https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KORONAVIRUS

Skupnost socialnih zavodov danes pozvala k mirnim protestom pred domovi za starejše

24.4.2020  

Skupnost socialnih zavodov Slovenije, njenih članov, zaposlenih, stanovalcev in svojcev je pripravila peticijo in miren protest za ureditev stanja na področju skrbi za starejše, saj menijo, da so konkretni učinkoviti ukrepi na teh področjih bili redki. 


Zaposleni v javnih zavodih, ki izvajajo institucionalno varstvo bodo zapisano podprli z dejanji in se bodo danes ob 13.30 uri zbrali pred zavodi in s svojo 15 minutno prisotnostjo podprli vse kar je spodaj v peticiji zapisano.

Zapisano v peticiji objavljamo v celoti:

»Navkljub zagotovilom odločevalcev, da se starejšim namenja posebna pozornost ter da je dostojno in kakovostno življenje v starosti njihova prednostna naloga, so konkretni in učinkoviti ukrepi na tem področju redki. Domovi za starejše so epidemijo pričakali povsem zasedeni in kadrovsko podhranjeni, pri skrbi za preprečevanje in zajezitev širjenja virusa Sars-CoV-2 pa ostali prepuščeni sami sebi.

Zato zahtevamo:

• Dosledno osamitev vseh stanovalcev s koronavirusno boleznijo 19 izven domov za starejše, saj ti nimajo ustreznih prostorov za izolacijo ter niso usposobljeni in registrirani za bolnišnično zdravljenje in oskrbovanje velikega števila oseb s koronavirusno boleznijo 19. Domovi za to nimajo niti ustrezne medicinske opreme niti dovolj številčnega kadra, ki bi bil v skladu z zakonodajo usposobljen za zdravljenje in oskrbo.

• Ustrezno zdravljenje stanovalcev s koronavirusno boleznijo 19 v bolnišnicah. Z odklanjanjem sprejema v bolnišnico se stanovalcem domov za starejše krši ustavna pravica do zdravljenja in se jih potiska v diskriminatoren položaj glede na druge državljane.

• Enotno in strokovno utemeljeno strategijo za preprečevanje širjenja virusa Sars-CoV-2 v domovih za starejše. Domovi za starejše se poleg vseh izzivov soočajo tudi s številnimi navodili in zahtevami pristojnih, ki se nenehno spreminjajo in ne upoštevajo najboljših domačih in tujih praks.

• Takojšnjo objavo navodil za izplačilo kriznih dodatkov zaposlenim v domovih in hitro nakazilo potrebnih sredstev izvajalcem.

• Pokritje vseh dodatnih stroškov, kot so stroški dela, stroški materiala in drugi stroški, ki so nastali zaradi epidemije virusa Sars-CoV-2, vsem izvajalcem institucionalnega varstva starejših v javni mreži v okviru drugega paketa interventnih ukrepov.

• Spoštovanje veljavne zakonodaje in predpisov, kot sta Zakon o nalezljivih boleznih in Pravilnik o prijavi nalezljivih bolezni in posebnih ukrepih za njihovo preprečevanje in obvladovanje, ki določajo, da se bolnika z nalezljivimi boleznimi zaradi preprečevanja nadaljnjega širjenja bolezni osami. Kadar osamitev ni mogoča na njegovem domu, se bolnika osami v zdravstvenem zavodu, določenem za zdravljenje bolezni, ki lahko zagotovi visoko stopnjo varnosti pri preprečevanju širjenja bolezni.

Hkrati vse deležnike pozivamo, da pri obravnavi obolelih starostnikov krepijo družbeno solidarnost, medgeneracijsko povezanost, empatijo in enakopravnost vseh državljank in državljanov ter se vzdržijo vseh dejanj, ki bi lahko prispevala k stigmatizaciji in odklanjanju bolnih.«

*Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      24.04.2020 ob 9:58 gost gost

      STE POVABILI SARCA SD LEVICO POLOZNICA ZA 1000 E TE STE TIHO STROSKOV NEGA TELKO POGLEJ V STRIGOVO

      7 22 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        24.04.2020 ob 12:33 GOST gost

        V Štrigovi so lahko takšne nizke cene, ker morajo svojci prinašati vsa zdravila iz Slovenije, tudi k zdravniku. Toliko v vednost! Smo imeli babico tam, ni bilo slabo, ampak po premestitvi v dom nazaj v Slovenijo, smo videli veliko razliko. Neprimerljivo!!!

