https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Sodišče EU se je izreklo za nepristojno v primeru slovenske tožbe proti Hrvaški

31.01.2020 ob 9:35  

Sodišče EU se je danes v Luksemburgu v sodbi o dopustnosti slovenske tožbe proti Hrvaški zaradi kršenja evropske zakonodaje kot posledice nespoštovanja arbitražne odločbe o meji med državami izreklo za nepristojno.

Slovenija je Hrvaški v tožbi očitala kršenje načel vladavine prava in lojalnega sodelovanja v EU ter kršenje uredbe o skupni ribiški politiki, schengenskih pravil o gibanju oseb prek meja ter direktive glede pomorskega prostorskega načrtovanja.

Na zahtevo Hrvaške je sodišče najprej odločalo o svoji pristojnosti v primeru. Generalni pravobranilec Priit Pikamäe je 11. decembra lani ocenil, da sodišče »ni pristojno za odločanje o mednarodnem mejnem sporu, ki ne sodi pod pravo unije«.

Sodišče EU je mnenju pravobranilca sledilo in se danes izreklo za nepristojno. Ob tem so pudarili, da sta Slovenija in Hrvaška v skladu s 4. členom pogodbe EU zavezani, da si lojalno prizadevata za vzpostavitev dokončne pravne rešitve tega spora v skladu z mednarodnim pravom.

Sodbo je pripravil Britanec Christopher Vajda, ki zaradi brexita opolnoči zapušča položaj. V velikem senatu petnajstih sodnikov, ki je obravnaval slovensko tožbo, sta bila tudi Slovenec Marko Ilešič in Hrvat Siniša Rodin. Sodbo je prebral predsednik sodišča Belgijec Koen Lenaerts. Pritožba na odločitev sodišča pa ni možna.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      31.01.2020 ob 9:49 gost gost

      Cmerar in SMC , vija vaja ven !

      7 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        31.01.2020 ob 10:01 gost

        Ne moremo dobiti tistega kar nikoli ni bilo naše. Pa naj se naši politiki, kvazi zgodovinarji in novinarji še dalje preseravate. To sranje delate samo zaradi političnih točk, ne zavedate se pa kaj lahko iz tega skuhate. Ljudje ob meji pa živijo v sožitju in jim ni mar kje poteka meja. Ko človek pomisli kakšne neumnosti ob meji sta delala brata Podobnik z Jorasom, mu na bruhanje pride. In neumen folk ju je volil. Večje pizdarije delaš bolj te neumneži volijo.

        12 5 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      31.01.2020 ob 10:42 Joužek22 gost

      Kolikor vem, je bilo to in še Savudrija del katastrske občine Piran. Zapravili so to po II. svetovni vojni vodje slovenskih komunistov. Takrat so jih Hrvati "nadmudrili" in nas še sedaj na vsakem koraku. Naši pravnik z dr. ali brez so za en drek. In to je še ena izgubljena dokončno izgubljena bitka in zapravljen denar.

      8 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        31.01.2020 ob 11:54 gost

        Ni pomembno kaj je v 17. ali 18. stoletju bilo " kao naše ". Pomemben je datum leta 1990. Točnega niti sam ne vem, a ga ne bom iskal. Vej pa v preteklosti je cela Istra in Dalmavcija bila italijanska. Tak, da je brez veze o neki preteklosti bluziti.

        8 1 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      31.01.2020 ob 12:47 gost

      Je pa zelo pomembna letnica 1945-46, ko je KP na čelu z Titom in Kardeljem velik del slovenskega ozemlja dala hrvatom, pa ne samo primorski del pa istro, tudi Štrigovo in še ogromno obmejnih krajih, ki so še danes del Hrvaške in nikoli več ne bodo del slovenskega ozemlja. Bravo Tito in Kardelj in njihovi podrepniki.

      0 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        31.01.2020 ob 18:49 gost gost

        Tu je potrebno dodati govorice domačinov iz primorske, da sta Kardel in TIto takrat baje bila pijana, ko sta hodila po Savudrijskem skalovju in določala mejo.

        1 2 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      31.01.2020 ob 13:07 gost

      Vsemu temu, kar se zgrinja nad Slovenijo se več spoh ne čudim. Kakšni volilci, takšni politiki. Na "bruhanje" mi gre, ko jih poslušam in vidim, njihovo pritajeno nasmihanje. Volilci čas je, da se zresnite, sedanji politiki se že ne bodo, saj imajo polne "r..."

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      31.01.2020 ob 13:14 gost

      Janša prijde na oblast ,pa de rešil te nesporazume , ki so jih skuhali tile podrepniki, ki so se rodili po p. m. !Narod si bo pisal sodbo sam!?

      3 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        31.01.2020 ob 13:29 gost

        Kmet zarukani frdamani. Janša ti bo napravil ZUJF - 2 in ZPIZ - 3 ne pa kaj za ljudi napravil. Ta meja je hrana za politike in ovce, ki tem politikom sledite. Pametni ljudje s tem pričkanjem in s to mejo nimamo nobenih problemov. Komu jaz to razlagam? Janšev ovci. Škoda časa za take bedake zategnjene.

        6 4 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      31.01.2020 ob 16:03 gost

      Gost -"škoda časa za " - prav imaš, škoda časa za take bedake zategnjene kot si ti.

      0 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        31.01.2020 ob 16:18 gost

        Janša je napravil novim upokojencem 57 %, upokojencem vzel letni dodatek, veliko študentom štipendije, zamrznil plače, ....... ne pozabi tega.

        5 0 Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      01.02.2020 ob 6:13 gost gost

      zidan kompanja nas pele v rit po domace morje kranjska vino mali kmet pomurka

      1 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.