https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KORONAVIRUS

Kako si doma lahko sami izdelamo zaščitno masko?

27.3.2020  

Ko se odpravite po nujne opravke v trgovino ali lekarno, je dobro, da se zaščitite z zaščitno masko. Ker pa zaščitnih mask v lekarnah ni na voljo, si lahko masko za ta vmesni čas izdelate kar sami.

Že nekaj časa je znano, da smo kužni že preden se pokažejo prvi znaki bolezni, zato se vse bolj priporoča, da nosimo maske in s tem ščitimo sebe in druge. Čeprav doma izdelana maska ni tako učinkovita, kot profesionalne maske, pa vseeno prepreči, da bi širili morebitne viruse in je boljša kot nikakršna zaščita.

Navodila za izdelavo in uporabo pralnih zaščitnih mask, so pripravili tudi v UKC Ljubljana. Pri izdelavi zaščitnih mask so v šivalnici UKC LJ izhajali iz kirurške maske. Kot so zapisali je za izdelavo ene maske potreben »kos bombažnega blaga dimenzij 19 krat 36 cm in dva bombažna trakova, dolga 100 cm« za dobro tesnjenje maske na nosnem predelu pa »uporabimo gospodinjsko žičnato zapiralno sponko za vrečke«. Podrobnejša navodila z fotografijami najdete tukaj.

Foto: UKC Ljubljana

Kot so zapisali so take maske namenjene večkratni uporabi. Pred namestitvijo in po odstranitvi maske si je potrebno umiti ali razkužiti roke. Maska se namesti na obraz od zgornjega dela nosnega korena preko ust in pod brado, da se maska tesno prilega obrazu. Ne smemo pa je nositi pod nosom ali pod brado.

Med uporabo se maske ne smemo dotikati, v primeru dotika si je potrebno vedno umiti ali razkužiti roke. Po 2. urah ali v primeru ovlažitve maske le to odstranimo s prijemom za trakove ali elastiki, nikoli pa se je ne dotikamo od spredaj. Ob tem glavo držimo naravnost in ne gledamo navzdol, da preprečimo raztros mikrobov iz površine maske po obleki.

Po uporabi masko odložimo na takšno mesto, da ne bodo prihajale v kontakt s čistim perilom ali z materialom za izdelavo mask. Maske naj bodo izdelane iz materialov, ki omogočajo pranje v pralnem stroju na najmanj 60°C ali 95°C, to je kar gosto tkan bombaž. Suho masko pa je potrebno prelikati z likalnikom na visoki temperaturi, brez pare.

Več posnetkov izdelave je mogoče najti tudi na spletu. En od teh je tudi posnetek Čehinje in erazmus študentke Silvie, ki je med pandemijo ostala v Sloveniji. Na Češkem je izhod brez zaščitne maske prepovedan, zato so ljudje začeli množično šivati maske doma. Silvie je o tem fenomenu naredila risanko, ki si jo lahko ogledate spodaj, saj si želi da bi v Sloveniji prav tako začeli šivati maske.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      27.03.2020 ob 12:24 leva opcija gost

      Janči Janša, kupi nam šivalne stroje, materoal dobimo oziroma že imamo (spodnjice, rjuhe, pižame itd.) Tako bomo poskrbeli, da bomo imeli mask doma za 240 let??????

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      27.03.2020 ob 13:34 Lendavski nadvojvoda gost

      Babe,tiste nej lejpe,šijvlite,lepše te.

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      27.03.2020 ob 20:59 Lendavski nadvojvoda gost

      Najboljša zaščita je šnops,rednu,intervalsko,na pou vöre.

      2 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      27.03.2020 ob 21:16 tonek gost

      pa od socialke živeti pa na btc-ju na klopi sedeti pa luft mejšati

      2 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      27.03.2020 ob 21:32 Lendavski nadvojvoda gost

      Tunek,tak se kaži,Tunč,rad boj či si nej sociala,daj rajši,kak pa trbej zeti .Nej je življenje sociala,šče Brazilci mejnjaju pamet.

      2 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      29.03.2020 ob 20:22 Skar gost

      Kak pa ste prekmurci prfukjeni

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      31.03.2020 ob 16:26 gost gost

      ge san pa gnjes v službi čuja ka so v bakovcaj delili nekše sponzorske maske kere so nej prav zapakejrane kak tak so jih nosili po hišaj ka je tou vredi je te maske zagvušna nucati jas mislim ka orginal maska more meti certifikat ali ka se štoj norca dela leva opcija lepo si napiso takše maske ma vsakši duma vobliki rjue ali spodnje majice si lejko napravimo taka je okrog tej mask samo velki biznis na račun lidij.

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      03.04.2020 ob 9:10 gost

      Pred uporabo se maske ne smemo dotikati,, ti si pa res pametno to napisal,, a kdo jo je izdeloval,, parkiral,,čez koliko rok je do šle te maske,, pa iz Kitajske,, kjer je virus zrasel,, ne delajte se butalce,, te maske so bol nevarne kot vse ostalo ,, A SO TE MASKE RAZKUŽENE,, je kak potrdilo zraven vsake maske , certifikat razkuževalca,, kdo je razkužilo te okužene maske,,,,, prosim ne nasedajte tem ustanovam, vladi,, itd.......

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        09.04.2020 ob 4:18 Marjanca gost

        A maš možgane na paši? Masko pred uporabo operi, zlikaj in si jo na faco natakni!

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.