https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Septembra pet odstotkov manj brezposelnih kot avgusta

14.10.2020 ob 6:00  

Septembra se je število brezposelnih v primerjavi z avgustom znižalo. Ob koncu septembra je bilo na Zavodu RS za zaposlovanje registriranih 83.766 brezposelnih, kar je 5 odstotkov manj kot avgusta in 20 odstotkov več kot v lanskem septembru, so objavili na Zavodu.

V obdobju prvih devetih mesecev je bilo pri Zavodu v povprečju prijavljenih 84.995 brezposelnih, kar je 14,2 odstotka več kot v primerljivem obdobju lani.

Na novo se je septembra pri Zavodu prijavilo 6.510 brezposelnih, kar je za 23,4 odstotka več kot avgusta in 13,2 odstotka več kot septembra lani. Med novoprijavljenimi je bilo 2.716 brezposelnih zaradi izteka zaposlitev za določen čas, 1.043 iskalcev prve zaposlitve, 40 brezposelnih zaradi stečajev in 1.434 trajno presežnih delavcev.

Od 10.916 brezposelnih, ki jih je septembra Zavod odjavil iz evidence, se je zaposlilo oziroma samozaposlilo 8.125 oseb, kar je 66,9 odstotka več kot avgusta in 49,9 odstotka več kot lanski september. Med tistimi, ki so se zaposlili, je bilo največ delavcev za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, natakarjev, prodajalcev, čistilcev, strežnikov in gospodinjskih pomočnikov ipd. v uradih, hotelih in drugih ustanovah ter drugih delavcev za preprosta dela.

Septembra se je brezposelnost v primerjavi s predhodnim mesecem zmanjšala v vseh območnih službah Zavoda. Kljub temu pa so vse območne službe Zavoda septembra še vedno imele večjo brezposelnost kot pred letom. Najmanjši porast brezposelnosti je imela OS Murska Sobota (+1,4 odstotka) in je edina območna služba z manj kot 10-odstotnim porastom.

Delodajalci, med katerimi je bilo največ delodajalcev s področja predelovalnih dejavnosti, gradbeništva, zdravstva in socialnega varstva, drugih raznovrstnih poslovnih dejavnosti ter izobraževanja, so septembra Zavodu sporočili 13.181 prostih delovnih mest, to je 8 odstotkov več kot avgusta in 4 odstotke manj kot septembra 2019.

Največ so iskali delavce za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, čistilce, strežnike in gospodinjske pomočnike v uradih, hotelih in drugih ustanovah ter delavce za preprosta dela pri visokih gradnjah. Na lestvici najbolj iskanih poklicnih skupin so tudi delavci v zdravstveni negi ter zdravstveni in socialni oskrbi.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      14.10.2020 ob 6:51 gost gost

      seveda ka so šli v austrijo delat ka v tej gnili sloveniji nejso najšli dela bljek..

      12 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      14.10.2020 ob 8:25 gost

      Janša je že vedel zakaj je menjal prvega moža statističnega urada. Zato, da bo napravil statistične rezultazte, ki bodo Janši v prid. Navadni ljudje pa tako ne moremo preveriti teh rezultatov. Je med temi sicer nekaj, ki so " prisilno " morali iti obirati jabolka in grozdje za drobiž, a ne toliko. Še malo pa bomo v Janezovi novi Švici. Za primerjavo: leta 1987 je bilo v Sloveniji manj kot 20.000 brezposelnih. Pa nas je tudi takrat bilo 2 milijona kot nas je danes.

      11 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      14.10.2020 ob 11:21 gost

      1,5 milojonov jugoslovanov je v 70-tih letih šlo z trebuhom za kruhom v nemčijo in ostale zahodne države.

      4 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        14.10.2020 ob 11:45 gost

        Kot pravi desnuhar navajaš lažnive številke. Ne pozabi, da je Jugoslavija imela takrat 22 milijonov prebivalcev. Procentualno na število prebivalcev je danes veliko več Slovencev na delu v tujini kot takrat Jugoslovanov. Niso odšli, ker doma niso dobili dela temveč zato, ker so mislili, da bodo v tujini čez noč obogateli. Na stara leta so se pa izmozgani in izćrpani vrnili v domovino. Ko sem končal šolo leta 1970, sem takoj vsaj na petih mestih dobil ponudbo za takojšnje delo. Zato desnuhar ne piši laži. Poglej podatek koliko delovnih mest je bilo v Soboti leta 1980 in koliko jih je danes!!!! Ampak desnuharju to pisati je kot kravi dati klavir in od nje zahtevati, da bo igrala nanj.

        4 4 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      14.10.2020 ob 11:50 gost

      za razliko od tebe,bo krava vedela igrati klavir..ti pa boš še vedno natolceval,neke izmišljotine,sedaj te že vsi vemo kakšen lažnjivec si,čisto levuharjem primerno,sama laž in natolcevanje o peki krofof in skakanju v prazne bazene

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        14.10.2020 ob 11:57 gost

        Desnuhar, vse podatke imaš na Googlu. Samo moraš imeti tako visok IQ, da jih znaš najti in razumet. Za razliko od tebe sem 41 let živel v Jugoslaviji, od tebe še pa plenice visijo.

        1 3 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      14.10.2020 ob 23:01 gost

      ti še sedaj živiš v jugi,še malo pa boš tam obtičal,ko te bo dobila demenca,boš začel hodit na bone tankat,pa po gradbeni material in kavo,banane ,pralne praške v avstrijo,ne ponašaj se pa z svojim IQ-jem ker vedno trobiš eno in ta isto,si kot plošča ,ki preskakuje..debeluhar levuhar še ne nosiš pleničk?Ali pa vsak večer zmočiš posteljo pa pol v tem spiš..pleničkar

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.