https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO in VIDEO: Na Skritem dvorišču prisluhnili Neishi in branju poezije

28.08.2020 ob 18:00  

Mednarodni pesniški festival Dnevi poezije in vina je včeraj zopet prišel v goste v Knjižnico pod zvezdami in sicer v Mursko Soboto na Skrito dvorišče . Za glasbeno obogatitev je poskrbela Neisha, obiskovalci pa so ob kozarčku loklanega vina prisluhnili tudi branju mednarodne poezije. 


Še nikoli ni bila vrhunska mednarodna poezija tako blizu in dosegljiva, še nikoli ni njena izjemna moč pritegovala toliko pozornosti poslušalcev in bralcev od blizu in daleč. V goste sta tako v Mursko Soboto prišla indijski pesnik Mohan Rana iz Indije in Mikael Vogel iz Nemčije.

Za glasbeno popestritev večera je poskrbela Neisha, obiskovalci pa so lahko poskusili tudi lokalna vina Krampač.

Mohan Rana (1964, Indija) je hindujski pesnik, odrasel v New Delhiju, že dolgo živi v Bathu v Angliji. V poeziji raziskuje teme identitete, resnice, spominov in narave. Objavil je osem pesniških zbirk v hindiju. Sodeloval je na domačih in tujih pesniških festivalih Ledbury (2011), Stanza (2014), Svetovnem knjižnem sejmu v New Delhiju (2014), Slovenskem knjižnem sejmu v Ljubljani (2016), angleškem literarnem salonu PEN na londonskem knjižnem sejmu in festivalu umetnosti in literature Odisha v Bhubaneswarju (2018). Njegova poezija je prevedena v španski, italijanski, norveški, nemški, hrvaški, beloruski, nepalski in slovenski jezik ter v marathi.


Mikael Vogel (1975, Nemčija) je objavil šest pesniških zbirk, med drugim zum Bleiben, wie zum Wandern – Hölderlin, theurer Freund (skupaj s Joséem F.A. Oliverjem, 2020) in Dodos auf der Flucht. Requiem für ein verlorenes Bestiarium (2018). Leta 2016 je pri založbi SuKulTuR izšla njegova novela Ebola Global. Med drugimi priznanji je Vogel prejel pisateljsko štipendijo Hermanna Lenza (2002), potovalno štipendijo Yakiuta (2015), medijsko nagrado RAI Južna Tirolska na natečaju Lyrikpreis Meran (2016) ter pisateljsko rezidenco v Hausachu. Friederike Mayröcker je dve njegovi pesmi vključila v spisek svojih 25 najljubših pesmi vseh časov.


Za glasbeno obogatitev je poskrbela Neisha ob spremljavi talentiranega kitarista Luka Ivanoviča. Obiskovalci so lahko slišali Neishine preverjene uspešnice, kot tudi skladbe iz svetovne glasbene zakladnice, ki jim je Neisha vdahnila svojstven pečat.

Glasbeno literarni večer je vodil Benjamin Langner Von Höveling.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      28.08.2020 ob 19:35 gost

      Vauu po slikah sodeč sama smetana na čelu z vdovcem pedrom Benom -------! Na bruhanje mi ide!

      1 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      28.08.2020 ob 21:58 Xy gost

      Poezija da, Neža ne.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.