https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KORONAVIRUS

Psiholog Trušnovec: Otrok sprašuje, ali bosta dedek in babica umrla

25.11.2020  

Na današnji popoldanski novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 sta sodelovala direktorica Doma upokojencev Šmarje pri Jelšah Gordana Drimel in psiholog Žarko Trušnovec. 

"Danes imamo v rdeči coni 7 okuženih stanovalcev. Večina okužbo prenaša brez simptomov, nekateri imajo le blage simptome, en stanovalec pa je bil premeščen v bolnišnico. V izolaciji imamo 2 zaposlena, 1 pa v karanteni, saj je prišlo do okužbe v domačem okolju," je povedala Gordana Drimel in dodala, da so se v primerjavi s prvim valom bistveno bolje pripravljeni. "Opremljeni smo z veliko več zaščitne opreme, izdelane imamo protokole in imamo znanje."

V okviru šole in tolminske civilne zaščite so v prvem valu vzpostavili poseben telefon in prejeli 220 klicev, v zadnjem mesecu še 60 klicev.

Psiholog Žarko Trušnovec, je dejal, da je v času, ko je bila korona neka oddaljena zadeva, srečal s situacijo, ko je 4-letnik rekel svoji mami: "Morava se pogovoriti o umretju. Velik del klicev kasneje je bil ravno iz tega področja, ko otrok sprašuje, ali bosta dedek in babica umrla. 

Otrok si zasluži pošten odgovor

"Otrok tudi pri 4 letih si zasluži pošten odgovor. Vsi bomo umrli, tudi ti, ampak z malo sreče bo do takrat minilo 70, 80 ali več let. To bo otroka pomirilo, pod pogojem, da mu tak odgovor daje nekdo, ki zna to na pravi način povedat. Za otroka pri štirih letih je glavno to, da bi bil velik."

"Ni treba, da kar naprej poslušamo poročila o tem, kakšna je situacija. Dovolj je, da se s situacijo seznanimo 1-2x na dan. Če smo sami prestrašeni, bomo zelo težko delovali umirjeno, ko bomo te stvari pojasnjevali svojim otrokom," pove Trušnovec.

Telesna aktivnost in gibanje v naravi

Drugi del klicev se je nanašal na organiziranje življenja, predvsem popoldan, in pa šolanja na daljavo, kako doseči pravo mero sedenja za računalnikom in bivanja zunaj. "V življenjski ritem lahko neki red vneseta tudi zračenje prostorov, umivanje rok. Ob šolanju na daljavo mora biti jasno, kdaj se dela za šolo in kdaj je malica. Pomembna je telesna aktivnost in gibanje v naravi," še pove Trušnovec.

 

Naslovna fotografija je simbolična - Vir: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      25.11.2020 ob 18:47 Riley Ferrari gost

      Moja zadnja plača je bila 3200 USD za 18-urno delo na spletu. Prijateljica mojih sester že mesece v povprečju porabi 11 tisočakov in dela približno 26 ur na teden. Ne morem verjeti, kako enostavno je bilo, ko sem ga preizkusil. Potencial s tem je neskončen. To počnem .. www.maxjob3.com

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      25.11.2020 ob 18:47 Riley Ferrari gost

      Moja zadnja plača je bila 3200 USD za 18-urno delo na spletu. Prijateljica mojih sester že mesece v povprečju porabi 11 tisočakov in dela približno 26 ur na teden. Ne morem verjeti, kako enostavno je bilo, ko sem ga preizkusil. Potencial s tem je neskončen. To počnem .. www.maxjob3.com

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      25.11.2020 ob 19:18 gost

      seveda bosta,tako kot vsi..se je pač potrebno z otroci pogovoriti o taki kočljivi naravni stvari,ne jih pa zavijat v celofan,češ babi je pa šla na jug dedi pa gobe nabirat..nam ni nihče olepševal,pač ko so umrli stari starši smo se pogovorili,dali proces žalovanja skoz,in sedaj so ostali prečudoviti spomini na stare starše.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.