https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

V desetih letih se je število različnih imen v Sloveniji povečalo za dobrih 10 tisoč

27.05.2020 ob 6:00  

Od leta 2010 do 2020 se je število različnih imen v Sloveniji povečalo za več kot 10 tisoč. Povečalo se je tudi število unikatnih imen, in sicer za dobrih 8. tisoč. Spremenila sta se tudi seznama desetih najpogostejših imen, še vedno pa sta na vrhu Marija in Franc.

Podatki Statističnega urada RS kažejo, da se je od 1. januarja 2010 do 1. januarja 2020 število različnih imen v Sloveniji povečalo s 47.957 na 58.161. Na začetku leta 2020 smo bili prebivalci Slovenije tako poimenovani z 28.035 moškimi in 30.126 ženskimi imeni.

Kaj oziroma kje so vzroki za to spremembo?

En od vzrokov za povečanje števila različnih imen, ki ga statistiki lahko izmerijo, je sprememba v sestavi prebivalstva. V 2010 so tuji državljani predstavljali 4 odstotke prebivalstva Slovenije in so prihajali iz 135 različnih držav, na začetku leta 2020 pa je bilo tujih državljanov skoraj še enkrat toliko, in sicer 7,5 odstotkov prebivalstva, prihajali pa so iz 159 različnih držav sveta.

Z naraščanjem deleža tujih državljanov se seznam različnih imen pričakovano daljša, in ti ljudje verjetno tudi svojim potomcem dajejo imena, ki so običajna v njihovih izvornih državah.

Naslednji vzrok, ki se ga da izmeriti, je kombiniranje oziroma sestavljanje imen. Drugi vzroki o katerih pa statistiki le ugibajo pa bi lahko bili moda, slovenjenje tujih imen, prevzemanje imen iz drugih kulturnih okolij, izmišljanje imen, numerologija itd.

Povečalo se je število unikatnih imen, zmanjšalo pa število imen, ki jih nosi več kot 20 tisoč prebivalcev

Prav tako se je med prebivalci Slovenije v 10 letih povečalo število unikatnih imen, in sicer iz 32.631 na 40.757. Med vsemi imeni je unikatnih imen 70 odstotkov. Med njimi je veliko tujih imen, imen, katerih posamezni glas se zapisuje z dvema enakima črkama, največ pa je sestavljenih imen, torej takih, ki so kombinacija dveh imen.

Število imen, s katerimi je poimenovanih najmanj 20 tisoč prebivalcev, pa se je zmanjšalo. V 2010 je bilo takih imen sedem, v 2020 pa so taka imena tri, in sicer Marija, Ana in Franc. Pogostost imen Janez, Anton, Ivan in Jožef pa se je znižala pod 20 tisoč.

Na seznamih najpogostejših imen nova imena, nekatera pa so izginila

Spremenila sta se tudi seznama desetih najpogostejših imen. Iz seznama 10 najpogostejših moških imen je v desetih letih izginilo ime Marjan, na novo pa se je vanj uvrstilo ime Luka. Razvrstitev preostalih imen od tretjega mesta dalje se je premešala. Ime Marko je postalo tretje najpogostejše moško ime v 2019, ime Luka pa se je med prvih 10 uvrstilo v 2018. Na vrhu lestvice ostajata imeni Franc in Janez.

Iz seznama 10 najpogostejših ženskih imen pa je v desetih letih izginilo ime Jožefa, na novo pa se je vanj uvrstilo ime Andreja. To se je zgodilo v 2014. Med prvimi 5 najpogostejšimi ženskimi imeni ni bilo sprememb. To so tako kot pred desetimi leti Marija, Ana, Maja, Irena, Mojca.

Na seznamu 100 najpogostejših moških imen se je zgodilo 8 sprememb, na seznamu ženskih imen pa 7 sprememb.

Povečano tudi število različnih priimkov

Pred 10 leti je bilo priimkov približno še enkrat toliko, kot je bilo različnih imen, in tako je tudi 10 let pozneje. Prebivalci Slovenije imamo 124.947 različnih priimkov.

S 77 odstotki priimkov se identificira po manj kot 5 prebivalcev Slovenije. 59 odstotkov vseh priimkov pa se pojavi samo po enkrat. To so večinoma sestavljeni priimki (kombinacija dveh priimkov), v glavnem jih imajo poročene ženske, v manjši meri pa tudi otroci, rojeni staršem, ki niso poročeni.

Na lestvici desetih najpogostejših priimkov v zadnjih desetih letih ni bilo bistvenih sprememb, saj se število prebivalcev s posameznim priimkom ni dosti spremenilo. Prvi med temi in edini, ki ga ima več kot 10.000 oseb, je še vedno priimek Novak (10.881), sledijo priimki Horvat, Kovačič, Krajnc, Zupančič.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      27.05.2020 ob 7:56 čondraš gost

      Seveda so imena postala raznolika, če smo pa postali nadomestna mati za za jugoviće, ki jim je najlažje živeti v Sloveniji, kot bi živeli doma, v večini se švercajo, cuzajo socialne prispevke, otrokom pa seveda dajejo svoja " svetovljanska " imena. Kot drugo pa je to da lahko daš otroku za ime praktično kakšno koli spačenko, kar je bizarno, en kup butastih imen ki ne pašejo v naše okolje, ker starši ( takšni se z otrokom 95 % sploh na koncu ne ukvarjajo ), iščejo z bedastimi imeni globji pomen, dobro karmo, numerološke napovedi in pozornost okolice . Ojoj, ko bi se po rojstvu otroka ukvarjali s svojimi otroci toliko kot so se z izbiro imena bi bilo lepo za otroke.

      6 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      27.05.2020 ob 10:51 janez gost

      Seveda saj se pojavljajo imena Abdulah,Idriz ,Đemo, Sabahudin in tako naprej in še več jih bo

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      27.05.2020 ob 14:28 gost

      in potem so vsi ki posnemajo kvazi internet zvezde, podobni opicam. Ubogi otroci teh premalo samozavestnih starsev.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.