https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Predstavnik civilne iniciative za ohranitev reke Mure je postal član v komisiji Slovenija – Avstrija

23.05.2019 ob 11:30  

22. maja je Boris Bezjak, predstavnik civilne iniciative za ohranitev reke Mure pred izgradnjo hidroelektrarn in veliki zagovornik revitalizacije reke Mure, prejel sklep ministrstva za okolje in prostor (MOP), da se mu podeli članstvo v Stalni slovensko – avstrijski komisiji za Muro, ki je bila ustanovljena leta 1956. Odločitev ministrstva za okolje pozdravljamo, saj pomeni velik korak naprej za prebivalce ob reki Muri.


Stalna slovensko – avstrijska komisija za Muro je ustanovljena na podlagi Sporazuma med Federativno ljudsko republiko Jugoslavijo in Republiko Avstrijo o vodnogospodarskih vprašanjih za mejni tok Mure in mejnih vodah Mure leta 1956. Republika Slovenija je akt o ratifikaciji prenesla v nacionalni pravni red leta 1993.

Področje dela bilateralne komisije je skupna obravnava in urejanje vodnogospodarskih vprašanj, ukrepov in del na mejnem toku Mure in mejnih vodah Mure med Republiko Slovenijo in Republiko Avstrijo zaradi onesnaževanja ali odvajanja voda s prispevnega področja Mure, ter za področja regulacij, gradenj visokovodnih nasipov, poplavne varnosti, izkoriščanje vodnih teles, spremembe rečnega režima, melioracija in oskrbe z vodo. V komisijo so vključeni predstavniki s področja upravljanja voda ter predstavniki energetike. Predstavnike slovenske komisije potrdi vlada, imenuje pa jih ministrstvo za okolje in prostor. Komisija zaseda enkrat letno.

Leta 2016 je Zveza društev Moja Mura s podporo drugih nevladnih organizacij poslala protestno pismo vladi, ter slovenski in avstrijski komisiji. V pismu je bila zahteva, da se vključi predstavnika civilne iniciative in vse druge sektorje (narava, kmetijstvo, gozdarstvo, turizem ...) ali pa se izključi predstavnike energetike. Zahtevi ni bilo ugodeno. Z nastopom ministra Jureta Lebna leta 2018 je bil od obstoja bilateralne komisije (1956)  v komisijo tudi prvič imenovan član predstavnik civilne iniciative za Muro Boris Bezjak in izdan sklep članstva do konca ministrovega mandata. Z veseljem sporočamo, da je sklep za članstvo v komisiji podaljšal tudi novi minister Simon Zajc.

»Na Muri imamo več meddržavnih okoljskih problemov: izpusti iz prašičjih farm v Avstriji, kompostarna v Ceršaku, onesnaževanje s strupenim muljem, grožnje po izgradnji hidroelektrarn. Najbolj zaskrbljujoče je vprašanje oskrbe črpališč s pitno vodo. Mi, ki nam iz pipe v kuhinji priteče voda, odvisna od Mure, moramo imeti neposreden dostop do informacij o njenem upravljanju. Posledice meddržavnih konsenzov in dela komisije čutimo ljudje, ki živimo ob Muri. Zato je še kako pomembno, da smo pravočasno seznanjeni.  Soupravljati z žilo Pomurja je naša pravica in naša dolžnost je, da jo ohranimo za prihodnje rodove!« je ob prejemu sklepa za imenovanje v meddržavno komisijo Slovenija – Avstrija povedal predstavnik civilne iniciative Boris Bezjak, inženir gradbeništva. Bezjak je tudi gospodar ribiške družine (RD) Paloma Sladki Vrh in član Muzeja norosti, Trate, kjer aktivno skrbijo za čezmejno povezovanje prebivalstva v povezavi z naravno in kulturno dediščino.

    Komentarji

    1. gost
      23.05.2019 ob 12:21 vodar gost

      Kateri gospodič ,pa ima tako moč , da lahko govori v našem imenu!? Ali je tole referendumska volja ljudstva!? Če ni, se nima kaj oglašati!!!Do sedaj ni naredil nič!!!! Proti izgradnji elektrarn na muri , je njegova volja in volja nekaj njegovih somišljenikov ,ki jih jaz imenujem podrepniki!!! Bodite tiho in uživajte v tem .

      11 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      23.05.2019 ob 19:21 Mitko gost

      HE nujno graditi in pika.

      6 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      23.05.2019 ob 20:15 DF gost

      Poglejte tega salabajzera na sliki. In taki jebivetri zavirajo razvoj cele regije.

      4 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      23.05.2019 ob 21:05 niko i ništa gost

      V zvezi t.i. rešiteljev Mure bi vam rad opisal dogodek iz prireditve za rešitev Mure. Po končani prireditvi, v večernem času, ko se je že nekaj spilo smo z prijatelji slišali pogovor (na prireditev smo prišli slučajno) par mlajših moških. Pogovor je tekel v smislu, kako čimprej in na čim lažje priti do denarja iz države in evrope za te projekte. Da ne bom razlagal kako vehementno in brez kakršnega koli sramu so razlagali kako izkoristiti sistem pod pretvezo reševanja Mure. Na pripombo mojega prijatelja-Kaj pa če mi mogoče šli res delat kam ali pa vsaj v službo?- nočem niti napisati odgovora. Niso vsi enaki-ampak tu sem še pa enkrat več dobil potrditev kam pes taco moli.....

      7 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      24.05.2019 ob 16:40 za muro gost

      Ne natolcujte z nekimi brezveznimi floskulami o službi. Kaj vas briga zasebnost, kako kdo živi. Sam pa dobro vem, da je kar nekaj vidnih aktivistov samostojnih podjetnikov, ki si služijo svoj kruh s svojim znanjem in svojimi rokami. Odgovarjajo s svojim premoženjem. Toliko za razliko od nekih v javnem sektorju, ki sedijo po pisarnah in natolcujejo o HE na Muri tisto, kar si jim drugi povedali oziroma, kar Elektro lobi trobi že dolgo. Nimajo pa pojma o ničemer. Če bi vsaj nekaj številk poznali in znali sešteti nekaj dvomestnih številk, bi vedeli, da je gradnja HE stran vržen denar.

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.