        15 2 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      24.04.2020 ob 10:05 gost

      Podpiram. Malce pozno, a bolje zdaj kot nikoli. Dodal bi samo še pri zahtevah: TAKOJŠNJE SPREJETJE USTREZNEGA NORMATIVA ZA NEGO STAROSTNIKOV V DOMOVIH IN TAKOJŠNJO ZAPOSLITEV POTREBNEGA KADRA. Denarja je dovolj. Če ga je bilo 66 milijonov evrov za podkupovanje volilnih glasov za upokojence, na desetine milijonov evrov za študente in socialce, ga mora biti tudi za te, ki so pomagali zgraditi našo državo, omogočili šolanje in dobro življenje vam politikov, zdravnikov, ...... udarniško delali za postavitev bolnišnic in zdravstvenih domov. ZA BOLJŠE ŽIVLJENJE STAROSTNIKOV V DOMOVIH IN ZAPOSLENIH TAM.

      32 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      24.04.2020 ob 11:12 gost

      Smrdljivi Nemec še direktor doma zaražencof?

      4 17 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        24.04.2020 ob 12:36 gost gost

        Gost ob 10:05 izbiraj besede. Kaj so ti ti ubogi ljudje storili, da jih imenuješ zaražence? Sramota!

        14 2 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      24.04.2020 ob 12:08 Vse vidim gost

      Prvo poštene plače delavcem v domovih .trenutno večina na minimalnih..direktorji in ostali odnesejo ogromne vsote...za skoraj nič dela...Krizni dodatek čisto norčevanje iz zaposlenih in podcenjevanje njihovega dela...

      24 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      24.04.2020 ob 13:38 čondraš gost

      Podpiram jih samo v dveh zadevah, zaslužijo si višje plače, kot prvo . Kot drugo pa si zaslužijo, takod elavci, kot varovanci, več osebja, nujno spremeniti normative. Svinjarija ki jo počnejo leve vlade, uničujejo slovensko zdravstvo, zaradi šolske mafije se razpisuje nenormalno in nepotrebno število študijskih mest za diplomirane sestre, ki že zdavnaj presegajo kvote glede na potrebe. Sramotno zapravljanje državnega denarja, Bolnice, zavodi, domovi, potrebujejo srednje medicinske sestre in bolničarje ! Pa ne 1 srednjo sestro na 120 varovancev, to so sramotni standardi !

      8 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        24.04.2020 ob 14:13 gost

        Prve tri vrstice si odlično napisal, potem si pa začel srati po Janševo. Te normative in število dovoljenih zaposlitev je napravila Janševa vlada leta 2012 z zakonom ZUJF - om. Vse leve vlade, ki so to hotele spremeniti, so naletele na odpor in pri glasovanjih o spremembah na bolje kot tudi pri zakonu o dolgotrajni oskrbi so bile proti vedno stranke SDS, NSi, Desus, na zadnje tudi SMC. Janševa vlada je razmetala več kot 100 milijonov evrov nekaterim upokojencem, študentom, socialcem, kmetom za svoje prihodnje volilne glasove. Si lahko sploh predstavljaš kaj vse bi se lahko v domovih starejših uredilo za ta denar???? Srednjih medicinskih sester in negovalk je dovolj, a država se pač drži starih zakonov in normativov. Pri tem nosijo veliko krivdo tudi direktorji domov, ki se ne borijo za dovolj zaposlenih v domovih. Nastavljeni so pa vsi po politični liniji ne pa po sposobnostih. Največja napaka našega časa je pa ta, da se domovi starejših in bolnišnice obravnavajo kot podjetja, ki morajo prinašati dobiček. Ljudje božji, pa to so ustanove za zdravljenje ljudi in za primerno bivanje starejših ljudi, ki so državi in družbi v preteklosti veliko dali. Niso to dobičkonosna podjetja kot si naši kapitalisti razlagajo. Tako levi kot desni. Me resno zanima kaj bo Janševa vlada storila za te domove, stanovalce teh domov in tam zaposlene. Začela je zelo podel način. Obolelih in okuženih iz domov ni vozila v bolnišnice temveč je dopustila, da so nekateri umrli v domovih zaradi nepopolne zdravniške oskrbe. Leta 2020!!!!!!!!!!

