https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KORONAVIRUS

Koritnik: Od torka, 28. aprila, bo mogoče sklepanje zakonskih zvez

24.4.2020  

Na izjavi glede aktualnega stanja v zvezi z epidemijo bolezni COVID-19 so danes nadaljevali s predstavitvijo drugega protikorona paketa. Ukrepe svojih resorjev sta predstavila podpredsednica vlade in ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec in minister za javno upravo Boštjan Koritnik. 

Kmetijska ministrica Aleksandra Pivec je uvodoma povedala, da ministrstvo in kmetijsko-živilski sektor delujeta brez prekinitve že od začetka epidemije. »Z vsemi močmi se borimo, da bi bilo v Sloveniji dovolj hrane; takšne katere kakovost, način pridelave in predelave lahko nadzorujemo,« je poudarila.

Povedala je, da so pripravili številne ukrepe pomoči, ki so jih uvrstili v oba zakona, pa tudi nadaljnje ukrepe, ki so se preselili v tretji sveženj ukrepov. Tako so pripravljeni predpisi za naslednja dva sektorja: upravičenci za izpad dohodka v prireji govejega mesa in v proizvodnji vina in upravičenci za izpad dohodka v dopolnilni dejavnosti na kmetiji in v gozdarstvu.

Med ključnimi ukrepi v prvem protikorona paketu je ministrstvo za kmetijstvo uvrstilo solidarnostni dodatek za kmetice in kmete starejše od 65 let v višini 150 eur in dvig zneska za opravljanje sezonskega dela v kmetijstvu iz 200 na 400 eurov, je izpostavila Pivčeva.

Pričeli so tudi pospešeno pripravo sprememb Programa razvoja podeželja 2014-2020. »Tako bomo bolj ciljno podprli določene investicije, ki so v teh razmerah ključne za zagotovitev nemotene oskrbe s hrano in samooskrbo,« je obrazložila in navedla, da med pomembnejše štejejo: investicije v rastlinsko pridelavo in njeno odpornost, investicije v skupne skladiščne kapacitete, skupne zbirne centre, pakirne linije, investicije v dobrobit živali ter v predelavo in trženje kmetijskih proizvodov. V tej perspektivi je trenutno odprtih pet razpisov v skupni vrednosti 19 milijonov evrov, je opozorila.

Povedala je še, da pripravljajo zakon o samooskrbi, ki bo naslovil najbolj ključne izzive in priložnosti, s katerimi se srečujejo kmetje in celotna agroživilska veriga v Sloveniji.

V nadaljevanju je minister za javno upravo Boštjan Koritnik povedal, da bo od torka, 28. aprila 2020, spet omogočeno sklepanje zakonskih zvez. »Sklepanje zakonske zveze bo omogočeno tako v uradnih prostorih kot tudi na prostem, vendar v nekoliko okrnjeni zasedbi glede na sedanje okoliščine,« je pojasnil.

Tako bodo poleg mladoporočencev lahko prisotni še matičar in ali načelnik upravne enote v vlogi pooblaščenca. Če bo poroka izvedena na prostem, bosta lahko prisotni tudi priči, v primeru, da bo obred potekal v zaprtem prostoru, pa bo o prisotnosti prič odločilo vodstvo posamezne upravne enote, glede na možnosti in ustrezno razdaljo.

Koritnik je med drugim dejal še, da so v drugi protikorona paket uspeli umestiti dvig povprečnin občin iz dosedanjih 589,11 evra na 623,96 evra. Znesek pa velja tudi za nazaj, torej od 1. januarja 2020. V PKP2 pa so vnesli tudi možnost, da se deloma ali v celoti oprosti plačilo najemnine za poslovne prostore, ki so v lasti Republike Slovenije ali občin.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      24.04.2020 ob 13:03 gost

      In kdo si želi takšne poroke? Mogoče samo kdo, ki bi s poroko pridobil pravico bivanja v Sloveniji.

