https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KORONAVIRUS

V Sloveniji približno 2 odstotka obolelih s covidom-19 z angleškim sevom

28.1.2021  

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 so sodelovali dr. Bojana Beović, vodja svetovalne skupine pri Ministrstvu za zdravje, Deana Potza iz zdravstvenega inšpektorata in namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak.


Epidemiološke razmere so se v nekaterih regijah znova poslabšale, zato se tam ukinjajo nekatere izjeme. V Pomurju se dovoli prodaja perila in nogavic. Z negativnim testom se dovolijo še nekatere izjeme v prometu. Spremembe stopajo v veljavo s 30. januarjem. Odločitve o šolanju bodo znane danes popeldne, ko vlada zaključi s sejo.

Dr. Beović je govorila o cepljenju in novem sevu

Dr. Bojana Beović, vodja svetovalne skupine pri Ministrstvu za zdravje je povedala, da je epidemija v Sloveniji še vedno v polnem zamahu. Zmanjšalo se je število sprejemov v blonišnice iz domov za starejše, k čemur prispevata velika prekuženost stanovalcev in cepljenje. Ta del epidemije je pod kontrolo, je ugotovila dr. Beović. Še vedno pa je število okuženih zelo veliko. Teža okuženih se zdaj pomika iz starejših populacij na mlajše. Slovenska epidemiološka krivulja je nekoliko drugačna od večine evropskih. Po besedah dr. Beovićeve pa Slovenija nima zelo strogih ukrepov. Napredek je bil v zdravljenju bolnikov, smrtnost se je na podlagi uporabe zdravil zmanjšala. To pomeni, da je bolnišnični sistem opravil izjemno dobro delo. V uporabi so nekatera nova zdravila, ki so počasi na poti tudi v Evropo. Tudi Slovenija je podala naročila za ta zdravila, ki pa še v EU niso registrirana. Drug napredek pa je razvoj cepiv, je povedala. Z dobavo cepiv niso zadovoljni, vendar ni realno pričakovati, da bi imeli milijarde cepiv na voljo takoj. V Sloveniji sta na voljo dve cepivi, eno v zelo majhnih količinah. Učinkovitost cepiv je različna, vendar te razlike za obvladovanje epidemije niso tako pomembne. Pomembno je, da s tem zmanjšajo sprejem v bolnišnice. Poudarila je, da je pomembno, da se še vedno držimo vseh higienskih ukrepov. Virus je nagnjen k spremebam, zato imamo toliko različnih sevov. Približno 2 odstotka obolelih v Sloveniji je okuženih z britansko različico, so ugotovili. Če se bomo strogo držali ukrepov, se morda nova varianta virusa ne bo tako hitro širila, je povedala dr. Beović. Do bolj dokončne rešitve nas čaka še nekaj tednov, je še povedala. 

Kar se tiče odpiranja šol je dr. Beović povedala, da se sprašuje o smiselnosti zapiranja šol, ki smo jih pravkar odprli. Sama meni, da je potrebno oceniti vsako situacijo posebej. Na vsak način je smiselno, da se ljudje v vsaki regiji organizirajo in na ta način sami preprečijo širjenje okužb, je dodala. Epidemiološka uporaba testa pomeni, da se lahko zgodi, da bo posameznik lažno pozitiven. To je pričakovano. To se je ugotovilo pri testiranju učiteljev v Polzeli, zato se tam preverja še okuženost s PCR testi. S tem problem zmanjšujejo. Dr. Beović je še povedala, da je smiselno cepiti z drugo dozo tudi tistega, ki virus med obema cepljenjema preboli. Dr. Beović pravi, da bo v naslednjih mesecih potrebno kadrovsko okrepiti zdravstvo, zaenkrat pa še ne moremo vedeti, če angleški sev vpliva na potek epidemije v Sloveniji. Zato je potrebno z ukrepi poseči prej, preden se nam zgodi situacija, kot jo imajo v Angliji. 