        11 3 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      24.04.2020 ob 14:32 čondraš gost

      Srednjih medicinskih sester je dovolj in negovalcev ? Kaj se hecaš ??? Večina mladih neposredno po šoli odhaja v Avstrijo, k nam pa če že kdo pride, pridejo polpismeni s kupljenimi šolami od doli , z Bosne, koliko, imal si oddajo o tem na POP TV, 400€ za spričevalo !Ti normativi so že od pamtiveka in umetno reduciranje delovnih mest za diplomirane medicinske sestre, je plod komunajzerskih šolskih lobijev, ki za umetno ustvarjeno delovno mesto in enako za novo umetno ustvarjeno študijsko mesto, pokasirajo več kot 10.000 € v treh letih študija. POtem pa se enostavno nekam prisesa diplomiranos estro, se jemlje kompetence srednjemu kadru, ker nimajo več diplomirane kaj za delat, a hkrati se nalaga breme dogovornosti na srednji kader ! SRamota kaj se dogaja, kraja državnega denarja, trpijo pa tisti ki delajo neposredno z varovanci in varovanci sami . Okuženi v domovih so pod MEDICINSKIM nadzorom, osebje v domovih je zdravstveno osebje, imjao tudi diplomirene " visokokvalificirane delavke " in zdravnike, ne pa gozdarje na delovnih mestih. Zdaj ko so želeli del varovancev namestiti v Ptujsko bolnišnico je temu nasprotovala najbolj ravno SD-jeva rdeča, Ptujska županja...AMEN Domovi imajo svoja vodstva, svojo organizacijo, ki izkorišča delavce že 20 let, ne pa od včeraj. Znova politično planirani protesti pred domovi, zaradi lastnih korupcij in nesposobnosti.

      4 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        24.04.2020 ob 14:42 gost

        Nimaš pojma kaj se v domovih dogaja. V tisto, kar vidiš na Orbanovi televiziji, pa ne verjemi, ker je laž. KMET OSTANE KMET.

        7 4 Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      24.04.2020 ob 14:39 čondraš gost

      Na vodstvih zavodov je da delavci dobijo 65 % dodatek zaradi epidemije, zakaj so v Domu Dance Vogrinec v MB dobili dodatek, zakaj ga v Rakičanu mogoče niso, ni stvar vlade, kolektivna pogodba je jasna, odgovornost za spoštovanje le te , je na DELODAJALCU!

      6 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        24.04.2020 ob 14:51 gost

        Ne gre za dodatek. Gre za pomemnejšo stav, gre za to, da je v domovih zaposlenega premalo medicinskega in negovalnega kadra. Ne vem kako je s tem dodatkom v Rakičanu in me tudi ne zanima, ker ta dodatek ni nobena rešitev. Rešitev je sprememba normativov in dovolj zaposlenega kadra. In delujoč zdravstveni sistem, da se bolne vozi v bolnišnice. Zdaj so pa domovi na tričert negovalni oddelki bolnišnic, brez ustreznega kadra in ustreznih aparatur in naprav.

        7 0 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        24.04.2020 ob 17:22 čondraš gost

        konkretno govorim o dodatku, ostale reči nimajo zveze niti z JJ, niti ne s šarcem, ampak so problematične že 20 let ! Sem ti povedal zakaj ej premalo negovalnega kadra, zaradi tega ker je 3-ikrat preveč diplomiranih sester, ki se redko kdaj vključujejo v neposredno delo z varovanci, furajo pa računalnik i pisarijo, ter naročajo material, kar bi lahko počela administratorka.

        3 3 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        24.04.2020 ob 17:44 gost

        Čondraš nehaj s svojimi lažmi. Kadra je dovolj, a ga zaradi bedastih zakonov, ki jih je napisala in sprejela Janševa vlada. Popravo teh zakonov pa ovirajo stranke SDS, NSi, Desus, SMC in SNS. Še tega ne veš, da za negovalko ni potrebna medicinska sestra. Kje ti živiš? V gozdu? Škoda časa za takega bedaka kot si ti.

        2 1 Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      24.04.2020 ob 14:42 gost gost

      NAJLEPSE VI ZUNAJ STARCI PA SAMI PA SE MOGOCE V MOKRI POSTELJI MOBIJI SE DELAJO

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      24.04.2020 ob 15:42 gost gost

      gost 14,13 še enkrat preberi kaj si napisal LETA 2012 sedaj smo 2020 , če se ne motim kaj so delale vlade do 2020 ? zakaj ene napadate druge ščitite , kaj se da vse v osmih letih narediti? bodite realni , me politika ne zanima , podpiram upor delavcev in delavk v domovih ampak ne iščite vzroke za 10 let nazaj potem pa nekomu očitate , da mrtve odkaple , če pa vi tudi vse vzroke kažete na leto 2008 ali 2012 vmes pa da kot se ne bi dalo nič spremeniti in popraviti na bolje.

      1 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        24.04.2020 ob 16:38 gost

        Kaj si ti res nepismen? Preberi še večkrat kaj sem napisal. Leve vlade so vedno napisale in predlagale dober zakon, da bi bilo zaposlenim in oskrbovancem bolje. A so ga stranke SDS, NSi, Desus in SMC vedno zrušile oziroma glasovale proti. To, da okuženih in bolnih niso in ne vozijo v bolnišnice se do letos še nikoli v Sloveniji ni zgodilo. Tega je zmožna samo Janševa vlada.

