanja javne službe odvajanja komunalne in padavinske odpadne vode za leto 2018 ter plan letnega in zimskega vzdrževanja lokalnih cest v občini Puconci za leto 2018.


V 3. točki dnevnega reda je potekala 2. obravnava Odloka o pokopališkem redu v Občini Puconci. Po prvi obravnavi odloka na prejšnji seji Občinskega sveta in 30-dnevni javni obravnavi ni bil podan noben amandma ali pripomba. Po obravnavi na statutarni komisiji in odboru za okolje je bil podan predlog, da se v takšni obliki odlok v 2. obravnavi tudi sprejme.

S tem odlokom Občina Puconci med drugim določa način zagotavljanja 24-urne dežurne službe, način izvajanja pogrebne slovesnosti, storitve pokopališko pogrebnega moštva, ki se lahko zagotavljajo na pokopališču, osnovni obseg pogreba, način in čas pokopa, obratovanje mrliških vežic, vzdrževanje reda, čistoče in miru na pokopališču, postavljanje, spreminjanje ali odstranitev spomenikov, obnova spomenikov in grobnic ter vsak drug poseg v prostor na pokopališču.

Nekateri občinski svetniki so glede zgoraj omenjene vsebine podali različna mnenja in pripombe, po razpravi pa v drugi obravnavi Odlok o pokopališkem redu v Občini Puconci sprejeli.

Odslej  naziv častni občan Občine Puconci največ enkrat v mandatu občinskega sveta

V 5. točki dnevnega reda so občinski svetniki obravnavali Odlok o spremembah Odloka o priznanjih Občine Puconci ter odločali o spremembah  drugega odstavka 13. člena tega odloka.

Občinski svetniki so v obravnavi podali pripombe in predlagali, da se naziv častnega občana Občine Puconci lahko v mandatu občinskega sveta podeli največ enkrat, ko je predlog za podelitev naziva utemeljen oz. so okoliščine za podelitev zrele.

Spremembe odloka so bile predlagane z željo, da bi se naziv častni občan, s podelitvijo enkrat v mandatu občinskega sveta, višje ovrednotil.

Občinski svet potrdil Plan letnega in zimskega vzdrževanja lokalnih cest v občini Puconci za leto 2018

Občinski svetniki so v 12. točki dnevnega reda odločali o Planu letnega in zimskega vzdrževanja lokalnih cest v občini Puconci za leto 2018. V skladu z določili 12. člena Odloka o občinskih cestah v Občini Puconci je vzdrževalec občinskih cest v Občini Puconci, Püngrad, Javno komunalno podjetje d.o.o. iz Bodoncev, pripravil Plan vzdrževanja lokalnih cest v Občini Puconci za leto 2018. V Planu razvoja in vzdrževanja občinskih cest se najmanj za obdobje štirih let določijo prednostne naloge razvoja in vzdrževanja občinskih cest, viri sredstev za njihovo uresničevanje ter letna dinamika njihovega uresničevanja.

V letnem planu razvoja in vzdrževanja občinskih cest se del sredstev rezervira za financiranje izvedbe ukrepov na občinskih cestah, ki jih je potrebno opraviti zaradi naravnih in drugih nesreč ali izrednih dogodkov na občinskih cestah, kot so odpravljanje posledic elementarnih in drugih nezgod, zmrzlinskih poškodb po hitrih odjugah, odstranjevanje nepredvidenih ovir na občinskih cestah, … in izvedbe tistih ukrepov, ki jih je odredil občinski inšpektor za ceste, niso pa sestavni del rednega vzdrževanja in obnavljanja občinskih cest po planu.

Po razpravi o omenjeni vsebini med občinskimi svetniki je nato Občinski svet sprejel Plan letnega in zimskega vzdrževanja lokalnih cest v Občini Puconci za leto 2018.

Seznanitev z oblikovanjem cene izvajanja občinske javne službe odvajanja in čiščenja komunalne in padavinske odpadne vode

Občinski svet Občine Puconci se je prav tako seznanil z Elaboratom o oblikovanju cene izvajanja obvezne občinske gospodarske javne službe odvajanja in čiščenja komunalne in padavinske odpadne vode v Občini Puconci za leto 2018. Izvajalec javne službe v občini Puconci, Püngrad, Javno komunalno podjetje d.o.o. iz Bodoncev, je izdelal Elaborat o oblikovanju cene izvajanja obvezne občinske gospodarske javne službe odvajanja in čiščenja komunalne in padavinske odpadne vode v Občini Puconci za leto 2018.

V skladu s 6. členom Uredbe o metodologiji za oblikovanje cen storitev obveznih občinskih gospodarskih služb varstva okolja namreč izvajalec enkrat letno pripravi elaborat ter za preteklo obračunsko obdobje ugotovi razliko med potrjeno in obračunsko ceno opravljenih storitev in ugotovljeno razliko med potrjeno in obračunsko ceno glede na dejansko količino opravljenih storitev v preteklem obračunskem obdobju, kar se upošteva pri izračunu predračunske cene za naslednje obdobje.

Predračunska cena za odvajanje in čiščenje komunalne in padavinske odpadne vode za leto 2018, se od potrjene cene ni razlikovala za več kot 10%, zato postopek potrjevanja nove cene ni bil potreben.

Na točki dnevnega reda je bilo predvideno tudi odločanje o podelitvi soglasja k Programu dela Pionirske in študijske knjižnice Murska Sobota s finančnim načrtom za leto 2018. Direktorica Pionirske in študijske knjižnice Murska Sobota je svojo odsotnost zaradi dopusta opravičila, na seji Občinskega sveta pa ni bil prisoten drug predstavnik oz. pooblaščena oseba, zato občinski svetniki o vsebini te točke dnevnega reda niso razpravljali.

Občinski svetniki so na 28. redni seji Občinskega sveta prav tako obravnavali točke dnevnega reda vezane na delovanje Osnovne šole Puconci in Vrtcev pri Osnovni šoli Puconci, katerih vsebina in obravnava bo povzeta v naslednjem prispevku.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      28.07.2018 ob 13:25 Simke25 gost

      Občina bo določila način in čas pogreba ter obratovanje mrliških vežic!?!?!?!? Se pravi občina Puconci si bo prilastila vaške objekte zgrajene s stranivaščanov ???? Bravo Lajči&Co.... Vsaka vam čast!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.