https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

»Pametne vasi za jutri« za ohranitev aktivnega in vsem generacijam prijaznega podeželja

22.12.2020 ob 15:00  

Preko aplikacije Zoom je danes, 22. decembra, potekala konferenca ob zaključku projekta sodelovanja LAS »Pametne vasi za jutri«, v katerem so sodelovali tudi trije LASi iz Pomurja.

Decembra se je zaključil dve leti trajajoč projekt Pametne vasi za jutri, ki je bil odobren na 3. javnem razpisu za Podukrep 19.3: Priprava in izvajanje dejavnosti sodelovanja lokalne akcijske skupine, tako so bile projektne aktivnosti sofinancirane s sredstvi Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSRP).

Partnerstvo operacije je zaobjelo dobršen del vzhodne Slovenije, saj so v izvedbi aktivnosti sodelovale naslednje lokalne akcijske skupine: LAS Posavje (vodilni partner), LAS Prlekija, LAS Obsotelje in Kozjansko, LAS Goričko 2020 in LAS Pri dobrih ljudeh 2020, projektne aktivnosti pa je izvajalo kar 22 upravičencev/partnerjev.

Zaključen projekt je skozi pilotne izvedbe modelov, manjša infrastrukturna vlaganja in nakup opreme ter s pomočjo različnih usposabljanj, prinesel pozitiven učinek na ohranjanje in izboljšanje kakovosti življenja na podeželju. Celotna vrednost projekta je znašala dobrih 444 tisoč evrov, od tega so partnerji z odločbami pridobili dobrih 336 tisoč evrov CLLD sredstev sklada EKSRP.

Kaj sploh je pametna vas? Pametno vas lahko v enem stavku opišemo kot zmožnost, da koristimo vire in proizvajamo dobrine, ki zadovoljijo naše potrebe, ne da bi pri tem ogrožali vire za prihajajoče generacije. Osnovni namen pa je seveda ohranitev aktivnega, mladim in starejšim generacijam prijaznega podeželja.

Ideja za projekt Pametne vasi za jutri je nastala iz trenutnega stanja na podeželju, to je naraščajoče staranje, bivalne kapacitete na podeželju, kakovost življenja na vasi, pomankanje storitev oz. programov na podeželju, mladi zapuščajo podeželje, starejši živijo sami. Vse to so bili osnovni izzivi, ki so jih želeli s projektom rešiti oziroma jih omiliti.

V izvedenih aktivnostih so tako iskali priložnosti, da starejši ostanejo v svojem bivalnem okolju oz. v aktivno urejenih srebrnih vaseh, da vzpostavijo nove poslovne modele z vključevanjem socialnega podjetništva, zagotovijo večjo povezanost z urbanimi središči in sploh naredijo življenje na podeželskih območjih še bolj prijetno.

V projektu so zasnovali pet pilotnih modelov, ki so jih tudi testirali in praktično izvedli na posameznem vključenem LAS. Z inovativnimi modeli, ki se nanašajo na ureditev pametnih srebrnih vasi, aktivacijo turističnih kmetij, vzpostavitev ponudbe prevozov za starejše, aktivnostmi digitalnega opismenjevanja, ureditvijo prostorov za druženje na vasi ter oblikovanje prostočasnih dejavnosti na vasi, so na vsako območje LAS prinesli nove, zanimive in tudi nujno potrebne vsebine.

LAS Goričko 2020: Brezplačni prevozi za ranljive skupine z električnim avtomobilom

Glavni doprinos projekta »Pametne vasi za jutri« za območje LAS Goričko 2020 se kaže v oddani vrednosti, ki jo projekt prinaša na podeželje Goričkega, predvsem območje Občine Šalovci, kjer se po uvedbi pilotnega modela s pomočjo v okviru te operacije kupljenega električnega avtomobila in prostovoljcev, uspešno izvajajo brezplačni prevozi za ranljive skupine.

Uvedba pilotnega modela Trajnostna mobilnost na podeželju je prispevala k večji mobilnosti predstavnikov ranljivih skupin (starostniki, bolni, invalidi ipd.), ki nimajo sorodnikov, sosedov, prijateljev, niti lastnega prevoznega sredstva in živijo na odročnih delih podeželja Občine Šalovci.

Z uvedbo brezplačnih prevozov se je zmanjšala njihova socialna stiska in osamljenost hkrati pa povečala vključenost v družbo in dostopnost do storitev zdravnika, lekarne, banke, pošte in trgovine.

LAS Prlekija: Digitalno opismenjevanje starejše populacije

Sodelavci LAS Prlekija so razvili model mreže za uporabo digitalnih tehnologij in ga tudi preizkusili. Kljub pandemiji so uspeli povezati mlade prostovoljce z ostarelimi ljudmi in slednjim omogočili lažji in hitrejši dostop do storitev in informacij preko mobilnih naprav.

V vasi Stogovci so izvedli vrsto druženj na vasi. V podporo nadgradnji uspešnih delavnic so opremili javni prostor z rekviziti za razgibavanje vseh generacij in adaptirali večnamenski prostor za potrebe druženja, kar prav v teh časih pogrešajo vse generacije.

Projekt bodo nadgrajevali z vlaganji v izboljšanje mobilnosti starejše populacije, z nadaljnjim digitalnim opismenjevanjem in vzpostavitvijo srebrne vasi v LAS Prlekija.

LAS Pri dobrih ljudeh 2020: E-kolesa s kolesarnico in polnilnico ter medgeneracijski center

Pri LAS Pri dobrih ljudeh 2020 velik potencial vidijo predvsem v razvitem modelu povezovanja ponudnikov, ki so ga razvili skupaj s partnerjem ZRP Pomelaj z.o.o. kjer je osnova partnerstva ohranjanje pletarske dejavnosti, prenos pletarskega znanja ter iskanje možnosti plasiranja novo nastalih pletarskih produktov na trgu. Tako so se v okviru projekta razvili trije novi produkti, in sicer španska stena, tabure in kuhinjski stol.

Prav tako so z e-kolesi ter pripadajočo kolesarnico s polnilnico pripomogli k zmanjševanju toplogrednih plinov in spodbujanju uporabe trajnostnega prevoza na območju občine Lendava, prebivalci območja pa imajo sedaj na voljo še opremljen družinsko – medgeneracijski center v Renkovcih, ki nudi prostorske možnosti za neformalna druženja.

Želijo, da bi medgeneracijski prostor tudi v prihodnje zaživel in imel vsebine, ki bi ljudi privabilo h kvalitetnemu preživljanju prostega časa, da se bodo v prihodnosti še razvijali novi pletarski produkti, za e-kolesa pa seveda, da se bodo čim več uporabljala in bodo v prihodnosti sledile več takšne investicije, ki niso koristne samo za okolje, ampak tudi za naše zdravje.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      22.12.2020 ob 17:21 gost

      Bla, Bla, samo ka se pokasira in z proračuna pridobi čimveč denarja. Ne naredi še pa nič od nič.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      23.12.2020 ob 16:57 gost gost

      »Pametne vasi za jutri« za . . . ?? Nehajte ga srati in nakladati !!

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.