Znova zaznali cepljenje mimo vrste

Deana Potza iz zdravstvenega inšpektorata je predstavila tedensko poročilo o inšpekcijskih nadzorih. Minuli teden je zdravstveni inšpektorat skupaj z drugimi inšpekcijskimi organi opravil 3740 nadzorov v zvezi z ukrepi za obvladovanje epidemije covida-19. Izrekli so 34 prekrškovnih sankcij. Od tega je zdravstveni inšpektorat opravil 1047 nadzorov, izrekel pa devet prekrškovnih sankcij po zakonu o prekrških, 70 opozoril in 10 upravnih ukrepov, so zapisali v sporočilu po seji vlade. Potza je seznanila tudi s poročilom o izvajanju nadzora cepljenja proti covidu-19. Zdravstveni inšpektorat je med 20. in 22. januarjem začel nadzor na dodatnih 52 cepilnih mestih, kjer izvajajo cepljenje proti covidu-19. Pri izvajalcih cepljenja so pridobivali podatke o številu zaprošenih odmerkov cepiva, številu prejetih odmerkov, številu izvedenih cepljenj, strukturi cepljenih oseb in vnosu opravljenih cepljenj v elektronski register cepljenih oseb in neželenih učinkov po cepljenju. Seznanjeni so bili tudi z neupoštevanjem ukrepov pred šolami, saj starši naj ne bi upoštevali medsebojne razdalje in drugih ukrepov. Ugotovili so tudi nepravilnosti pri cepljenju zunaj strategije v novogoriškem zdravstvenem domu, in sicer so cepili mimo vrste.

Policija opozarja, da naj državljani upoštevajo ukrepe 

Namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak je prav tako predstavil tedensko poročilo. Poročilo o ukrepih policije za preprečevanje širjenja novega koronavirusa kaže, da je policija od 19. do 25. januarja prejela 73 prijav o kršitvah odloka, lastnih ugotovitev o kršitvah je bilo 1043. Izrekla je 693 opozoril ali ukazov po zakonu o nalogah in pooblastilih policije ali zakonu o nalezljivih boleznih, uvedla pa je 473 prekrškovnih postopkov. V omenjenem obdobju je policija na meji izdala 6419 potrdil o napotitvi v karanteno na domu, kar je za 49 odstotkov več kot teden prej. Glede na državo prihoda je bilo največ napotitev v karanteno na domu za osebe, ki so pripotovale iz Bosne in Hercegovine (3923), Kosova (756), Hrvaške (482) in Srbije (352). Tudi policisti opozarjajo starše, naj upoštevajo higienske predpise, saj opažajo, da ne nosijo mask in ne držijo varnostne razdalje pred šolami, hkrati pa jih naprošajo, da otroke še enkrat poučijo o varnosti v prometu. Policija svetuje, da pri prehajanju mej najprej preverijo, kakšni so pogoji vstopa in izstopa v posamezno državo. Le-te naj preverijo več krat, saj se lahko ti pogoji med časom odsotnosti že spremenijo. 

 

Na popoldanski novinarski konferenci bo več znanega glede šol.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      28.01.2021 ob 12:16 Štef gost

      Še malo pa bo zmanjkalo vzrokov, povprašajte pri hrvatih kako se to dela ali bo pa mogoče Tonin rešil,v tej vladi je že četrtina bivših zapornikov

      9 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        28.01.2021 ob 16:45 Lali gost

        16 potrjenih z angleškim virusom, to je bil uradni podatek, na kakšen način se pride do 2procentov, to več prvošolci nebi verjeli

        2 1 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      28.01.2021 ob 16:59 Geza gost

      Še malo pa bo slovenski sev te de še nevaren ka je zdaj pri nas že nad 50procentov laži, da do zadosti nagrabili te de se pa stanje izboljšalo

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      28.01.2021 ob 17:13 beovićka gost

      kak je gratala predsednica zdravniške zbornice je takoj obiskala frizejra, baba podküplena, nemoralna.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.