        4 2 Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      24.04.2020 ob 17:25 čondraš gost

      Kaj si ti res nepismen? Preberi še večkrat kaj sem napisal. Leve vlade so vedno napisale in predlagale dober zakon, da bi bilo zaposlenim in oskrbovancem bolje. A so ga stranke SDS, NSi, Desus in SMC vedno zrušile oziroma glasovale proti....pa dobro debeli kaj ti si res budalo ali kaj ? Če je vladajoča leva koalicija dala odlične predloge, bi jih lahko tudi sprejela, kaj ima z zavrnitvijo teh odličnih predlogov večna desna opozicija ki je v parlamentu v manjšini ??????? Kakšne bučke prodajaš, za malo deco.

      1 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        24.04.2020 ob 17:48 gost

        3. RAZREDI OSNOVNE ŠOLE, ZATO TE MATEMATIKA TAKO JEBE. PREŠTEJ KOLIKO POSLANCEV IMAJO NAŠTETE STRANKE, ZRAVEN ŠE SNS IN DVA POSLANCA MANJŠINE PA JE ZAKON PRI GLASOVANJU ZAVRNJEN.

        2 0 Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      24.04.2020 ob 18:50 gost

      V domove spraviti SAMO desno sredinske opredeljence ker so si samo oni pripravili mesto v domovih! To pa zato ker ne pišejo tako podle nizkotne nekulturne prispevke o vladavini strank! Prejšnja levousmerjena koalicija je imela zadosti glasov in vsega pa ni naredila nič ,da bi vam revčekom bilo boljše, Nesposobneši so se razšli na sredi poti kot telebajski. Vij njihovi podrepni privrženci pa sedaj jamrate in se preseravlete! ZGINITE !!!

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        24.04.2020 ob 20:43 čondraš gost

        Pa kako si še lahko toliko bebav, da omenjaš neke zakone iz leta 2014 ? Pa jebote, vmes je bilo že 5 LEVIH vlad, pa še nič niso uspele popravitod časa Janše, ja križana gora kakšna nesposobnost ;). Debeli, veste kaj ste vi komunajzerji ? Ti bom jaz povedal kaj ste, NEVEZANA STOKA.

        2 1 Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      24.04.2020 ob 20:40 čondraš gost

      3. RAZREDI OSNOVNE ŠOLE, ZATO TE MATEMATIKA TAKO JEBE. PREŠTEJ KOLIKO POSLANCEV IMAJO NAŠTETE STRANKE, ZRAVEN ŠE SNS IN DVA POSLANCA MANJŠINE PA JE ZAKON PRI GLASOVANJU ZAVRNJEN. .....a nista SMC, DESUS bili do nedavnega stranki LEVE ŠARČEVE vlade in pred tem, stranki CMERARJEVE vlade, pa pred tem stranki ALENČIČINE vlade, pa debeli, pa dobro debeli, si debil, ali preprosto pač zajebavaš ?

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      24.04.2020 ob 20:47 Lendavski nadvojvoda gost

      Čundraš,san ti že pravu,previdno,naj desni smrad gor ne prijde ka si naš,samu malu provucejraj,vči se ud majsturuv.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      24.04.2020 ob 21:08 Lendavski nadvojvoda gost

      Čundraš,živce ti vrag jemle,kuntrulejraj se,ne boj kak izdajalec Počivalšek,mamek Tonin,ne boj kak moj kamerad puklasti Ivan,šče manj kak ona prostitui....Štajarka.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      24.04.2020 ob 22:10 Lendavski nadvojvoda gost

      Čundraš,k spouvidi moreš,k debelumi škofi,či ti un nemre noure pameti udvezati,e,te pa k psihiči v Radence,un je tüdi katoliški,približno nouri kak tij.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        24.04.2020 ob 22:17 čondraš gost

        STOKA RDEČA...kaj ste delali na kongresu slovenskih levičarjev s 25 - timi bulmastifi ? Gamad.

        1 1 Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      29.04.2020 ob 14:58 CVet gost

      Zaradi takšnih, ki se ne znajo uskladiti smo tam.. Res pa je, da je v domovih premalo kadrov, ki se ne znajo inplementirati v starostnikovo kožo ...za vse je služba 8 ur in čim manj dela... Ko bo vlada namenila domovom več sredstev za kadre bomo lahko tudi zahtevnejši in bo "starizem" lepša.... Rešitev je avanazija ...potem pa nisi več ...odveč!!!

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.