https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Letos dobra letina tudi poznih poljščin

02.11.2018 ob 15:15  

Po letošnji rekordni letini pridelka grozdja in sadja se po napovedih obeta tudi dobra letina poznih poljščin, kot so koruza, krompir, oljnice in hmelj.

Po pričakovanjih pridelovalcev bo v letošnji letini koruze za zrnje in za silažo, na približno enakih površinah kot lani, več za 23,9 oz. 16,8 odstotka. Prav tako dobro kaže za letošnjo letino poznega krompirja, oljnic in hmelja. Glede na pridelano količino bo koruze v zrnju letos za 337.232 ton, kar znaša povprečno devet ton koruznega zrnja na hektar, silažne koruze pa naj bi bilo za 1,324 milijona ton. Povprečni pričakovani pridelek koruze za silažo naj bi bil 47,1 tone na hektar, kar pomeni osem odstotkov več od desetletnega povprečja, navaja v nedavnem poročilu Statistični urad RS.

Tudi letina poznega krompirja boljša od lanske

Glede na podatke o pričakovanih pridelkih in stanju z začetka septembra kaže, da bo tudi letina poznega krompirja boljša od lanske, tega pridelka naj bi bilo za 63.557 ton. Po pričakovanjih naj bi povprečni pridelek znašal 27,3 tone na hektar, kar znaša osem odstotkov več od desetletnega povprečja.

Gledano na pridelano količino bo letos poznega krompirja sicer za štiri odstotke manj kot lani. Vendar je bil ta letos posajen na 2326 hektarjih, kar pomeni na 11 odstotkov manjši površini kot lansko leto.

Pridelek sončnic letos za skoraj 50 odstotkov večji

Po napovedih pridelovalcev naj bi letos zelo dobro obrodile oljnice, tako se pričakuje najboljši povprečni hektarski pridelek pri sončnicah, saj naj bi bil za skoraj 50 odstotkov večji kot lani. Letošnji pridelek naj bi dosegel 2,6 tone na hektar, kar pomeni 22 odstotkov več od desetletnega povprečja. Skupna pridelana količina sončnic naj bi letos znašala 755 ton.

Kljub temu, da je površina posejana z oljnimi bučami letos za 18 odstotkov manjša od lanske, pa pridelovalci pričakujejo količinsko približno enak pridelek bučnega semena kot lani, skupno 2482 ton.

Slovenski hmeljarji letos s 27 odstotkov večjim pridelkom

Kot kaže bo dober tudi letošnji pridelek hmelja. Slovenski hmeljarji naj bi letos pospravili 27 odstotkov več hmelja kot lani, kar znaša 2740 ton. Letos so sicer hmelj posadili na pet odstotkov večji površini kot lani. Povprečni pridelek hmelja naj bi bil 1,6 tone na hektar in približno 10 odstotkov več od povprečnega hektarskega pridelka zadnjih desetih let, še navaja portal STA.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      02.11.2018 ob 15:26 DEBELI FUKJENEC gost

      Vse super, vse več, kmetje bodo pa dalje jokali, da jim je narava vse pobrala. Koliko se bodo zaradi odlične letine cene dvignile????????

      10 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      02.11.2018 ob 20:09 DEBELI FUKJENEC gost

      Jos, ti si se že rodil kot kmet?

      4 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      02.11.2018 ob 20:39 victor gost

      Ti s kmetov doma kaj misliš, da smo vsi, ki ne kmetujemo na socialni in da vi za nas delate?

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      02.11.2018 ob 21:49 Jos gost

      Resnica boli

      0 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      02.11.2018 ob 22:12 Godžiro gost

      Ta dobra letina je verjetno zasluga prejšnjega ministra .

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      03.11.2018 ob 12:21 kmetovalec gost

      tau pa zatau dobra lejtina ,ka se je saka jiva fejst z gnujšnico pognojila,pa ka smo končno prišli k pameti,ka je dobro či mamo letalsko obrambo prauti toči!tepa še samo zrihtamo ka mo meli,si namakalne sisteme,pa de Prekmurje kak je bijla negda svejta,Vojvodina v Srbiji žitnic,Jugoslavije ..

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.