https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Epidemija močno prizadela promet, še posebej potniškega

01.03.2021 ob 6:00  

Ukrepi za zajezitev epidemije covida-19 so povzročili neugodne gospodarske posledice tudi v prometu. Še posebej je prizadet potniški prevoz, tovorni nekoliko manj, kažejo podatki Statističnega urada.

V javnem linijskem prevozu je bilo od januarja do septembra 2020 za polovico manj potnikov, kot v istem obdobju leta 2019. Razlog za to so bili ukrepi za zajezitev epidemije covida-19 in s tem povezan Odlok o začasni prepovedi in omejitvah javnega prevoza potnikov v Republiki Sloveniji, s katerim je bil promet te vrste 16. marca ustavljen. Znova, vendar še vedno le v prilagojeni obliki, je bil vzpostavljen 11. maja 2020.

Z vlaki je bilo v prvi polovici leta prepeljanih nekaj manj kot 4,3 milijona potnikov, kar je za 37 odstotkov manj kot v prvi polovici lanskega leta. Opravljenih je bilo 200 milijonov potniških kilometrov.

Manj je bilo z vlaki prepeljanega tudi blaga. V primerjavi z lanskim letom je bilo v prvi polovici letos v železniškem transportu prepeljanega za 10,1 odstotka manj blaga. Opravljenih je bilo 2,4 milijarde tonskih kilometrov.

Ena od panog, ki jih je pandemija po celem svetu najbolj prizadela je letališki promet. Tudi na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana sta število potnikov in promet blaga močno upadla.

V obdobju od januarja do septembra 2020 je s tega letališča odpotovalo ali na to letališče pripotovalo nekaj več kot 267.000 potnikov, kar je 81,5 odstotka manj kot v istem obdobju leta 2019.

V letališkem blagovnem prometu je bilo v omenjenem obdobju pretovorjenega manj kot 7.600 ton blaga, kar je 11,5 odstotka manj, kot ga je bilo od januarja do septembra 2019.

V vsa tri slovenska pristanišča je v obdobju od januarja do septembra letos priplulo ali iz njih odplulo za četrtino manj ladij kot v istem obdobju lani. Celoten potniški promet v omenjenem obdobju ni dosegel niti 1 odstotek prometa v istem obdobju lani. Zaradi razmer, ki jih je povzročil covid-19, letos ni pri nas pristala nobena ladja za križarjenje. Blagovni promet v pristanišču Koper je bil v obdobju od januarja do septembra 2020 za 18,6 odstotka manjši kot v istem obdobju lani.

Tudi cestna tovorna vozila so prepeljala manj blaga. Po cestah je bilo s slovenskimi tovornimi vozili v prvi polovici letošnjega leta prepeljanega za 5,1 odstotka manj blaga in opravljenih za 9,4 odstotka manj tonskih kilometrov kot v istem obdobju lani.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      01.02.2022 ob 15:53 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.