https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Predlog splošne kolektivne pogodbe sindikatov ima pri plačah nerealna izhodišča

21.03.2019 ob 6:00  

Šest reprezentativnih sindikalnih central je skupaj predlagalo novo splošno kolektivno pogodbo za gospodarstvo. Splošna kolektivna pogodba je pomembna, ker bi uredila pravice in dolžnosti vseh zaposlenih v zasebnem sektorju.


Sindikati so svoj predlog pripravili kot odgovor na predlog socialnega sporazuma, ki ga je spisala Gospodarska zbornica Slovenije (GZS), saj menijo, da je v njem premalo govora o rasti plač, zato so pripravili predlog splošne kolektivne pogodbe za zasebni sektor.

Po poročanju Radia Slovenija, ki je pridobil predlog pogodbe označen kot zaupen dokument, je plačna lestvica v predlogu razdeljena v devet plačnih razredov. Prvi tarifni razred bi se izenačil z minimalno plačo, kar pomeni, da bi delavci z nedokončano osnovno šolo, ki opravljajo enostavna dela, prejeli 940 evrov bruto.

V deveti tarifni razred pa bi po mnenju sindikatov spadali delavci, ki imajo visokošolsko izobrazbo, magisterij ali doktorat in so pristojni za izjemo pomembna in najbolj zahtevna dela. Njihova osnova plača bi bila 2.900 evrov.

Plača bi bila sestavljena iz osnovne plače, plačila za delovno uspešnost, plačila za poslovno uspešnost in dodatkov. Med te se štejejo dodatki za delo v manj ugodnem delovnem času, dodatki za delo v razmerah posebnih obremenitev ter dodatek za delovno dobo.

Ti in še drugi predlogi v pogodbi pa po mnenju GZS niso realno izhodišče za pogajanja. Kot so sporočili, bodo vsebino predloga še preučili: »Namen predloga splošne kolektivne pogodbe je lahko le določitev minimalnih standardov na področju plač ter drugih pravic in obveznosti v celotnem zasebnem sektorju. Že po prvem branju pa ugotavljamo, da so predlogi reprezentativnih sindikalnih central, povezani s plačami, zelo visoki in niso realno izhodišče.«

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      21.03.2019 ob 8:07 DF gost

      V urednistvu se potrudite, da ne boste dajali zavajajocih naslovov. Ko je potrebno placati delavca, je pri lastnikih cel hallllooooooooo. Nismo vec suznji in ZAHTEVAMO DOBRO PLACILO ZA DOBRO DELO!!!!!!!!! Da lastniki - delodajalci to placajo, kaze podatek, da so delodajalci v Sloveniji imeli v letu 2017 3,2 milijarde evrov dobicka. Dajte koncno placati delavca, da bo od svoje place lahko ZIVEL!!!!!!!!!

      21 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      21.03.2019 ob 9:02 77 gost

      Vsi sindikati in delodajalci so veliki psihični manipolatorji,hipohonderi in idioti.

      8 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      21.03.2019 ob 10:14 Realnost gost

      Bom zelo kratek! To sranje v Sloveniji bo trajalo tako dolgo, dokler bomo MI navadna raja dovolili!

      16 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      21.03.2019 ob 16:04 vejka gost

      Sindikati skupaj z delodajalci so eno veliko sranje že 25 let, namreč so prekleto dobro povezani v "driblanju" sužnjev, ki delodajalcem ližejo ta zadnjo. Delavci, sužnji združite se in dokažite, da banda delodajalska povezana s sindikati potrebuje delavce, če ne bodo kapitalistični imperiji propadli. Poslušajte DF, poslušajte Mesca, denar je, samo delavci so "pizdeki", da bi si sami izborili svoj prav. Čakajo, da bo prišel ne vem kdo in bo delavcem moškega spola rešil suženjske plače!. Možje v 58 letih starosti, z 37 let delovne dobe, KJE SO VAM JAJCA, da si izborite svoj prav? Strahopetci, jokate pred kamerami.

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      21.03.2019 ob 21:00 Bujra gost

      Dokler bo sindikalist imel placo kot direktor za nic dela, tako dolgo bo delavec na minimalcu.

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.