https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Prvi informativni izračuni dohodnine že prihajajo

29.03.2019 ob 6:05  

Prvi dohodninski zavezanci lahko izračune v nabiralnikih pričakujejo v začetku prihodnjega tedna, na eDavkih pa bodo predvidoma že v petek popoldne.


Po poročanju Financ, bodo prvi dohodninski zavezanci informativne izračune dohodnine (IID) dobili že v tednu dni. Tranša bo predvidoma odpremljena v petek, 29. marca ali v ponedeljek, 1. aprila, kar pomeni, da bo takrat že vidna na eDavkih. V poštnih nabiralnikih bodo tako izračuni v prvih dneh aprila.

Podatki o tem, koliko zavezancev bo v prvi tranši, koliko bo vračil dohodnine in doplačil, bodo znani v petek. Druga tranša bo odposlana predvidoma konec maja, v njej pa naj bi bili vsi preostali zavezanci, ki jih ni zajela prva tranša. Načeloma tisti, nekoliko bolj "zapleteni", torej z vzdrževanimi družinskimi člani, dohodki iz tujine, dohodki iz dejavnosti in tisti, ki imajo katastrske dohodke.

V IID bodo zajeti vsi dohodki, ki so obdavčeni s sintetično dohodnino, torej po dohodninski lestvici, na primer dohodki iz dela, dejavnosti ... Ne zajema pa dohodkov iz prodaje deležev, nepremičnin, najemnin, obresti. Za te je bilo potrebno oddati posebne napovedi in tudi davek se plača posebej.

Če zavezanec ugotovi, da podatki v informativnem izračunu niso pravilni oziroma so pomanjkljivi ali pa je davčna obveznost prenizko ali previsoko ugotovljena, mora vložiti ugovor. V nasprotnem primeru stori davčni prekršek, za katerega je zagrožena globa od 250 do 400 evrov.

Zavezanci, ki se ne strinjajo z IID lahko vložijo ugovor v 30 dneh od datuma odpreme IID, ki bo natisnjen na hrbtni strani IID. Načeloma torej do konca aprila. Če ugovora ne dajo, IID postane odločba.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.