https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KORONAVIRUS

Vabila za sodelovanje v raziskavi o koronavirusu poslana 3000 prebivalcem

19.4.2020  

V Sloveniji bo potekala prva raziskava o razširjenosti covida-19 v populaciji. Naključno je bilo izbranih 3000 ljudi, brez starostnih omejitev ter ne glede na spol in teritorialno razdelitev Slovenije.

 

Vabilo so že poslali 3000 prebivalcem, prva testiranja načrtujejo v ponedeljek

Vzorec ljudi za raziskavo je pripravil Statistični urad RS (Surs) v sodelovanju z ljubljansko fakulteto za družbene vede. Predstojnik  Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec poziva vse povabljene, da sodelujejo, saj bo to ključno za sproščanje ukrepov.

Naključno so za vzorec izbrali 300 območij, v vsakem 10 ljudi

Na Sursu so na Twitterju pojasnili, da so iz centralnega registra prebivalcev v vzorec naključno izbrali 3000 prebivalcev. Starostne omejitve ni bilo, zato so vključili prebivalce vseh starosti.

V prvem koraku so naključno izbrali 300 območij v Sloveniji, v drugem koraku pa so znotraj vsakega izbranega območja izbrali 10 oseb. Vzorec je reprezentativen glede na starost in spol ter teritorialno razdelitev Slovenije in bo omogočal posploševanje rezultatov raziskave na celotno prebivalstvo Slovenije, navajajo pri Sursu.

Miroslav Petrovec je ob tem za STA pojasnil, da so v zadnjih dneh prejeli več telefonskih klicev prebivalcev, ki bi želeli samoiniciativno sodelovati, a je poudaril, da v tej raziskavi zaradi reprezentativnosti vzorca ne morejo sodelovati tisti, ki bi želeli, temveč zgolj tisti, ki so bili povabljeni. Ob tem sicer ne izključuje, da bi v prihodnosti izvedli tudi raziskavo na osnovi prostovoljnih prijav.

Z sodelovanjem v raziskavi do hitrejšega sproščanja ukrepov

Petrovec ob tem poziva tiste, ki so prejeli povabilo, naj se na navedeno telefonsko številko oziroma elektronski naslov res odzovejo. "Sam odvzem potrebnih vzorcev za raziskavo ni boleč," je še dodal.

Na vprašanje, kaj se bo zgodilo, če ne bo zadostnega odziva, je Petrovec odgovoril, da na ta scenarij ne računajo. "Verjamem v racionalnost in v dobronamernost ljudi, da bodo sodelovali, ker s tem lahko naredijo v tem trenutku zelo veliko za sodržavljane in vse prebivalce Slovenije, da se država odpre, kolikor hitro je to mogoče," je dejal.

Pojasnil je, da takšne raziskave v Sloveniji še ni bilo in da je ključnega pomena, da pridobijo zadostno število ljudi, ki bodo s sodelovanjem omogočili, da se Slovenija čim prej vrne v normalno življenje.

Jemanje brisov in vzorcev krvi bi lahko začeli v ponedeljek, kdaj bi ga zaključili, je po njegovih besedah nehvaležno napovedovati, želeli pa bi si, da bi testiranja opravili v tednu dni, rezultate raziskave pa nameravajo pripraviti še pred 1. majem.

Za odvzem vzorec na teren deset ekip

Na teren bodo za odvzem vzorcev poslali deset ekip. Ekipo bo sestavljala dvojica, in sicer zdravstveno izšolana oseba, ki je usposobljena tudi za jemanje brisa, in član mikrobiološkega inštituta, ki bo odgovoren tudi za varnost osebnih podatkov.

Podobne raziskave napovedujejo tudi v tujini, v manjšem obsegu pa so jo že opravili v Avstriji. Avstrijska raziskava sicer kaže, da je bilo v začetku aprila okuženih 0,33 odstotka populacije, z upoštevanjem statistične napake med 0,12 in 0,76 odstotka.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      19.04.2020 ob 19:22 mislim gost

      da temu Petrovcu in seratorjem za govorniškim odrom na konferencah ne pomaga 30 psihiatričnih bolnišnic. Nema jim spasa, nočne more jih tarejo, saj bo prišel enkrat temu zavlačevanju krize konec, nato pa pred narod z dejstvi, položenimi računi. Takrat pa 60 psihiatričnih ustanov ne bo moglo pomagati.

      10 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      19.04.2020 ob 19:49 Hovi gost

      Mene že nedo testerali

      9 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      19.04.2020 ob 19:53 en gost

      Ljudje ne bodite nori, pa se ne hodite testirat. Vlada ima problem da se število kuženih zmanjšuje, zato na vse načine iščejo več okuženih, da bodo imeli izgovor za nadaljno represijo naroda.

      14 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      19.04.2020 ob 20:05 ...... gost

      na testiranje se kar lepo userjem in jim pošljem epruvetku z bolj trdo snovjo.

      6 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      19.04.2020 ob 20:09 gost gost

      Tudi mene ne bodo testirali, pa lahko pošljejo sto vabil. Najprej se naj da ta zguba vlada s svojim firerjem testirati. Samo ti rabijo najprej druge teste, tiste, ki jih delajo v Ljublaja Polje. Baje jih je kar precej tam v evidenci.

      10 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      19.04.2020 ob 20:20 gost

      nekaj pošlješ v epruvetki praviš.OK.Preostanek pa pojej.

      4 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      19.04.2020 ob 21:27 Risto Kubura gost

      Karči virus mi dol visi.

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      20.04.2020 ob 7:26 Ne laži gost

      Ne ven zakoj delajo stroške do zdaj so leleki se kopejrali od Avstrijcov, te pa naj še skopejrajo avstrijske rezultate.

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.