      4 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        24.04.2020 ob 13:51 čondraš gost

        Lahko se greš poročit v Avstrijo, Nemčijo, Švico, tam so dovoljene poroke z 200 ali več svati ;).

        1 8 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      24.04.2020 ob 13:18 gost

      Pivčeva, to kar naštevaš, smo v naši državi že zdavnaj imeli. A so prišli pomladniki in " osamosvojitelji " pa so to vse zrušili. Zanima me koliko takih bedakov se bo našlo, ki bo kmetom delalo za 400 evrov. Smo leta 2020 in ne leta 1850, če še ne veš. Kako lahko razložiš svoje kupovanje volilnih glasov? 42 let sem plačeval velike zneske v pokojninsko blagajno, državno blagajno 50 let polnil preko DDV in drugimi davki, in ne dobim nič. Tisti, ki je včeraj postal kmet, tisti, ki je zelo malo vplačal v pokojninsko blagajno in v državno blagajno, študent, ki je državi samo strošek, prav tako nezaposleni, ....... pa dobijo. Blontna baba spizdi nekam, da te Bog ne kaznuje za izdajstvo, lizanje Janševe riti, nepravično razmetavanje našega denarja za svoje volilne glasove. MARŠ S TAKIMI BABAMI.

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      25.04.2020 ob 13:35 Lendavski nadvojvoda gost

      Moški,ne bodi bedasti,ne ženi se,zdaj ti je krasno,še virus te je obvaroval pred noro pametjo.Nikdar ti več ne bo tako lepo.Oženil se boš,malo uradno seksal,deca,zadnji v hiši boš,bo začela tečnarit,zašpehala se bo sigurno,boš živčnosten,gostilne,ali pametnejše,ljubico imej.Če se ne oženiš se bo riktala še naprej,samo na kratko jo imej,včasih omeni kakšno drugo z dobro linijo.Moški poslušaj me,ne padi pod babo,ne bo dobro.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      26.04.2020 ob 11:37 kmet gost

      kmetijsko živilski sektor deluje brez prekinitve, pravi Pivčeva. Se pravi koronavirusa sploh ni, je le gripa in smrti kot bi sicer tudi bile. Eni delajo brez prekinitve, drugi so zaprti v stanovanjih, jebemti če je to normalno, Pivčeva ne boš več v parlamentu un vladi, pa če te udi vrag vzame. Sicer si se oa pridružila tistim vladnim seljakom, ki kršijo odlok, ki ste si ga sami postavli. To je isto, kot bi laično povedal, ne bom jedel dreka - nato pa grem pa ga požderem.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      26.04.2020 ob 11:40 ........ gost

      Ti Pivčeva boš za 2-3 mesece podprla pizdo materino, tebe več niti gnoj ne bo pogledal, baba izdajalska s tvojim vodstvom Desusa. Sem si prilezla, da boš drmala, ne, ne ne boš, lahko pa izven parlamenta tu pa tam komu iz sedanje vlade kaj p.............

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      26.04.2020 ob 11:47 tako je gost

      lendavski nadvojvoda, dam ti čisto prav, na friško poročene se zašpehajo v nulo. Otroke jim patijo prababice, pradedeki, saj same babe niso možne s sabo "skončati".Sčasoma otroci odrastejo brez vzgoje staršev, postanejo mangupi, ničvredneži itd. Fantja pustite to, raje take, ki nimajo problemov s takojšnjo ženitvijo in spočetjem otrok - siromakov. Saj nekatere žene samo materialno stanje, vi boste pridno delali v tujini ali doma po 12 ur, one bodo otroke pustile v vrtcu in okoli s prijateljicami na kavice v dopoldanskih urah. Tam se pa najdejo drugi mačoti, ki med vašim delom zadostijo potrebe po tistem, kar jim bo manjkalo ob vas. Seveda so to tiste, ki po poroki v mesecu, dva ne prehitijo številke na tehtnici.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.