https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

Vas sožitja na Pušči slavila in sporočila: Beli cigani bi se včasih morali učiti od črnih

Pušča, 08.09.2011 ob 21:56  

Včeraj je v romskem naselju Pušča potekala zaključna slovesnost ob izvajanju projekta Vas sožitja. V sklopu programa so sodelavci in iniciatorji projekta občinstvu spregovorili o samem projektu, o njegovih začetkih ter posledicah le-tega za nadaljnje življenje Romov in ljudi, s katerimi se ti srečujejo.


V uvodnem delu slovesnosti so vodja projekta in predsednik društva Mozaik Alojz Kavaš in ostali sodelujoči predstavili rezulatate projekta Vas sožitja, temu je sledila predstavitev delavnic ohranjanja dediščine romskega tradicionalnega graditeljstva, nato pa še premiera dokumentarca o projektu ter projekcija celovečernega filma Cigani letijo v nebo.

Alojz Kavaš: Beli cigani bi se včasih morali učiti od črnih

Vodja projekta ter ustanovitelj in predsednik društva za socialno vključenost Mozaik, Alojz Kavaš je spregovoril o vzrokih za izvajanje projekta ter družbenem položaju Romov: "Romi veljajo za eno najranljivejših socialnih skupin, zato rabijo prav posebno pozornost. Ne gre metati vseh Romov v en koš, saj so večplastna, diferencirana skupnost. Romi so se skozi leta močno razvili in se v določenih situacijah znajo celo bolje znajti od nas."

Goran Miloševič: Z ljudmi je treba sodelovati

Projektni svetovalec Goran Miloševič je poudaril, da je sam projekt potekal v treh fazah, in sicer: »Najprej je bilo treba ljudi animirati za sodelovanje pri projektu, nato smo jih morali privabiti v različne delavnice in na koncu so vsemu temu dali vsebino sodelujoči.« Med drugim je poudaril tudi pomen medčloveškega sodelovanja: "Ni treba graditi gradov v oblakih; treba je le pristopiti k človeku in iz njega izvabiti potencial, ki ga nosi v sebi."

Tudi Romi so dobri delavci

S projektom so, kot so povedali sodelavci, v Romih odkrili veliko prej neodkritega potenciala; Romi si želijo še naprej sodelovati v podobnih projektih in se vključiti tudi v projekt Evropska prestolnica kulture. »Predsodek, da Romi ne želijo delati ne drži – dokaz za to so rezultati projekta, ki smo ga izvedli s skupnimi močmi,« je poudaril Darko Rudaš.   

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. sotrpin
      09.09.2011 ob 17:32 sotrpin

      da se romi bolj znajdejo kot neromo se popolnoma strinjam.A ko zasledim,da se določeni projekti izvajajo v prid romov pa se mi naježijo lasje.Kajti v teh projektih za rome ,kjer se še da dobiti kar precej denarja imajo korist le določeni posamezniki in za kakšen dan tudi ostali.Ti posamezniki ,ki so večinoma beli cigani,potem govorijo ,kako so romi ogroženi in da še v bodoče potrebujejo več takšnih projektov .Bil bi že čas,da jim date mir,če ne se bodo sami sebi smilili .Odprite kako firmo,kjer bodo lahko delali,in kot je bilo rečeno so zelo iznadljivi.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. geko
      10.09.2011 ob 13:54 geko

      Koristi so obejestranske in še več! ;)

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.