https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

MLADI

Učenci OŠ I. Murska Sobota med nagrajenimi v projektu Hrana ni za tjavendan

12.6.2019  

Z veliko zabavo za tiste šole in vrtce, ki so pripravili najbolj učinkovite in kreativne aktivnosti, se je v Celju zaključil projekt Hrana ni za tjavendan, ki ga Lidl Slovenija in program Ekošola izvajata peto leto zapored.

Letos je pri projektu sodelovalo približno 3.500 otrok in 250 mentorjev iz več kot sto izobraževalnih ustanov, kar je do sedaj tudi rekordno število sodelujočih šol. Med nagrajene ustanove v kategoriji druga in tretja triada osnovnih šol so se uvrstili otroci OŠ I. Murska Sobota, ki so zasedli drugo mesto.

Z raznolikimi aktivnostmi je ustanovam letos uspelo zmanjšati količino zavržene hrane v povprečju za 40 odstotkov, k bolj odgovornemu ravnanju s hrano pa so s posebnim družinskim dnevnikom zavržene hrane spodbudili tudi starše in ostale družinske člane v domačih gospodinjstvih.

Projekt Hrana ni za tjavendan sta Lidl Slovenija in program Ekošola oblikovala v okviru Lidlove trajnostne pobude Ustvarimo boljši svet, projekt pa otroke v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah spodbuja k reševanju izzivov na področju zmanjšanja količin zavržene hrane ter k bolj odgovornemu ravnanju z njo.

V slovenskih izobraževalnih ustanovah se zavedajo dejstva, da je hrana vrednota, ki jo je treba spoštovati in z njo ravnati odgovorno. K spremljanju količin ostankov hrane so otroci letos spodbudili tudi starše in ostale člane domačih gospodinjstev. Prav tam namreč po podatkih Statističnega urada RS nastane največ zavržene hrane, kar polovica vse zavržene hrane v Sloveniji.

Partnerja programa sta letos pripravila novost - Kuhlin dnevnik zavržene hrane, ki so ga otroci skupaj s starši izpolnjevali doma. Dnevnik je že v prvem letu postal izjemno priljubljen, saj so ga izpolnjevali na večini sodelujočih šol. Kot so ugotovili otroci in starši, največ zavržene hrane v domačih gospodinjstvih nastane po praznikih ali družinskih praznovanjih. Družinski dnevnik zavržene hrane je vključeval tudi družinsko zavezo za manj zavržene hrane, ki so jo otroci pripravili s starši in tako skupaj sklenili, da se bodo v prihodnje trudili, da bo v domovih nastalo čim manj zavržene hrane. 

Del projekta Hrana ni za tjavendan je tudi natečaj Reciklirana kuharija, v okviru katerega so otroci in mladostniki skupaj z mentorji ustvarjali recepte, kako na najbolj okusen način porabiti ostanke hrane. Otroci iz 49 ustanov so skupno zbrali rekordno število receptov – kar 135. Najboljših dvanajst je zbranih v novi knjižici Reciklirana kuharija, ki je na voljo TUKAJ

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      12.06.2019 ob 18:04 gost

      Google je plačal za vsak teden dela na spletu od doma 5000 do 8000 evrov. Prvi teden zaslužim 7286 evrov od Googla in sem redni študent in delam 2 uri na dan v prostem času. vsaka oseba se lahko pridruži temu delu in začne zaslužiti s tem, daa sledii tej strani. ...... ➤➤➤➤➤➤➤ www.WebJob98.Com

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.