https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO: V murskosoboški knjižnici v spomin na dr. Antona Vratušo potekal spominski dan

Murska Sobota, 28.02.2020 ob 18:00  

Včeraj je v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota potekal spominski dan Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija in sicer v spomin na častnega člana in akademika dr. Antona Vratušo z naslovom Potovanje profesorja Urbana. Ob tem so obeležili tudi 75. obletnico osvoboditve. 

Na svečanosti sta sodelovala dr. Aleksander Volk, zgodovinar iz Trsta in pevka ter ljubiteljica slovenskih ljudskih pesmi Marjetka Popovski s svojo skupino. Pogovor z zgodovinarjem Aleksandrom Volkom je vodil Marjan Šiftar, podpredsednik Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija. Dr. Aleksander Volk, je med drugim bil tudi sodelavec dr. Vratuše, zanj pa pripravlja tudi posthumno knjižno izdajo z avtentičnimi zapisi, komentarji in spomini »profesorja Urbana«, kakor je bilo Vratuševo ilegalno ime.

Volk je tokrat na Vanekovem večeru predstavil dragoceno pričevanje o pomembnem poglavju Vratuševega in slovenskega partizanstva, ki je dragocen vir za razumevanje zgodovine in aktualnih slovensko-italijanskih odnosov.

foto: arhiv Pomurec

Anton Vratuša je bil slovenski politik, diplomat, publicist in borec NOB. Bil je tudi doktor slavističnih znanosti, redni profesor za teorijo in prakso samoupravljanja na Fakulteti družbenih znanosti Univerze v Beogradu in na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani. Rojen je bil leta 1915 na Doljnih Slavečih, umrl pa je leta 2017. 

Po okupaciji Slovenije se je leta 1941 vključil v NOB, Italijani pa so ga leta 1943 aretirali in poslali v Koncentracijsko taborišče Gonars, od tam naprej pa v taborišča Treviso, Padova in Rab, kjer je tudi vstopil v tajno organizacijo slovenske OF. Vratuša se je rešil taborišča po kapitulaciji Italije. Od septembra 1943 do konca vojne je bil na raznih vojaških in političnih dolžnostih, po letu 1945 pa je opravljal številne dolžnosti v zveznih organih SFRJ-ja, v Beogradu in v SR Sloveniji.

Po vojni je Vratuša bil tudi predsednik odbora SAZU za preučevanje narodnih manjšin (1988–2002), pobudnik/ustanovitelj Inštituta za slovensko izseljenstvo ZRC SAZU (zdaj Inštitut za izseljenstvo in migracije), član odbora SAZU za trajnostni razvoj itd. Bil je podpredsednik predsedstva Zveze združenj za družbene vede Jugoslavije in član sveta Mednarodnega združenja za politične vede (IPSA; 1996–1990), član upravnega odbora inštituta OZN za raziskovanje in izobraževanje (UNITAR) (1969–1990)

Kasneje je bil je predsednik programskega sveta Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija (1996–2006) in častni član Zbora ustanoviteljev te ustanove (2006–).

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.