https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Lani v kmetijstvu nižji prihodki in manj rastlinske pridelave

06.10.2020 ob 6:00  

Celotna kmetijska proizvodnja je bila lani vredna 1.325 milijonov evrov, kar je tri odstotke manj kot leto prej, čeprav so bile cene za pet odstotkov višje, poroča Statistični urad Republike Slovenije. Nižja vrednost je bila posledica osem odstotkov manjše proizvodnje, predvsem rastlinske.

 

Bruto dodana vrednost v kmetijstvu je v 2019 znašala 1,2 % bruto domačega proizvoda ali 0,2 odstotne točke manj kot v 2018. Manjša kot v 2018 je bila zlasti vrednost rastlinske pridelave, poroča Statistični urad Republike Slovenije.

Manjša vrednost rastlinske pridelave

Vrednost rastlinske pridelave v letu 2019 je bila ocenjena na 735 milijonov EUR. To je 55 odstotkov vrednosti celotne kmetijske proizvodnje v navedenem letu ali za 3 odstotne točke manj kot v prejšnjem letu.

Cene rastlinskih pridelkov so bile sicer višje kot v prejšnjem letu (za 6 %), a je bila vrednost rastlinske pridelave kljub temu nižja (za 8 %), ker je bil obseg rastlinske pridelave toliko manjši (za 13 %). Glavni razlog za to, da je bila vrednost rastlinske pridelave v letu 2019 nižja kot v 2018, je bil znatno manjši pridelek sadja in grozdja oz. vina.

Nižje vrednosti vin, sadja, oljčnega olja

Vrednost sadja je bila za 38 odstotkov nižja kot v 2018, predvsem zato ker je bil tudi pridelek skoraj za polovico manjši od  količinsko izjemno dobre letine 2018. Vrednost vina je bila nižja  za 20 odstotkov, med tem ko je bila vrednost oljčnega olja nižja za polovico; za polovico manjši je bil tudi pridelek.

Vrednost krmnih rastlin je bila približno enaka vrednosti v 2018, vrednost žit pa je bila le za 1 odstotek nižja kot v 2018, čeprav je bil pridelek za skoraj desetino nižji, ker so bile cene toliko višje (za 6 %). Vrednost industrijskih rastlin je bila kljub višjim cenam (za 10 odstotkov) nižja za 2 odstotka, ker je bil pridelek toliko manjši kot v 2018 (za desetino), poroča SURS.

»V primerjavi s predhodnim letom je bila višja le vrednost pridelave zelenjadnic in krompirja.« navaja SURS. Vrednost zelenjadnic je bila višja za 20 odstotkov – deloma zaradi večjega pridelka (za 9 %), deloma zaradi višjih cen (za 11 %), vrednost krompirja pa je bila kljub temu, da je bil pridelek za desetino manjši, za tretjino višja, ker so bile cene skoraj za polovico višje.

Vrednost živinoreje nekoliko višja

Vrednost živinoreje je v 2019 znašala 571 milijonov EUR. To je 43 odstotkov vrednosti celotne kmetijske proizvodnje v navedenem letu ali za 3 odstotne točke več kot v 2018. Zvišanje vrednosti je posledica štiriodstotnega zvišanja cen, saj je prireja skoraj ohranila raven predhodnega leta, so navedli v sporočilu za javnost. Vrednost proizvodnje je bila višja tako na področju živine kot tudi na področju prireje živalskih proizvodov.

Vrednost prireje živine je v 2019 znašala 331 milijonov EUR, kar je bilo 25 odstotkov vrednosti kmetijske proizvodnje v 2019 ali za 2 odstotni točki višji delež kot v 2018.

Prireja in cene so bile višje pri vseh ekonomsko pomembnih vrstah živine, razen pri govedu. Povečanje vrednosti prireje glede na prejšnje leto  je bilo najopaznejše pri prašičih (za 17 %), tudi vrednost prireje perutnine je bila višja kot v 2018 (za 4 %).

Višje vrednosti mleka, jajc

Vrednost živalskih proizvodov je znašala 241 milijonov EUR. V primerjavi s prejšnjim letom je bila višja za 3 odstoke. Razlog za zvišanje je bila  manjša količinska prireja (za 3 %), cene živalskih proizvodov so bile namreč višje za 6 odstotkov.

Razlog za zvišanje je bila višja vrednost mleka, najpomembnejšega živalskega proizvoda (za 5 %). Ta pa je bila višja zaradi višjih cen mleka (za 7 %), in ne zaradi količine - ta je bila namreč za 1 % manjša kot v 2018. V primerjavi s predhodnim letom je bila za desetino višja tudi vrednost jajc, in to tako zaradi  večje količinske prireje (za 8%) kot zaradi višjih cen (za 3 %). Vrednost drugih živalskih pridelkov je bila  v primerjavi s predhodnim letom skoraj za polovico manjša.

Skoraj dve tretjini vrednosti kmetijske proizvodnje povezani z živinorejo

Delež vrednosti živinoreje v širšem smislu, ki vključuje vrednost prireje živine, živalskih proizvodov ter rastlinske pridelave, ki se pridela in porabi na kmetijskem gospodarstvu za krmo živine (krmne rastline, žita, krompir, ki se pridelajo in porabijo na kmetijskem gospodarstvu), je v letu 2019 znašal 62 odstotkov vrednosti kmetijske proizvodnje.

Vrednost kmetijskih storitev je znašala 18 milijonov evrov ali en odstotek vrednosti kmetijske proizvodnje.

V kmetijsko proizvodnjo vključenih več kot 77.000 zaposlenih

Bruto investicije v osnovna sredstva so lani znašale 294 milijonov evrov, kar je en odstotek manj kot leta 2018, v trajne nasade in osnovno čredo so znašale 20 milijonov evrov (ali za 19 odstotkov manj kot v prejšnjem letu), v nekmetijske proizvode pa so znašale 273 milijonov evrov, kar je enako znesku iz 2018. Subvencije so v letu 2019 znašale 249 milijonov EUR, kar je  približno enako kot v 2018.

V kmetijsko proizvodnjo je bilo lani vključenih 77.306 zaposlenih, kar je en odstotek manj kot leta 2018. Med temi so bili po podatkih statističnega urada najštevilnejši samozaposleni (bilo jih je 70.759), še 6547 je bilo plačanih delavcev.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      06.10.2020 ob 10:17 Pišta gost

      Lepe slike, moramo podpirati zaposlene v kmetijski proizvodnji, saj so pomurska polja lepo obdelana, naša ajdova kaša je tako ali tako "top" ..

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      07.10.2020 ob 9:07 gostitelj gost

      Lani v kmetijstvu nižji prihodki in manj rastlinske pridelave, saj se ne splača !

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.