https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Pahor: Še tako zahtevna vprašanja je treba reševati v duhu strpnosti in sožitja

17.08.2020 ob 14:00  

Ob državnem prazniku združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, poteka v Predsedniški palači dan odprtih vrat. Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je ob tem nagovoril državljane, pridružila pa se mu je tudi županja občine Črenšovci Vera Markoja in skupina mladih iz Prekmurja.


Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes v počastitev državnega praznika združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom v Veliki dvorani Predsedniške palače nagovoril državljane.

 »Pahor je v nagovoru opozoril, da je danes svet bolj razdeljen, kot je bil pred časom. Tudi znotraj držav se po njegovih besedah vidijo zaskrbljujoči procesi političnih razhajanj. Vendar pa ne v Sloveniji ne v svetu ne smemo dovoliti, da bi to pripeljalo do razkolov in konfliktov. Še tako zahtevna vprašanja je treba reševati v duhu strpnosti in sožitja ter po demokratični poti, je dejal.

»Pred 100 leti je svet oblikovala vojna. Danes si želimo, da bi se spreminjal po mirni poti. Znotraj evropske družine narodov moramo najti oblike sožitja, ki bodo vsakemu narodu zagotovile identiteto, ki ne bodo posegale v njegovo čustvovanje o preteklosti ali prihodnosti in ki bodo zagotovile, da bomo v skupnih zadevah solidarni in enotni«, je dejal Pahor.

Zgodovine ne moremo spreminjati, imamo pa možnost zgodovinske dogodke praznovati z novo filozofijo sožitja, skupnosti, strpnosti, solidarnosti in priznavanja razlik, je še poudaril predsednik republike.

Županja občine Črenšovci Vera Markoja se je Pahorju zahvalila za njegovo spodbujanje domoljubja tudi v Prekmurju, tudi z vsakoletnim polaganjem venca h grobu narodnega buditelja, duhovnika in urednika Jožefa Klekla starejšega. Ta je v času združitve prekmurskih Slovencev z matico po njenih besedah odigral pomembno vlogo, da je Prekmurje danes del domovine Slovenije.

Poudarila je, da v njihovi občini praznik vsako leto zaznamujejo s številnimi tradicionalnimi dogodki, od okroglih miz in likovnih natečajev pa vse do domoljubnega kolesarjenja. Posebej pa so ponosni na akcijo, s katero spodbujajo nakup in izobešanje slovenske zastave, v okviru katere ta plapola že v 200 tamkajšnjih domovih.

Ob dnevu združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom se spominjamo množičnega ljudskega zborovanja v Beltincih 17. avgusta 1919, na katerem so plebiscitarno podprli priključitev Prekmurja matici. V spomin na ta zgodovinski dogodek bodo danes na Prekmurskem trgu v Ljubljani odkrili tudi spomenik, slovesnosti se bo udeležil tudi predsednik DZ Igor Zorčič,« navaja STA.

Posebej za ta praznik so kulturni program pripravili člani vokalne skupine Aeternum iz občine Črenšovci.

*Vir fotografij: Borut Pahor (fb)

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      17.08.2020 ob 14:21 gost

      Prav navgražni ste vsi s temi nagobčniki.

      11 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.08.2020 ob 14:22 gost

        .......... s katerimi privatne priviligirane firme milijone evrov služijo na račun zdravja mladih, srednjih in starih.

        10 6 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      17.08.2020 ob 14:34 gost

      V Belorusiji na kupu 150.000 ljudi in nihče ne nosi nagobčnika. Zakaj smo Slovenci taki upognjenci, da ubogamo vsako bedarijo, posamezniki pa na tej bedariji služijo milijone evrov?

      9 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.08.2020 ob 14:46 gost gost

        če se brigaš za Belorusijo, se brigaj tudi za Novo Zelandijo. Evo ti odgovor. Socialistična predsednica vlade Nove Zelandije Jacinda Ardern uvaja karantenska taborišča s prisilno privedbo obolelih. Toliko o svobodi pod skrajnimi levičarji. p.s. pojdi v svet da doživš trebnutno svobodo v sloveniji.

        3 9 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.08.2020 ob 15:06 gost

        14:46 . to si sigurno na nori Janševo - Orbanovi televiziji prebral. Če nimaš toliko pameti, da bi spregledal to zajebancijo s temi nagobčniki, ti je tudi jaz ne morem dati. Pa z nakupi NEPOTREBNIH IN NEUPORABNIH ventilatorjev s katerimi SO PRAVI obogateli. Da Japonske, Švedske, ........ ne menjam. PEGLAJO VAS KOT STARE COTE VI PA TEMU PLOSKATE OVCE ENE . BEEEEEEEEEEEEEEEEEEE. O kakšni svobodi ti to?? Ko so v marsikaterem DSO prepovedani stiki med najbližjimi sorodniki??? Ko hčerka ne more do svoje matere, ko žena ne more do svojega moža, sin do svojega očeta, ko se mu življenje izteka, ........ Pa ni razglašene nobene epedemije v državi!!!!!! Res ne vem o kaki svobodi ti to pišeš. Je zate to svoboda, kar sem ti naštel?? Bo pri nas kaj drugače, ko bodo obnemogle starče vozili v kontejnerje kjer bodo na veliko umirali, sorodniki bodo pa za to bedo v kontejnerjih plačevali 1.200 evrov mesečno ali več??????????????

        8 3 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.08.2020 ob 16:26 gost

        14:46 ........ zakaj nisi zapisal, da je ta ženska sebi, ministrom in še veliko drugim v državni upravi za šest mesecev znižala plače za 20 %???????? Vaš puklasti Ivanov Jančej je pa napravil kaj???? Ministrom in drugim njegovim je plače na veliko povečal!!!!!!!!!! Vidim, da razmišljaš v slogu ..... če gre drugim slabo, mora še nam iti slabo. Škoda časa zate.

        2 0 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      17.08.2020 ob 21:39 gost

      Kda bi jaz dobil tako plačo za nedelo,kak on,bi tudi modruval o strpnosti.Idi nekan pa henjaj srati.Poglej si slovenski narod,kaj ste naredili slovencem,kje smo nas pomalen ne bo.Namesto,da bi vam bil v interesu slovenski človek,ste proti njemu.Vam rdečim so na prvem mestu migranti,katere vabite na veliko sem,ali znaj ka od migranta neboš pobral davka,kot od slovenskega delavca.Od katerega dobiš tudi ti plačo.Manj te vidim raj sem.

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.